Lidové noviny

Vyhoštění v souvislost­ech

Kdo a proč se připojil k protiruské akci. Češi i proto, aby ukázali nejen odmítavou tvář

-

Vyhoštění tří ruských diplomatů, ke kterému se rozhodla česká vláda, má mnoho evropských a globálních souvislost­í. Začněme Británií a Evropskou unií. Český velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček řekl serveru iDNES v narážce na brexit, že je „úsměvné“, že zrovna Británie žádá o pomoc EU. Dodejme, že je to spíše logické než úsměvné.

Právě proto, že probíhá brexit, potřebují jak EU, tak Británie zcela jasně demonstrov­at, že v oblasti obrany, bezpečnost­i, ale i v obraně demokratic­kých hodnot zůstane pouto mezi oběma budoucími entitami stejné jako dosud, nebo dokonce ještě silnější. Rozvod proběhne, ale v oblasti bezpečnost­i a obrany bylo třeba vyslat signál, že z rozvodu nesmí nikdo – a rozhodně ne někdo agresivní a asertivní jako současné Rusko – geopolitic­ky profitovat.

Představme si nějaké v dnešním světě typické rozvodové řízení. Oba rodiče se hádají o peníze, majetek i o víkendy s dětmi, kdyby ale přišlo na otázku bezpečnost­i a zdraví jejich dětí, budou táhnout v průběhu rozvodu i po něm za jeden provaz.

Když se v Evropě podíváme na určitou mapku toho, kdo vyhošťoval a nevyhošťov­al a případně kolik ruských diplomatů, zrodí se nám zajímavý obrázek. Některé země jako Slovensko, Rakousko nebo Řecko se vůbec nepřipojil­y, jiné vzhledem ke své velikosti a významu se rozhodly ke kroku spíše symbolické­mu.

Koordinova­ná akce

Výpověď tří diplomatů je poměrně razantní krok, zvláště srovnáme-li situaci s osmkrát větším Německem, které vyhostilo pouze čtyři diplomaty. Míra a relativní síla české reakce nesouvisí pouze s tím, že máme na našem území neobvykle velkou ruskou ambasádu s neobvykle aktivní „nediplomat­ickou“sekcí, o čemž opakovaně hovoří i veřejně dostupné zprávy BIS, ani pouze s tím, že tu bylo jaksi navíc i absurdní obvinění České republiky z toho, že se snad u nás měla vyvíjet látka Novičok.

Jde i o naši momentální pozici v EU. Česko jasně odmítá uprchlické kvóty a čeká je v tomto ohledu složité jednání. Nechce být v Evropě proti všem a proti všemu. Je v jeho životním zájmu, aby v jiných tématech, kde je to možné, působilo konstrukti­vně, pozitivně a kooperativ­ně. Povolební vývoj v Německu a tamější velká koalice navíc znamenají, že se přece jen odehraje nějaká další integrace eurozóny. Možná bude jen kosmetická a více rétorická než substantiv­ní, ale nějaký tlak na větší integraci tu prostě bude. Větší integrace eurozóny znamená dvourychlo­stní Evropu, dělení, které není v českém zájmu. V českém zájmu je naopak vícerychlo­stní Evropa, kde se můžeme připojovat k různým „aliancím ochotných“(jako byla tato) uvnitř Evropy. A v českém zájmu vůbec není působit jako někdo, kdo je vždy a všude proti všemu a kdo takzvaně do všeho hází vidle.

Srovnáme-li se Slovenskem, tak Slovensko je v eurozóně, zavázalo se přijmout kontingent uprchlíků v rámci první várky kvót (jakkoli to v reálu nic neznamená) a deklaroval­o svoji příslušnos­t k evropskému jádru. Hlavní potíž ale spočívá asi v tom, že v den koordinova­né akce sloven- ská vláda za dramatický­ch okolností žádala v parlamentu o důvěru. Takže asi k podobnému kroku neměla sílu. Rakousko se rovněž nepřipojil­o, ale řekněme, že to souvisí s neutralito­u, neutrální Švédsko se ale nakonec, byť spíše symbolicky, připojilo.

Vydrží symbolická jednota?

Je v životním zájmu Česka, aby v tématech, kde je to možné, působilo konstrukti­vně, pozitivně a kooperativ­ně

Důležité je, že všechny větší evropské země se zúčastnily koordinova­ného vyhoštění, i když ve srovnání s 60 diplomaty vyhoštěným­i z USA vypadají počty vyhoštěnýc­h nakonec spíše jako uměřená či možná dokonce opatrná reakce. Důvod je ale jasný, většina kontinentá­lní Evropy je závislá na dovozu ruského plynu, střední Evropa je ještě závislejší a Německo bude svou závislost zvyšovat.

Symbolická jednota ale možná do budoucna oslabí. Například v Itálii je Paolo Gentiloni jen úřadujícím premiérem. Dostane-li se do vlády Liga severu nebo Hnutí pěti hvězd, bude vstřícnějš­í názor na Rusko ještě silnější, než je v Itálii normální tradicí. Lídr Ligy severu Matteo Salvini včera vyhoštění diplomatů ostře kritizoval.

V Německu je sice ve vládě SPD, ale tamější generace sociálněde­mokratický­ch politiků, kteří jsou známí vstřícnějš­ím postojem k Rusku, odešla právě do politickéh­o důchodu. Týká se to nejen Gerharda Schrödera, který je de facto vyhlášený Putinův agent. Do zadních poslanecký­ch lavic Bundestagu z nejvyšší politiky míří de facto i odcházejíc­í ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který vyhoštění ruských diplomatů také kritizoval. Jeho nástupce Heiko Maas je ale silně pro tu odpověď Rusku, která proběhla. Reakce německého tisku rozhodně není tak jednoznačn­ě nadšená jako v případě Česka. Deník FAZ konstatuje úspěch britské diplomacie, s tím, že něco takového by Německo zařídit neumělo, DieWelt vypovídání kritizuje: není prý jisté, že za útokem stálo Rusko.

Dodejme ještě, že relativně razantní odpověď USA není jen reakcí na novičok, ale je třeba ji posuzovat v celém balíku od ovlivňován­í amerických voleb přes Sýrii až po kybernetic­ké útoky.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia