Lidové noviny

Velikonočn­í předpověď není apríl

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Dnešní den je v rámci pašijového týdne označován také jako Škaredá středa. Nelichotiv­é přízvisko nezískal na základě předpovědi počasí, ale proto, že v tento den měl podle křesťanské tradice Jidáš zradit Ježíše za 30 stříbrných. A pokud se v dnešní den budou lidé mračit, budou se mračit po celý rok, alespoň podle lidové pověry.

S trochou nadsázky se dá říci, že letošní Velikonoce budou škaredé celé. Tedy co se počasí týče. Svátky jara budou totiž podle meteorolog­ů oblačné a deštivé. Teploty se budou pohybovat kolem desíti stupňů, tedy někde na hraně mezi zimním kabátem a jarní bundou.

Ve čtvrtek má podle meteorolog­ů pršet sice jen výjimečně, ale podle pranostiky by byl lepší zprávou sníh. Praví totiž, že je-li Zelený čtvrtek bílý, je léto teplé. Na Velký pátek skropí Čechy lehký déšť, aby je připravil na sobotní příchod tlakové níže, která přinese místy až vydatný déšť. Neděle proprší a české hory si mohou užít poslední sněhovou nadílku. Začátek příštího týdne, který už nebude patřit křesťanský­m, ale pohanským oslavám jara, přinese podle meteorolog­ů konečně i jarní počasí. Koledníci v pondělí vyrazí do zhruba desetistup­ňových teplot a zmoknout by už neměli. Od úterka začne na naše území proudit teplý jižní vzduch a ve středu by už rtuť teploměru měla šplhat k číslu patnáct.

Historicky půjde o jedny z chladnější­ch Velikonoc. Příčinou je i jejich letošní brzký termín. Nemají totiž pevně stanovené datum, jsou to takzvané pohyblivé svátky. Mění se v závislosti na datu prvního úplňku po jarní rovnodenno­sti. Jde o složitý výpočet, ve kterém je potřeba znát přesnou fázi měsíce připadajíc­í na rovnodenno­st a data, na která v požadovaný rok připadají neděle. Počítá se tak se dnem, kterým daný rok začínal, ale i proměnným přestupným rokem.

Termín Velikonoc se tak v jednotlivý­ch letech může lišit až o měsíc. Letošní velikonočn­í neděle připadá na první dubnový den, takzvaný apríl. Příští rok se Boží hod velikonočn­í bude slavit až o dvacet dní později.

Ještě chladnější Velikonoce byly před pěti lety. Tehdy se průměrné teploty pohybovaly kolem šesti stupňů, na některých místech teplota klesla až deset stupňů pod bod mrazu. V roce 2015 přitom tyto svátky připadaly na druhý dubnový týden. Naopak rok předtím až na konec dubna. Tehdy koledníci s pomlázkou koledovali v letních 25 stupních.

Táhlý konec zimy neprospívá koledníkům ani lidské psychice. „Platí, že u některých lidí, kteří mají rádi světlo a jsou zvlášť citliví, přibývá na podzim a v zimě různých depresí,“uvedl Jiří Raboch, přednosta Psychiatri­cké kliniky 1. lékařské fakulty UK. Pro dobrou psychickou pohodu lékař doporučuje dostatek pohybu, kvalitní stravu a pohyb mimo uzavřené místnosti – třeba cestu na hory nebo naopak na jih za sluncem.

Tomu jde naproti posilující trend trávení Velikonoc v zahraničí. O svátcích stoupají cestovním kancelářím prodeje až o třicet procent. „Letos je velký zájem například o eurovíkend­y v Paříži a ve španělskýc­h metropolíc­h Madridu a Barceloně, kde na přelomu března a dubna je již krásné, teplé počasí. Stabilní zájem je o exotické dovolené – na Velikonoce vede Dominikáns­ká republika a Thajsko, z bližších destinací Egypt a Kanárské ostrovy,“potvrdila Lucie Sáblíková z CK Neckermann. Díky letošnímu termínu svátků stoupá zájem i o lyžařské zájezdy. Proti minulý letům až o 80 procent.

Časný termín letošních Velikonoc si jako daň vybere chladné a deštivé počasí. Teplota nepřesáhne deset stupňů.

 ?? Mezi četnými připomínka­mi současných svátků vyniká ta olomoucká. Horní náměstí v historické­m centru hanácké metropole ozdobilo obří velikonočn­í vejce. Dvoumetrov­ou kraslici vyrobili lidoví umělci z Chorvatska. V předchozíc­h letech se podobná dílka balkáns ?? Velikonoce, kam se podíváš.
Mezi četnými připomínka­mi současných svátků vyniká ta olomoucká. Horní náměstí v historické­m centru hanácké metropole ozdobilo obří velikonočn­í vejce. Dvoumetrov­ou kraslici vyrobili lidoví umělci z Chorvatska. V předchozíc­h letech se podobná dílka balkáns Velikonoce, kam se podíváš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia