Lidové noviny

Práce v penzi dále navyšuje důchod

-

Pokračovat v práci v důchodovém věku není výhodné jen proto, že má člověk jednoduše k dispozici více peněz. Pokud totiž vaše zaměstnání potrvá nějakou dobu, může vám navýšit starobní důchod. Varianty se nabízejí hned tři.

Pokud se rozhodnete odejít do důchodu, pobírat plný starobní důchod, ale současně dále pracovat na hlavní pracovní poměr, můžete si pravidelně zažádat o navýšení důchodu. „Důchod se bude navyšovat o 0,4 % výpočtovéh­o základu za každých 360 kalendářní­ch dnů výkonu výdělečné činnosti,“říká Jana Buraňová z ČSSZ. A stejnou možnost mají i ti, kdo při penzi podnikají (OSVČ), tedy pokud vykonávali činnost v rozsahu zakládajíc­ím účast na důchodovém pojištění.

„Pokud se vám do plného důchodu ještě nechce, existuje také možnost čerpat penzi takzvaně napůl,“upozorňuje na další možnost Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR. To znamená, že dále pracujete a z důchodu pobíráte přesnou polovinu. „Polovinou starobního důchodu se rozumí polovina základní výměry a polovina procentní výměry,“vysvětluje Buraňová. V tomto případě se výpočtový základ pro navýšení důchodu zvyšuje o 1,5 procenta za každých 180 odpracovan­ých dnů.

Na ještě zajímavějš­í navýšení měsíční penze může senior dosáhnout v případě, kdy i po dosažení důchodovéh­o věku zůstane naplno ve svém zaměstnání a o dů- chod jednoduše nepožádá. Místo důchodu bude tedy nadále pobírat pouze standardní mzdu. Dosažení hranice pro nástup do důchodu totiž nutně neznamená, že člověk musí starobní důchod začít čerpat. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, odměnou vám bude navýšení důchodu v okamžiku, kdy se o něj rozhodnete zažádat. V tomto modelu se vám výpočtový základ důchodu zvýší opět o 1,5 procenta, ale už za každých 90 odpracovan­ých dní.

Pozor ale, do zmíněného celkového počtu dní – 90, 180 a 360 – se nezapočítá­vá doba dočasné pracovní neschopnos­ti, ošetřování člena rodiny ani jakékoliv neplacené volno. Žádost o zvýšení starobního důchodu se podává na OSSZ příslušné podle místa vašeho trvalého pobytu. jak

 ?? Padě důchodu je na výběr. I v pří- ?? Plný, nebo poloviční úvazek?
Padě důchodu je na výběr. I v pří- Plný, nebo poloviční úvazek?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia