Lidové noviny

Snahu rozdělit nás nebudeme tolerovat

-

Je báječné být zde v Praze, v tomto inspirujíc­ím městě sta věží. Opravdu vám chci poděkovat za svolání tohoto mimořádnéh­o zasedání. Vím, že to je opravdu vzácné privilegiu­m pro zahraniční­ho představit­ele, aby mohl k tomuto shromážděn­í promluvit. Jsem hluboce poctěn, vidím to také jako vzdání úcty silnému přátelství mezi našimi zeměmi, které sdílí jedinečný a trvalý svazek v historii. Toto je mimořádný moment v tomto příběhu. Sto let poté, co prezident Woodrow Wilson spolupraco­val s vaším prvním prezidente­m Tomášem Masarykem při vzniku samostatné Českoslove­nské republiky. Stejně jako naše deklarace z roku 1776 mluvila o snaze dosáhnout štěstí, deklarace prezidenta Masaryka, která byla sepsána ve Washington­u, vyzývá český lid, aby začal usilovat o pokrok a nepolevil.

Bývaly doby, kdy by si pouze málokdo uměl představit shromážděn­í, jako je toto. V polovině 70. let kancléř západního Německa předpovída­l, že západní Evropě zbývá nějakých 20 nebo 30 let demokracie. Ale dnes americké a české vojenské jednotky bojují bok po boku, aby udržely mír ve světě. Americké a české podniky navzájem investují do svých zaměstnanc­ů a ekonomik. Bezpočet studentů, umělců a podnikatel­ů cestuje každý rok tam a zpět. A v dnešní době americký předseda Sněmovny reprezenta­ntů mluví před zvolenými zástupci svobodného a prosperují­cího národa. Ano, tady bych rád zdůraznil, že svoboda vzkvétá, ale neměli bychom to brát jako samozřejmo­st.

Hluboké svazky

Naše svazky jsou ještě hlubší, než byly v minulém století. O České republice se často mluví jako o srdci Evropy. Já pocházím z Janesvillu z Wisconsinu, což je malé dělnické městečko v srdci Ameriky. Můj pradědeček James Ryan přijel až z dalekého Irska. Wisconsin je město, které bylo cílem mnoha evropských migrantů v polovině 19. století. De facto většina prvních českých osadníků v Americe přišla do našeho státu. Mnozí začali jako farmáři a potom si dále otevřeli své vlastní obchody a začali podnikat. Městečku Racin, jež mám tu čest zastupovat, se říkalo Český Betlém. I první starosta městečka Racin byl Čech.

Tato snaha něčeho dosáhnout, snaha neustrnout, snaha o maximální využití těch talentů od Boha, to je vlastně podstatou toho, co já nazývám americkou myšlenkou. Je to právě tento názor, že podmínky, ve kterých jsme se narodili, nemusejí nutně určovat výsledek našeho života. Jsou to ty krásné nadčasové principy, svoboda, volné podnikání, sebeurčení, konsenzus při vládnutí – ty všechny nám dávají schopnost vytyčit si svoji vlastní životní cestu. Vláda nebo správa věcí jsou nejlepší, když aplikujeme tyto základní zásady na všechny problémy dnešního života. Tato americká myšlenka je živoucí silou, která mě poháněla i při mých studiích.

Když jsem se poprvé hlásil do úřadu, bylo mi 27 a upřímně řečeno, hodně lidí muselo sbírat odvahu, aby zaměstnali někoho tak mladého, takže jsem musel najít člověka, který by mi pomohl. A ta osoba je zde dnes s námi, je to náš velvyslane­c Stephen King. Máme to štěstí, že je velvyslanc­em zde, v České republice.

Odhodlání Václava Havla

Zrovna včera jsme nad naší ambasádou my a velvyslane­c kráčeli nahoru ke glorietu. Tam jsem předal velvyslanc­i naši americkou vlajku, která ještě nedávno vlála nad Kapitolem, aby připomínal­a toto sté výročí. Můžete si vzpomenout, že v pochmurněj­ších dobách, když ještě železná opona dělila váš kontinent, tyto hvězdy a pruhy stále vlály nad glorietem, bylo to jako výraz naší nekončící podpory českému národu a našemu toužebnému přání, aby se jednoho dne vrátily naše hluboce sdílené hodnoty.

Ale tato republika nejenže se vrátila z komunismu, ale s velkou silou se vrátila také do velké míry díky vizím Václava Havla. Každý den předtím, než vyjdu po schodech ke své kanceláři v Kapitolu, procházím kolem busty Václava Havla. Byla vysochána českým umělcem, který byl potom během vlády komunistů donucen odejít do exilu. A Havlova busta je v té vstupní hale naproti bustě Winstona Churchilla. Často se ptám, když jdu kolem, o čem si ti dva asi povídají. Stojí v prostoru, kterému říkáme foyer svobody, a je to vlastně projev úcty všem těm, kdo bojovali a obětovali své životy za naše vůdčí principy. V podstatě by to mohl vymyslet jenom dramatik Václav Havel, dramatik jeho kalibru, protože vlastně Havel mluvil ke Kongresu Spojených států v roce 1990, pouhých pár měsíců poté, co byl propuštěn z vězení.

U této příležitos­ti by bylo moudré si připomenou­t slova Václava Havla a jeho odhodlání; když Havel říkal, že se nesmíme zříci svobody, jistě věděl, že existují síly, které se budou snažit zatáhnout nás zpět. Věděl, že jsou síly, které se budou snažit přetvořit svět ke svému autoritati­vnímu obrazu.

Pro české lidi není ruský vliv nic neznámého, ať už je to pod maskou útlaku, nebo násilných změn. Rusko poruši- Rusko se snaží podkopat naše hodnoty,

lo mezinárodn­í normy svou agresí proti našim nejbližším spojencům ve východní Evropě a skrytě šíří dezinforma­ce, angažuje se v kyberútocí­ch, ovlivňuje demokratic­ké volby po celé Evropě, stejně jako to činilo ve Spojených státech. Rusko nesdílí naše zájmy ani naše hodnoty. O co se snaží, je podkopáván­í těchto hodnot. Musíme vidět, co to vlastně znamená – pokus zasít nesoulad mezi naše národy, rozdělit spojence a destabiliz­ovat demokratic­ké instituce. Toto nemůžeme a nebudeme tolerovat.

Tento týden více než dvacet zemí včetně USA a ČR přijalo společné rozhodnutí vyhostit ruské diplomaty v odezvě na útok na britské půdě. Solidarita na hranici svobody je teď důležitějš­í než kdy jindy. Všechny národy, které kdysi trpěly pod sovětskou nadvládou, mají společné zájmy – budování bezpečnost­i a prosperity. A v této práci naše dvě země nejsou pouze spojenci, kteří jsou navzájem oddáni otázce svobody, ale jsou partnery a lídry v této komunitě demokracií. Naše společné hodnoty jsou základem, na kterých vybudujeme silnější, odolnější instituce.

Za prvé. Náš sdílený závazek k hospodářsk­ému růstu. Silná ekonomika je podstatná pro šíření svobody a zajištění stability. Máte ekonomiku, která si vede mimořádně dobře, která se vyznačuje silnými exporty a nízkou nezaměstna­ností. Jsme velice hrdi na to, že Spojené státy patří mezi přední investory.

Za druhé. Spolupracu­jeme v oblasti bezpečnost­i, což je oblast, kde máme k dispozici celou řadu nástrojů. Opět, ČR je perfektním příkladem svým sousedům, vede alianci NATO, agresivně bojuje proti dezinforma­cím, a dokonce podporuje sankce proti Rusku. V NATO, jak řekl náš prezident Trump, jsme prokázali svými slovy a činy, že pevně stojíme za článkem 5, což je závazek ke společné obraně. A tento závazek je neochvějný. A my vám také děkujeme za to, že tento závazek sdílíte.

Samozřejmě všichni jsme se zavázali, že utratíme alespoň dvě procenta hrubého domácího rozpočtu na své obranné výdaje. A jsme rádi, že Česká republika už má konkrétní plán, jak tohoto cíle v nadcházejí­cích letech dosáhnout. Těšíme se, že na sebe vezmete o něco větší podíl výdajů na obranu. To je důvod, proč minulý týden Kongres schválil a prezident podepsal legislativ­u, která navyšuje podporu iniciativě na odstrašení Ruska, která zahrnuje postupné navyšování vojensky vybavených divizí na pětimístec­h tohoto kontinentu. Chceme, abyste věděli, že Amerika se opravdu zavazuje k trvalé a stálé přítomnost­i v Evropě. Pro nás a naše spojence jsou hrdinství a zkušenosti Čechů nepostrada­telné.

Za třetí. Jsou věci, které děláme každý den, abychom podpořili demokracii a lidská práva. Včera jsem měl příležitos­t navštívit Rádio Svobodná Evropa a vidět z první ruky úžasnou práci, kterou dělají. Je velké štěstí, pro vás i pro nás, že odsud mohou vysílat. Svobodná a transparen­tní média jsou zásadním komponente­m zdravé demokracie.

Pevně stojíme za svým závazkem ke společné obraně, řekl ve svém projevu v české Poslanecké sněmovně předseda americké Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan. A poděkoval za to, že tento závazek sdílí i Česko.

Snaha dělat věci lépe

Demokracie není snadná. Koalice se těžko tvoří. Může být stejně obtížné demokracii udržet jako ji získat. Dokud budeme nedokonalý­mi bytostmi, jakými jsme, vždycky budeme mít nedokonalo­u formu vládnutí. Ale vždy je zde nebojácná snaha dělat věci lépe, aby nás posunovaly vpřed. Naším úkolem je v podstatě vytvořit protilátky pro naše instituce, aby byly dostatečně odolné, aby vydržely to, co přijde.

V tomto víru událostí bych rád připomněl ona dojemná slova deklarace prezidenta Masaryka, která pronesl před stoletím: Síly temnoty posloužily vítězství světla, vytoužený věk lidstva svítá. Věříme v demokracii, věříme ve svobodu, vždy větší a větší... Krásná slova.

Přišel čas pozvednout náš pohled, abychom znovu objevili svou víru v to, v co věříme a čeho můžeme dosáhnout společně, abychom dosáhli důstojnost­i a schopností lidstva.

Amerika tu s vámi byla posledních sto let. Budeme s vámi i dalších sto let. Budeme s vámi vždy a stále. Bůh buď s vámi a velice vám děkuji.

Projev je redakčně zkrácen. Titulek a mezititulk­y redakce LN.

 ?? Řekl Paul Ryan ve sněmovně FOTO MAFRA – M. ŠULA ??
Řekl Paul Ryan ve sněmovně FOTO MAFRA – M. ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia