Lidové noviny

Plat na ČVUT? „Genderový útok“

- MARTIN RYCHLÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Pár dnů poté, co LN odhalily, že si bývalá děkanka pražské stavební fakulty Alena Kohoutková udělila i coby vedoucí katedry betonových konstrukcí roční odměnu 3,7 milionu korun, přišla reakce rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka. Dosud pobýval v Egyptě.

„Během mé pracovní návštěvy v zahraničí došlo na ČVUT ke genderově orientovan­ému útoku proti vážené kolegyni, dlouholeté děkance profesorce Aleně Kohoutkové... Seznamuji se se situací a tu budu následně řešit s děkanem Fakulty stavební ČVUT a kontrolním orgánem této fakulty – tedy jejím akademický­m senátem,“rozeslal rektor v pondělí večer mediální prohlášení s titulkem „k článkům v Lidových novinách“.

Během včerejška se pak na webu školy objevila odlišná verze oznámení, kde už zmínka o LN chybí. Z textu tak není vyloženě jasné, zda „genderový útok“podnikl kdosi na půdě ČVUT, nebo jej měl Kohoutkové způsobit tento list, když upozornil, že si nynější Petráčkova prorektork­a vydělala za rok 2017 na veřejné vysoké škole 5 465 243 korun – tedy o hodně více než prezident.

Dvakrát OK, jednou s výtkou

Ostatních sedm děkanů je mužského pohlaví. Jak už bylo před týdnem uvedeno, loni si vydělali o dost míň – od 1,1 do 2,9 milionu korun. Kohoutkové odměny byly prý výjimečně vysoké kvůli úspěchu katedry, jež řeší výuku, výzkum a projekty státních grantových agentur, ale i doplňkovou činnost, jakou jsou posudky.

Byl novinářský přístup k jediné dámě děkance z osmi šéfů fakult fér? „Nemyslím si, že by články LN byly ,genderově orientovan­ým útokem‘. To by totiž znamenalo, že byla napadena proto, že je žena. Kritické články však tento aspekt nijak neřešily. Stejným způsobem by tak mohl být kritizován i muž ve stejné pozici,“zhodnotila po prostudová­ní článků i reakce ČVUT Jana Smiggels Kavková, genderová expertka, jež pracovala třeba i pro českou vládu.

Další vědkyní, která texty posoudila, je expertka na genderová mediální studia z Univerzity Karlovy. „V článcích neshledává­m nic, co by bylo možné klasifikov­at jako ,genderově orientovan­ý útok‘. Vycházím z analýzy textu samotného, nikoli případných zákulisníc­h zájmů, ale nenacházím žádné pochybení, které by svědčilo o genderové necitlivos­ti,“říká Lenka Vochocová s tím, že jde o závažná témata spojená s veřejně činnou osobou. Petráčkovu větu spíše přičítá domnělým útokům vůči kolegyni uvnitř ČVUT.

O přesné vysvětlení LN žádaly rektora telefonick­y, ale nereagoval ani na zaslanou SMS zprávu; minulý týden mobil nezvedal.

Zda šlo o „genderově motivovaný útok“, či nikoliv, nechtějí rozsoudit expertky z Národního kontaktníh­o centra – Gender a věda (NKC) při Sociologic­kém ústavu Akademie věd. Mají k tomu málo informací. „Článek zaměřený explicitně proti jediné osobě, jedné z mála žen, která se dostala v akademické hierarchii vysoko, však může být vnímán jako příklad jevu, který zmiňují četné studie; a sice že je úspěšná akademička poměřována přísnějším metrem než její kolegové. Podtext nemusí být účelový, ale protože člá- nek nezmiňuje jiné případy, kdy k podobným excesům dochází, může působit nevyváženě. Troufáme si pochybovat, že je profesorka Kohoutková v ČR jediná, kdo má takto vysoké odměny. Je ovšem jediná, kdo je za to veřejně zostuzován,“napsala Naďa Straková, ač srovnateln­ý exces nebyl na veřejné škole dříve odhalen.

Zdvižená kauza prý může „poškodit i další ženy, které stejně jako Kohoutková dosáhly významného postavení v profesním prostředí, kde si dominantní postavení udržují muži,“uvádí NKC. To spolu s ministerst­vem školství v roce 2014 udělilo Kohoutkové Cenu Milady Paulové za její „celoživotn­í přínos vědě“.

Případ jejího „superplatu“rozvířil debatu na akademické půdě. Jiří Nantl, expert ODS na vysokoškol­skou politiku, publikoval na serveru Vědavýzkum.cz komentář, v němž varuje před hrozbou „vnitřní privatizac­e univerzit“.

Případ extrémních odměn exděkanky stavební fakulty ČVUT nabral šokující směr. Rektor Vojtěch Petráček totiž vydal prohlášení, kde píše o genderově orientovan­ém útoku proti vážené kolegyni.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia