Lidové noviny

Jako Polsko. Rumuni si poštvali EU

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Mezi Bruselem a dalším z „nových“unijních členů to začíná pořádně skřípat. Po Polsku se kvůli kontroverz­ní reformě justice na EU obořilo také Rumunsko, které Unii viní z vměšování se. Země přitom příští rok v lednu přebere unijní předsednic­tví.

BUKUREŠŤ/PRAHA Když před dvěma měsíci stanula v čele rumunské vlády sociálněde­mokratická politička Viorica Dăncilăová, možná se v Bruselu ozvalo nejedno hlasité oddechnutí. Čtyřiapade­sátiletá poslankyně Evropského parlamentu měla na kontě už druhý tamní mandát a zdála se být příslibem vřelých vztahů s Bukureští a pojistkou, že tamní vláda nebude Bruselu házet klacky pod nohy. Dost možná předčasně.

Nová premiérka se vůči EU v uplynulých dnech ostře ohradila, a obvinila dokonce Evropskou komisi, že se vměšuje do vnitřních záležitost­í Rumunska a vyvíjí na tamní vládu nátlak. Z Bukurešti tak nyní zaznívá podobná rétorika, jakou se v uplynulých měsících ohánělo také Polsko nebo Maďarsko, když podpořilo Varšavu v reakci na unijní výtky ohledně porušování zásad právního státu při tamní soudní reformě.

Břitká slova přišla z Bukurešti poté, co z EU zazněly obavy o nezávislos­t soudního systému v balkánské zemi – rovněž kvůli reformě justice. Tu se v různých podobách pokouší protlačit vládnoucí sociální demokraté již od loňského ledna. Tehdy na protest proti ní vyšly do ulic statisíce Rumunů, nejvíc od pádu komunistic­kého režimu v roce 1989.

Navzdory pokračujíc­ím protestům opozice i unijních představi- telů v pondělí horní komora rumunského parlamentu balík kontroverz­ních zákonů schválila. Dolní komorou prošel již minulou středu, a to v obou případech ve zkráceném jednání. Stalo se tak poté, co už jednou parlament balík loni v polovině prosince schválil, ale ústavní soud některé body označil za protiústav­ní.

Jednou z nejzásadně­jších změn je to, že má prezident přijít o možnost vícekrát odmítnout vládní nominace na posty vrchních státních zástupců včetně šéfa obávané protikorup­ční prokuratur­y či zastupitel­ství pro boj s organizova­ným zločinem. Vetovat předložené­ho kandidáta by tak směl pouze poprvé a pak by už neměl na vybranou. Kritici to označují za snahu vládnoucí partaje získat nad soudním systémem politickou kontrolu.

Šéfové parlamentu jsou v hledáčku vyšetřovat­elů

Nejednomu politikovi v čele s šéfem vládnoucíc­h sociálních demokratů a předsedou dolní komory parlamentu Liviem Dragneou by totiž střídání na těchto postech přišlo poměrně vhod. Pětapadesá­tiletý Dragnea, který se před rokem toužil stát premiérem, ale jemuž prezident vystavil stopku kvůli škraloupu v podobě dvouletého podmíněnéh­o trestu za volební manipulace a podplácení, čelí aktuálně novému vyšetřován­í. Tentokrát pro podvody s unijními fondy. Spekuluje se o praní špinavých peněz až v daleké Brazílii. Vyšetřovat­elé ho podezírají, že si tam za ně koupil nemovitost na pláži.

Kvůli korupci si vyšetřovat­elé posvítili také na šéfa horní komory parlamentu a Dragneova koaličního partnera z Aliance liberálů a demokratů (ALDE) Călina Popeska-Tăriceanua. Oba muži delší čas brojí právě proti protikorup­ční prokuratuř­e DNA, která si pod vedením hlavní prokurátor­ky Laury Codrutaové Kövesiové do- šlápla již na řadu politiků včetně dvou bývalých premiérů.

Rumunská opozice sice avizovala, že kontroverz­ní reformu justice požene k ústavnímu soudu, a také prezident Klaus Iohannis se nechal slyšet, že prý bude „bojovat za nezávislos­t soudů“. To však neznamená, že Brusel podobně jako v případě polské reformy soudnictví nebude „popotahova­t“i Bukurešť.

Na pozadí všech těchto událostí se nyní příhodně objevil v rumunských médiích dokument z roku 2012, v němž se Evropská komise vyptávala na detaily tehdejšího vyšetřován­í dalšího sociálněde­mokratické­ho expremiéra Adriana Năstaseho. V reakci na to se pak rumunská premiérka obořila na Brusel. V oficiálním dopise vyzvala šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera k vyjasnění údajného vměšování se EU do justice balkánské země. Ta má už příští rok Unii předsedat. Dohady a osočování jsou tak to poslední, o co by nyní Brusel stál.

 ?? Ještě v únoru šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vřele vítal rumunskou premiérku a dlouholeto­u poslankyni Evropského parlamentu v Bruselu. Po kritice reformy justice to mezi nimi drhne. FOTO PROFIMEDIA ?? Konec úsměvů?
Ještě v únoru šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vřele vítal rumunskou premiérku a dlouholeto­u poslankyni Evropského parlamentu v Bruselu. Po kritice reformy justice to mezi nimi drhne. FOTO PROFIMEDIA Konec úsměvů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia