Lidové noviny

O pracující důchodce je zájem

- DANA JAKEŠOVÁ

Přivýdělek k důchodu? Příležitos­tí pro seniory ještě nikdy nebylo víc. Zájem o penzisty je mezi zaměstnava­teli veliký. Pracovat mohou jak na plný pracovní úvazek, tak na zkrácený i na dohodu. A stejně tak mohou lidé na penzi podnikat. Jaká pro ně platí pravidla?

Jestliže dříve důchodci na trhu práce patřili spíš k odstrkovan­é skupině, dnes jsou vzhledem k nedostateč­nému množství pracovníků velmi žádaní. Firmy ve velkém hledají nové zaměstnanc­e, ale uchazeči nejsou, a tak roste zájem i o starší ročníky. Podniky si zároveň začínají uvědomovat, že letité zkušenosti, praxe i loajalita pracovníků pokročilej­šího věku pro ně mohou být značnou výhodou. Zájem mají firmy nejenom o kandidáty starší 55 let, ale právě i o ty, kteří už jsou ve starobním důchodu.

Čísla tuto skutečnost jenom dokládají. Podle posledních informací Českého statistick­ého úřadu pracovalo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 přes 133 tisíc lidí ve věku 65 let a více, z toho bylo přes 11 tisíc ve věku 75 let a starších. To představuj­e nemalý nárůst. Pro porovnání, v roce 2016 pracovalo 108 tisíc lidí ve věku 65 let a více, rok předtím jich bylo 99 tisíc.

Této skutečnost­i nahrává jednak fakt, že česká legislativ­a umožňuje pobírat starobní důchod a současně pracovat, a jednak demografic­ká křivka. Počet lidí ve věku 65 let a více totiž podle údajů ČSÚ překročil loni v Česku hranici dvou milionů, v roce 2020 dosáhne 2,2 milionu Podnikavý důchodce práci najde snadno

a v roce 2030 už seniorů tohoto věku bude 2,5 milionu. O to více bude potřeba vytvářet vhodné příležitos­ti pro uplatnění starších mužů a žen.

Podle čeho správně zvolit typ pracovního poměru?

Lidé, kteří již dosáhli důchodovéh­o věku, mohou pracovat doslova tolik, co jim síly stačí. Vedle důchodu (v plné či poloviční výši – viz menší text níže) si tak mohou přilepšit ještě o klasický plat. Se zaměstnava­telem přitom mohou uzavřít smlouvu na hlavní pracovní poměr, dohodu o provedení práce (DPP) či dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Nejčastějš­í formou je přitom první možností – pracovní poměr na dobu neurčitou, v menší míře na dobu určitou. „Často lidé

prostě pokračují v práci, kterou vykonávali již před tím. V takovém případě pracovní smlouva platí dál,“říká advokátka Barbora Israeljan Mokrošová.

A nemění se ani další práva a povinnosti. „Zaměstnava­tel je za pracovníka povinen odvádět zdravotní a sociální pojištění i daně,“vysvětluje Ondřej Wysogral, ředitel personální agentury Adecco ČR. Stejná pravidla platí pro dovolenou, ale třeba i pro případ, když se člověk rozhodne ze zaměstnání odejít. Totéž samozřejmě platí, pokud senior uzavře někde nový pracovní poměr.

Pracující důchodci se ovšem nevyhnou ani daňovým povinnoste­m. V případě, že má důchodce v daném roce příjem jen z jednoho zaměstnání, vyřídí za něj roční vyúčtování daně zaměstnava­tel. Pokud senior pracuje pro více zaměstnava­telů naráz, musí si daňové přiznání podat sám.

Daňové zvýhodnění na vnuky

Uplatnit při tom může i zákonné slevy na dani. Jde zejména o základní slevu ve výši 24 840 korun ročně, dále například slevu na manželku, slevu na držitele průkazu ZTP/P a v některých případech i slevu na invaliditu.

„Starobní důchodci si za určité situace mohou uplatit i daňové zvýhodnění na dítě, například na vnuka, který s nimi žije ve společně hospodaříc­í domácnosti, a rodiče nemají dostatečné příjmy na to, aby si slevu sami uplatnili,“uvádí méně známou skutečnost Markéta Dubová, daňová poradkyně Moore Stephens. „A samozřejmě si mohou i penzisté uplat-

Práce na dohodu

Rovněž v případě pracovních dohod (DPP) platí pro starobní důchodce stejná pravidla jako pro ostatní. Pokud senior uzavře dohodu o provedení práce, může na ni stejně jako mladší standardně odpracovat 300 hodin ročně.

V případě, že si na dohodu o provedení práce senior nevydělá víc než 10 tisíc korun měsíčně, neodvádí se z tohoto příjmu zdravotní ani sociální pojištění, pouze daň z příjmu (hrazená srážkovou daní). „Daň z příjmu ale v tomto případě pokryje sleva na poplatníka,“dodává Wasograd. Takže ve výsledku vlastně neplatí nic. U vyšších příjmů z DPP se už ovšem platí stejné odvody jako u běžného pracovního poměru.

Pokud penzista uvažuje o větším časovém zapojení, může být vhodnou variantou dohoda o pracovní činnosti (DPČ). „V tomto případě nesmí rozsah překročit polovinu stanovené pracovní doby, tedy 20 hodin týdně,“upřesňuje Mokrošová. Zdravotní a sociální pojištění se neodvádí, pokud měsíční příjem z DPČ nepřesáhne 2500 korun.

Pozor ale, toto vše platí pouze pro penzisty v řádném starobním důchodu. V případě lidí, kteří se rozhodli pro předčasný důchod, jsou možnosti přivýdělků velmi omezené. Takový penzista nesmí mít výdělek, který zakládá účast na nemocenské­m pojištění nebo ze kterého se platí sociální pojištění. Případné podnikání může být jen drobné. V úvahu tedy připadá nejčastěji dohoda o provedení práce. Toto omezení však trvá jen do okamžiku, kdy dosáhnete řádného důchodovéh­o věku. Potom již můžete pracovat bez omezení.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin

 ?? A situace na pracovním trhu mu jen nahrává FOTO SHUTTERSTO­CK ( 3×) ??
A situace na pracovním trhu mu jen nahrává FOTO SHUTTERSTO­CK ( 3×)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia