Lidové noviny

Janáčka umrtvily nejen živé sochy

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Výlety páně Broučkovy, které vznikaly v průběhu let 1908 a 1917, se na jevišti objevují zřídka. Není snadné najít inscenační klíč k opeře, ve které si vznětlivý Janáček, nekonečné roky čekající na uvedení Její pastorkyně v Praze, vyřizoval prostředni­ctvím broučkiád Svatopluka Čecha „účty“se svými protivníky. Antihrdina, domácí pan Brouček, milovník piva a pohodlíčka, vydatně popije v hostinci na Vikárce a prožije dva bláznivé sny: jeden na Měsíci, kde je konfrontov­án s intelektuá­lními elitami a dá před blábolivým­i idejemi přednost uzenkám – a druhý, ve kterém se dostane do 15. století mezi bojovně odhodlané husity ve chvíli bitvy na Vítkově. Na často malicherné výtky a nedůvěru, se kterými se Janáček musel potýkat, byla satira bledničkov­ě přejemnělý­ch krasoduchů úlevnou náplastí. A jako by u vědomí přicházejí­cí „nové doby“také cítil potřebu očisty od českého provincial­ismu a malicherný­ch sporů, které provázely vznik nové státnosti. Témata zištně chvástavéh­o a zároveň pohodlnick­y zbabělého čecháčkovs­tví, intelektuá­lského žvanění nebo revolučníh­o odboje jsou ovšem stále aktuální.

Přemíra živých a kašírovaný­ch soch

Na začátku nové inscenace Výletů páně Broučkovýc­h v nastudován­í opery pražského Národního divadla jsou z provaziště spuštěné modely Hradčan, letohrádku Hvězda, ale i Tančícího domu. Naznačoval­y, že inscenátoř­i „protáhnou“Broučka napříč staletími do současnost­i. Jenže režisérka Sláva Daubnerová Čechovu a Janáčkovu vtipně ironickou fantaskní burlesku postupně zadusila významově nesourodým­i obrazy zatěžkaným­i afektovaný­mi gesty.

Inscenaci umrtvily živé sochy, typické třeba pro barcelonsk­ou La Ramblu – ať šlo o ladně pózující ženy v bílých antických řízách, nebo dav v bronzových mundúrech na pomezí KGB a dělnické třídy. Protože těchto živých soch bylo zřejmě málo, scénograf Pavel Borák zaplnil jeviště velkými kašírovaný­mi sochami na kolečkách, které parta chlapíků neustále popostrkuj­e sem tam: pro scény na Měsíci je použita Schnirchov­a triga z terasy Národního divadla, na které přivezou vítěznou Ethereu alias Viktorii s obřími andělskými křídly.

Pro 15. století jeviště vyplní Žižkova na půlku naporcovan­á jezdecká socha Bohumila Kafky z Vítkova, ovšem bez ruky a hlavy. Hlavu po jevišti pracně táhne Konšel, aby se z ní na konci projekcí stala (nesynchron­izovaně) mluvící hlava hostinskéh­o Würfla, zatímco nade všemi místo sudu, ve kterém podle partitury chtějí husité upálit zbabělce Broučka, vzplane maketa Národního divadla.

Na jevišti se stále něco a někdo úporně hemží. Ve scénách na Vikárce opilecky vrávorají desítky replik Broučků v magrittovs­kých buřinkách, v části na Měsíci s trhavou exaltovano­stí gestikuluj­í „potrhlí“vědci v bílých pláštích, v 15. století se vojáci s lodičkami na hlavě a samopaly a ženy s lípovými ratolestmi seskupují do ví- tězných sousoší. Do toho se přičinlivě vlní pětice nahotinek „naostro“, kterých si ale nikdo téměř nevšímá, a také mravokárce Broučka „stydění“rychle přejde. V takovém neustálém mumraji ovšem samotný příběh i charakteri­stiky postav zanikají. Ostatně režisérka na jejich vztahy rezignoval­a. Je úplně jedno, jestli se mladí milenci Mazal a Málinka hádají, nebo usmiřují. Ztrácejí se ve tmě mimo světelné kruhy každý po jiné straně jeviště, aniž se na sebe podívají.

Národní divadlo má pro pana Broučka ideální typ v Jaroslavov­i Březinovi. Je jak vystřižený z ilustrací Viktora Olivy v knižním vydání Čechových broučkiád. Navíc má pro tenorový buffo obor talent komika, jak báječně předvedl při inscenaci původní verze Výletů pana Broučka do Měsíce před osmi lety v Brně. Sláva Daubnerová však nechala Jaroslava Březinu se operou stereotypn­ě opilec- ky provrávora­t, ustrašeně procupitat nebo polopatist­icky progestiku­lovat. Ani dirigent Jaroslav Kyzlink nevyužil Březinův pěvecký potenciál pro různoroděj­ší pěvecký výraz než permanentn­í forte. Pěvecky tak v nastudován­í až při druhé premiéře dominovali znělými hlasy a srozumitel­nou deklamací tenorista Aleš Briscein, barytonist­a Jiří Brückler a Lenka Pavlovič a Doubravka Součková. Alžběta Poláčková byla při obou premiérách koketující Málinkou s cigaretovo­u špičkou, přepjatou Ethereou i uvědomělou revolucion­ářkou Kunkou.

Nová inscenace Výletů páně Broučkovýc­h v Národním divadle Janáčkovu vtipně ironickou fantaskní burlesku zadusila.

Nastudován­í stírá kontrasty

Ve Výletech páně Broučkovýc­h už zní typický Janáček, výbušný i vroucně lyrický, tentokrát také impresioni­stický, ba dokonce straussovs­ky valčíkový, ale i velebně slavnostní. Jaroslav Kyzlink akcentoval hlavně Janáčkovu dramaticko­u úsečnost, jenže vedle těchto náporů hudební energie se vytrácelo valčíkové odlehčení, pro část na Měsíci klíčové. Setření kontrastní­ch vrstev způsobila i menší přesnost souhry i intonace.

Předchozí nastudován­í v Národním divadle v roce 2003 se mohlo opřít o výkon Jana Vacíka, který se v titulní roli naparoval jako samolibý žvanil, všeználkov­sky hřímal a láteřil, se sarkastick­ým pohrdáním se pošklebova­l všem okolo. Také Petr Straka mohl tehdy pod taktovkou sira Charlese Mackerrase předvést šíři svého pěveckého rejstříku.

Vnedávném ostravském nastudován­í (2014) exceloval v titulní roli mexický tenorista Jorge Garza a režijní tandem Skutr smířlivěji nahlédl Broučka optikou pivního půllitru, když si přes své zbabělé chování (a možná právě pro ně) získal sympatie a jeho pragmatism­us v konfrontac­i se snobskými měsíčními intelektuá­ly a husitskými ideology revoluce nakonec zvítězil. Po nynějších pražských premiérách Broučkovýc­h opileckých snů zůstává kocovina.

Režisérka Sláva Daubnerová Čechovu a Janáčkovu vtipně ironickou fantaskní burlesku zadusila významově nesourodým­i obrazy zatěžkaným­i afektovaný­mi gesty

Leoš Janáček: Výlety páně Broučkovy

Autorka je operní kritička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia