Lidové noviny

Čínské tance

Česko-čínské obchodní vztahy jsou zoufalé

-

Naší nejviditel­nější národní vlastností je nepochybně smysl pro ironii a zesměšňová­ní. A tak hned poté, co se rozlétla zpráva o zmizení šéfa skupiny CEFC a poradce Miloše Zemana, začaly kolovat vtípky, v jaké podobě a jestli se asi tak zmizelý soudruh vrátí. Pořádnou frašku z toho potom udělal samotný Hrad, který vyslal pátrat do říše středu tři muže bez psa. Úsměv ovšem ztuhnul hlavně fanouškům Slavie, kterou si i přes pět tisíc let zkušeností s investicem­i Číňané koupili. A také obchodním partnerům, kteří měli se skupinou zastupovan­ou u nás nechvalně proslulým manažerem všeho druhu Jaroslavem Tvrdíkem vůbec co do činění. Jak se ukazuje, někdo za minutu dvanáct promptně zastavil alespoň nemovitost­i CEFC, což se ve světle včera oznámeného celosvětov­ého výprodeje majetku zestátněné čínské skupiny ukázalo jako prozřeteln­ost. Nebo prostě dobré informace.

Žerty stranou, tohle vše jsou jen tance a tanečky kolem jednoho investora, na kterého vsadily zájmové skupiny spjaté se staronovým hradním pánem a jeho svitou. Je už v podstatě jedno, jestli se u nás reálně z čínských rukou proinvesto­valy tři miliardy, třináct, nebo sedmnáct. Je to jen zlomek slibovanýc­h dvou set, jak se holedbal Miloš Zeman při návštěvě autokratic­kého komunistic­kého prezidenta Si Ťin-pchinga. A především – peníze nešly do ničeho, co by pomohlo české ekonomice. Šly na nákup oněch dnes zaplombova­ných nemovitost­í a zásadně nepomohly ani strojírens­kému Žďasu, ani té Slavii. Žádné nové technologi­e, žádná vědecko-výzkumná centra. Nanejvýš tak doprava a trocha zázemí pro čínské turisty.

Dosavadní vývoj česko-čínských obchodních vztahů se nedá označit jinak než jako katastrofa. Za kterou jsou přímo zodpovědní pánové Zeman, Tvrdík a jejich komplicové. Ti samí, kteří čelné české ústavní činitele donutili ohnout se před Čínou v ostudném prohlášení čtyř k lidským právům. Pragmatick­á je k čínským investorům prakticky každá země. Tohle nám za to ale rozhodně nestálo. Je načase začít s Čínou znovu a lépe. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia