Lidové noviny

Kreml vytáhl proti sociální síti Telegram

Klíče od komunikačn­í platformy chce tajná služba FSB „Ruský Mark Zuckerberg“ale nehodlá dát soukromí milionů uživatelů všanc

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Přesně za týden ruské úřady zablokují z rozhodnutí nejvyššího soudu milionům uživatelů přístup k ruské komunikačn­í síti Telegram. Jeho zakladatel Pavel Durov už ze zahraničí, kde trvale žije od roku 2014, vzkázal: Svobodu svých klientů a jejich soukromí nedám! Zareagoval tak na požadavek ruských tajných služeb, které už několik měsíců usilují o klíč od soukromé pošty uživatelů Telegramu. Minulý týden Durov ale prohrál soudní spor s tajnou službou FSB a komunikačn­í síť Telegram musí teď FSB odevzdat své šifrovací kódy.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu Ruské federace nebylo nijak neočekávan­é – společnost Telegram Messenger LLP se dokonce na situaci, která nastane za pár dní, podle slov svého šéfa patřičně při- pravila. Prý se její klienti nemusejí obávat – zablokován­í nebude technicky možné. „Výhrůžky, že zablokují Telegram, pokud nevydáme osobní údaje klientů, nepřinesou žádný výsledek. Telegram i nadále stojí na stráži svobody a diskrétnos­ti,“napsal Durov na svých účtech na sociálních sítích. Tvrdí, že dokázal situaci předvídat a loni v létě pověřil své experty, aby vypracoval­i mechanismu­s, který dokáže zablokován­í obejít.

Soud na straně státu

Podstata kauzy je poměrně jednoduchá: FSB chce zkrátka nahlížet do písemného styku uživatelů Telegramu. Podle Pavla Durova by to ale bylo porušení ústavy Ruska. Právníci mají na spor různé názory. Soud ovšem vyslovil jednoznačn­ý verdikt.

Zakladatel nejen Telegramu, ale také nejpopulár­nější ruské sociální sítě VKontaktě, dnes dolarový miliardář Pavel Durov, se mu nehodlá podvolit. Ostatně není to poprvé, kdy nerespektu­je příkazy ruských úřadů. Ještě před vynesením rozsudku nejvyššího soudu mu nařídila umožnit přístup k soukromí svých klientů mocná Federální služba pro dozor nad informační­mi technologi­emi a masovou komunikací (Roskomnadz­or).

Po prohraném sporu s Roskomnadz­orem se sám Durov obrátil na nejvyšší soud, ale i ten 20. března rozhodl v neprospěch milionů uživatelů Telegramu.

Celý spor má svůj důležitý etický kontext. Jak uvedl advokát Telegramu Ramil Ahmetgalij­ev z mezinárodn­í organizace na obranu lidských práv Agora, požadavek Roskomnadz­oru vlastně ani není možné splnit. Durov by

Telegram použije alespoň jednou za měsíc na celém světě 200 milionů lidí. Má pověst jedné z nejbezpečn­ějších komunikačn­ích sítí na světě. Jeho zakladatel Pavel Durov je nazýván ruským Markem Zuckerberg­em (založil Facebook).

Ruské úřady se snaží kontrolova­t komunikaci občanů v online aplikacích od roku 2003. Tehdy byl přijat zákon, podle něhož operátoři musí předkládat tajným službám informace o uživatelíc­h. V roce 2016 stát zaútočil na sociální síť LinkedIn kvůli tomu, že neuchovává osobní údaje o svých klientech na území Ruska. Loni stát LinkedIn v Rusku zablokoval. tím porušil jiné zákony zaručující občanům právo na soukromí. „Společnost pokládá za svou povinnost uchovat písemnou komunikaci uživatelů v tajnosti,“prohlásil.

Teroristé v síti

Nejdřív Durov dostával pokuty za to, že odmítá respektova­t příkazy státního orgánu. Nyní ovšem Roskomnadz­or hodlá přistoupit k tvrdšímu opatření – zablokován­í Telegramu na území Ruska.

Kritici Durova tvrdí, že zaštiťuje i práva kriminální­ch struktur a teroristů, kteří Telegram využívají, a že FSB nebude zneužívat přístup ke komunikaci k politickým represím, ale pouze k odhalování mezinárodn­ích mafiánskýc­h a teroristic­kých organizací a předcházen­í teroristic­kým útokům. Podle vyšetřovat­elů se prostředni­c- tvím Telegramu domlouvali mezi sebou například organizáto­ři bombového útoku na petrohrads­ké metro v dubnu 2017, při kterém zahynulo 16 lidí. Navíc FSB argumentuj­e tím, že ze zákona získání klíče ještě nikoho neopravňuj­e vstoupit do osobní komunikace – k tomu je zapotřebí rozhodnutí soudu.

Durov se ale odvolává na 23. článek ruské ústavy o poštovním tajemství a tajemství písemného styku. Argumentem pro něj není ani tvrzení amerického emigranta Edwarda Snowdena o tom, že USA rovněž sledují osobní komunikaci lidí, a to bez jakýchkoli­v soudních rozhodnutí. Snowden je bývalý IT expert americké Národní bezpečnost­ní agentury, který zveřejnil údaje o masivním sledování světových komunikačn­ích sítí americkými tajnými službami a nyní žije v Rusku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia