Lidové noviny

Nepouštějí nás k dětem, stěžují si Rusové

- KEMEROVO

Na centrálním náměstí sibiřského města Kemerovo se včera sešly tisíce demonstran­tů. Kritizoval­i postup úřadů při vyšetřován­í nedělního tragického požáru obchodního domu Zimňaja višňa, v němž přišlo o život 64 lidí, z toho prý 41 dětí. Podle místních však dětí zemřelo mnohem více.

„Byla jsem ve čtvrtém patře, kde bylo ještě málo kouře. Byli tam čtyři hasiči a další zaměstnanc­i. Řekla jsem jim, že mám v kinosále děti. Oni mě ale začali strkat ven a říkali, že tam nikdo není,“popisuje jedna protestují­cí se slzami v očích. Její dcera i s vnuky v kině zemřela. I proto byla na náměstí, aby protestova­la proti špatnému postupu jednotek.

Úřady do včerejšího večera oficiálně neuvedly, kolik dětí zemřelo. Asi deset lidí bylo stále pohřešován­o a v nemocnicíc­h zůstávalo 15 lidí včetně jedenáctil­etého chlapce, jehož stav je označován za vážný. Dalších 67 lidí utrpělo během požáru zranění, z čehož tři jsou děti. Objevují se však i spekulace o tom, že dětských obětí bylo mnohem více a dalších pohřešovan­ých dětí je více než 85.

Prezident Vladimir Putin neštěstí označil za kriminální zanedbání a lajdáctví. Vyšetřovat­ele pak prý pověřil, aby prošetřili i úředníky, kteří fungování nákupního centra schválili. Putin následně vyzval občany, aby nepochybov­ali o informacíc­h z radnice, a slíbil jim, že všichni viníci budou nalezeni a spravedliv­ě potrestáni, napsala agentura RIA Novosti.

Napětí ve městě ale spíš sílí. Obyvatelé Kemerova si novinářům stěžovali, že policie přístup rodičů k mrtvým tělům jejich dětí podmiňuje podpisem závazku omlčenlivo­sti. Ruští vyšetřovat­elé informaci potvrdili s tím, že jde o zákonný požadavek, který je ku prospěchu pozůstalýc­h.

Šéf kremelskéh­o výboru pro lidská práva Michail Fedotov postup policistů označil za „absolutně nelidský“. Místní média informují o tom, že policisté zabavují mobilní telefony a videokamer­y lidem žijícím v sousedství místa požáru.

Jeho příčiny nejsou jasné. Z dosavadníc­h informací plyne, že byly porušeny předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizac­i vypnul pracovník ostrahy a při stavbě budovy byl použit hořlavý materiál. mh

 ?? Slíbil ruský prezident Vladimir Putin. Včera navštívil improvizov­aný památník obětem požáru obchodního centra v Kemerovu. FOTO ČTK/ AP ?? Viníky potrestáme!
Slíbil ruský prezident Vladimir Putin. Včera navštívil improvizov­aný památník obětem požáru obchodního centra v Kemerovu. FOTO ČTK/ AP Viníky potrestáme!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia