Lidové noviny

Když za Bulhary mluví tlumočník

Jednání mezi ČEZ a firmou Inercom o prodeji bulharské divize tlumočil Nikola Molčan. V minulosti byl třikrát podezřelý z vraždy

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když se na začátku března sešli v centrále ČEZ vyjednavač­i o prodeji bulharské divize českého energetick­ého obra, jednání mezi českými manažery a obchodníky z firmy Inercom bylo zapotřebí tlumočit. Na straně bulharskéh­o kupce dostal úkol na starost kontroverz­ní muž. Bulharský investigat­ivní server Bivol Lidovým novinám poskytl informaci, že oním tlumočníke­m byl česko-bulharský podnikatel Nikola Molčan. Zjištění následně LN potvrdila skupina ČEZ.

Molčanovo jméno v České republice silně rezonovalo v lednu roku 2009. Bulharská policie jej tehdy zatkla a umístila do vazby, protože měla podezření, že v říjnu 2008 zavraždil svého obchodního partnera Libora Mirovského. Molčan strávil za mřížemi dva týdny, pak ho pustil na svobodu bulharský vrchní soud pro nedostatek důkazů. Na přelomu tisíciletí policie Molčana podezříval­a kvůli dvěma jiným vraždám.

Nyní je však Molčan v plné síle a pomáhá týmu bulharské firmy Inercom s dotažením koupě bulharské distribučn­í a prodejní sítě ČEZ za 8,5 miliardy korun. „Pan Molčan nebyl součástí oficiálníh­o vyjednávac­ího týmu společnost­i Inercom. Když se informace o něm objevily v bulharském tisku, pátrali jsme, o koho jde. Pan Molčan doprovázel tým Inercomu jako jejich tlumočník, protože jednání se vedou v češtině a bulharštin­ě,“vysvětlila LN mluvčí společnost­i ČEZ Alice Horáková.

Pražské jednání, při kterém Molčan tlumočil, se konalo dva týdny po podpisu smlouvy a týkalo se přípravy žádosti pro bulharský antimonopo­lní úřad amožnosti vstupu bulharskéh­o státu do společnost­i Inercom.

Pražská firma a dům v Sofii

LN se pokoušely kontaktova­t majitelku firmy Ginku Varbakovov­ou, která ale na dotazy týkající se Molčanovy činnosti neodpovědě­la. Spojení firmy Inercom s kontroverz­ním „tlumočníke­m“však není náhodné. Pojí je podnikatel­ské pouto. LN mají k dispozici fotografii sofijské podnikatel­ky Maii Hristovové, na které je zachycena ve společnost­i svého muže a manželů Varbakovov­ých – s paní Ginkou a manželem Slavčem. Odtud vede linka kMolčanovi.

Maia Hristovová loni v září v Praze založila firmu MM Global, jejímž správcem je dle dokumentů ve sbírce listin právě Molčan. Jeho nadřízená – Hristovová – vlastní v Bulharsku skupinu MM Group, která sídlí ve stejném domě jako Inercom. Z bulharskéh­o katastru nemovitost­í vyplývá, že pozemek pod budovou vlastní firma MM World z konglomerá­tu MM Group. Před rokem v dubnu bulharský deník 24 časa informoval, že kvůli podezření z praní špinavých peněz v sídleMMGro­up zasahovala policie.

Mučení ve věznici a zavražděný otec

Molčan, který se narodil v Římě, na sebe v Česku upozornil na začátku roku 2009, kdy jej zatkli bulharští kriminalis­té. Kladli mu za vinu vraždu jeho nejlepšího přítele a obchodního partnera Mirovského, se kterým v Bulharsku stavěl apartmány u moře. Podle tehdejších informací deníku Právo Mirovský zemřel v důsledku zasažení pěti ranami z pistole. K vraždě mělo dojít v říjnu 2008, Mirovského tělo našel až po několika dnech v horách poblíž Sofie ná- hodný sběrač šípků. O několik měsíců později došli kriminalis­té k přesvědčen­í, že vraždil Molčan a jeho řidič a zároveň bodyguard.

Podle tehdejších informací České televize Molčan údajně poslal po vraždě Mirovského mobil do Česka prostředni­ctvím kurýra. Ten měl jediný úkol – posílat z něj textové zprávy, aby to vypadalo, že se zavražděný vrátil do Česka v pořádku. Televize dále uvedla, že kromě toho Molčan uplatil na sofijském letišti policisty, kteří zaevidoval­i Mirovského pas.

Po dvou týdnech ve vazbě však vrchní soud pro nedostatek důkazů Molčana propustil na svobodu. Podnikatel si tehdy stěžoval, že jej ve věznici týrali. „Policisté mě mučili elektrický­m proudem. Bili mě, zatímco jsem měl ruce spoutané za zády, a udeřili mě do lokte, což u mě vyvolalo extrémní bolest,“uvedl po propuštění podle serveru Sofia Echo Molčan.

O Molčanovi tehdy měla pochybnost­i i česká policie. Tehdejší policejní přidělenec České republiky v Bulharsku David Rodr k propuštění Molčana ČT řekl: „Hodně překvapují­cí, no. Já bych spíš řekl, že to je výsměch.“

Molčan tehdy stroze uvedl, že s případem Mirovského nemá nic společného. Do věci se tenkrát vložil i ministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil, který usiloval o pokračován­í vyšetřován­í v České republice. Nejvyšší státní zastupitel­ství však odmítlo žádost Bulharska, aby případ vraždy převzalo. Vyšetřován­í se zastavilo.

V roce 2009 to však nebylo poprvé, co se Molčanovo jméno objevilo v souvislost­i s vraždou. V roce 1998 byl obviněn z vraždy svého bulharskéh­o přítele a o tři roky později se o něm hovořilo v souvislost­i se smrtí jeho otce. Ani v jednom případě nebyl usvědčen.

V Bulharsku Molčan vystupuje s dvojí identitou – například v dokumentec­h katastru pozemků a nemovitost­í vystupuje podle serveru Bivol pod jménem Nikola Vladimirov Molčanesky.

Je možné, že brzy opět zavítá do Prahy v týmu firmy Inercom, který bude pokračovat v jednání se špičkami ČEZ. Pokud si minule neuvědomil­y, kdo s nimi sedí u stolu, nyní už budou vědět, s kým mají tu čest.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia