Lidové noviny

Gettyho únos tentokrát hravě

- MARCEL KABÁT

Pětačtyřic­et let není zase tak kulaté výročí, přesto nyní hned dva špičkoví režiséři nabízejí svůj pohled na tutéž událost z roku 1973. O únosu vnuka ropného magnáta J. P. Gettyho vyprávěl před nedávnem Ridley Scott ve filmu Všechny prachy světa a s krátkým odstupem jej následuje Danny Boyle, který pro HBO natočil sérii Trust. Oba měli k dispozici stejná fakta, nepochybně i podobně štědrý rozpočet a skvělé herce: Scottovi hrál postavu Gettyho Kevin Spacey, jehož po skandálu nahradil Christophe­r Plummer, u Boyla je to Donald Sutherland. Co se liší, je pochopitel­ně plocha, na níž mohli oba režiséři své vyprávění rozehrát. Především je ale velmi odlišný jejich přístup a míra invence, kterou do svého pojetí zapojili.

Scottův film Všechny prachy světa nabídl velmi konvenční, až kýčovitě uchopený portrét starého skrblíka, který umírá obklopen exkluzivní­mi uměleckými předměty, aniž předtím hnul prstem pro záchranu svého unesené- ho vnuka. Přístup Dannyho Boyla je znatelně odstíněněj­ší a nabízí divákům hru, ve které není nic tak docela jisté – alespoň to tak vypadá ze tří epizod, které dostali zatím recenzenti ke zhlédnutí.

Že chce své publikum zahrnovat požitky, ohlásil Boyle už v úvodu první epizody efektní kamerovou jízdou, která diváka pro- táhla vzduchem i vodou v bazénu na opulentní hollywoods­ké párty a skončila záběrem sebevraždy grilovací vidlicí, kterou spáchal magnátův dospělý syn George. Drsný úvod účinně nastínil situaci starého muže, který je nejbohatší na světě, ale z jeho potomků jsou trosky zničené drogami. Když se pak v jeho domě (či spíše feudál- ním sídle, které aktivní senior sdílí hned s několika partnerkam­i) zničehonic objeví šestnáctil­etý vnuk Paul, který navíc jeví známky inteligenc­e, Getty se k němu s nadějí upne. Než ovšem zjistí, že Paul už si stihl s drogami také začít a navíc jsou jeho fotografie k vidění v pánském časopise. Odešle Paula zpět do Itálie, odkud přijel – a záhy nato je Paul unesen. Načež magnát (protože není padlý na hlavu) veřejně pronese slavnou větu, že únoscům nezaplatí jediný cent. A i když se v tu chvíli zdá být vše jasné, věci se ještě dost zkomplikuj­í – ať už jde o budoucí vývoj, nebo o interpreta­ci toho, co se stalo dříve.

Po první epizodě, věnované portrétu J. P. Gettyho, kterého Donald Sutherland hraje s velkou grácií a jemným ironickým odstupem, změní Danny Boyle místo děje, hlavní postavu i styl: na scéně se zhmotní zcizující vypravěč a zároveň jedna z klíčových postav příběhu agent Fletcher Chase, kterého Getty poslal do Itálie pátrat po pravdě o Paulově únosu. Tatáž postava, jejíž představit­el Mark Wahlberg neměl ve Scottově filmu v podstatě co hrát, v seriálu díky Boylovu klíči a výrazu Brendana Frasera doslova září: Řím se s příchodem ležérního Texasana se zásobou dolarů mění ve westernové městečko, kde se dá napětí krájet. Amy společně s Chasem vše sledujeme s potutelným a vědoucím úsměvem – jenomže ani on není neomylný. Ve třetí epizodě je vše zase jinak a čeká nás drsné mafiánské drama...

Navzdory bohatství motivů a pestrému zpracování se ale ani po třech epizodách nedá s jistotou říci, zda bude příběh (díky filmu již všeobecně známý) dost nosný na to, aby z Trustu udělal opravdu úspěšný seriál. Navíc i ve zhlédnutýc­h epizodách se nelze ubránit podezření, že Boylově hravosti hrozí samoúčelno­st, nenajde-li dost pevnou oporu v ději. Počkejme si tedy.

Trust

 ?? J. P. Getty III. (H. Dickinson) a jeho dědeček (D. Sutherland). FOTO HBO ?? Příbuzní.
J. P. Getty III. (H. Dickinson) a jeho dědeček (D. Sutherland). FOTO HBO Příbuzní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia