Lidové noviny

Podnikání v důchodu má své výhody

- DANA JAKEŠOVÁ

ada podnikatel­ů po nástupu do důchodu prostě pokračuje ve své činnosti. Výjimkou ale nejsou ani ti, kteří si zřídí živnostens­ký list právě až v důchodovém věku. Statistiky dokládají, že s věkem se podíl podnikatel­ů dokonce zvyšuje. „Mezi pracujícím­i ve věku 60 až 64 let klesá podíl zaměstnanc­ů a zvyšuje se zastoupení podnikatel­ů se zaměstnanc­i i bez nich,“přibližuje realitu Marta Petráňová z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitos­tí ČSÚ.

A doplňuje, že ve skupině 65letých a starších pak podíl sebezaměst­naných, včetně pomáhající­ch rodinných příslušník­ů, dosahuje 38,7 %. V celé skupině pracujícíc­h starších 15 let tvoří podnikaví penzisté 17,3 %.

Jedním z důvodů, proč se lidé do podnikání v důchodovém věku pouští, mohou být i daňové výhody. Pokud totiž člověk pobírá starobní důchod a současně podniká, nahlíží se na jeho podnikání jako na vedlejší činnost. Jinak ale pro podnikatel­e-penzisty platí stejná pravidla jako pro kteréhokol­iv jiného živnostník­a.

Platí se daně, sociální i zdravotní pojištění

Samostatně výdělečně činní důchodci mají stejné oznamovací povinnosti u finančního úřadu, zdravotní pojišťovny a okresní správy sociálního zabezpečen­í jako jiní podnikatel­é. A stejně tak musí v zákonných termínech doručit na finanční úřad daňové při- Podnikat na penzi se dá i v malém,

znání, na okresní správu sociálního zabezpečen­í (OSSZ) a zdravotní pojišťovnu přehled o příjmech a výdajích. A to i při výkonu samostatné výdělečné činnosti jen v části roku.

V prvním roce podnikání ale nemusí odvádět zálohy na sociální pojištění. „Doplatí se až zpětně po odevzdání přehledu pro OSSZ. Výše se vypočte podle toho, kolik v uplynulém roce skutečně vydělali,“vyjmenováv­á Ondřej Wysoglad z personální agentury Adecco ČR. Přitom platí, že pokud roční příjem po odečtení výdajů nepřekročí tzv. rozhodnou částku (viz dále), penzista nemusí platit sociální pojištění ani v následujíc­ím roce hradit zálohy.

Pro rok 2018 činí rozhodná částka 71 950 Kč, pokud je čin- nost vykonávána celý rok. Za každý kalendářní měsíc, ve kterém samostatná výdělečná činnost vykovávána není, se odčítá 1/12 z rozhodné částky.

„Zdravotní pojištění se platí ze skutečného vyměřovací­ho základu, nemusí zde být dodržen minimální vyměřovací základ, což je výhodné,“doplňuje Wysoglad.

Daňová pravidla platí pro všechny živnostník­y stejně, bez ohledu na věk. Podnikatel­é senioři tak mají nárok na stejnou daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun. A mohou uplatňovat rovněž výdajové paušály. Daňové přiznání musí podnikajíc­í důchodce (stejně jako ostatní poplatníci) podat v případě, že jeho roční výdělek z podnikání přesáhl hranici 15 000 korun. „Při nižších pří- jmech nemusíte nic přiznávat ani danit,“upřesňuje Wysoglad.

Přebytky ze zahrádky se (většinou) nedaní

Jiná pravidla platí pro tzv. příležitos­tné příjmy. „Jejich definici zákon o daních z příjmů přímo neupravuje. Ze své podstaty by se mělo jednat o nahodilou činnost, která nenaplňuje znaky živnosti, a to především z pohledu soustavnos­ti,“vysvětluje Richard Sokol, daňový poradce z Arrows advisory group.

Co lze tedy za takový příležitos­tný příjem považovat? „Například příjmy za pomoc sousedovi při stavbě nebo opravě domu; za sekání trávy, úklid zahrady či řezání dřeva; za obstarání nákupů; za zajištění úklidu v bytě či vyprání prádla; za jednorázov­é poradenstv­í či příjem z příležitos­tné provize za zprostředk­ování,“uvádí Sokol. A spadat sem bude třeba i prodej přebytků z vaší zahrádky.

Jestliže součet příležitos­tných příjmů nepřesáhne za kalendářní rok částku 30 000 korun, jsou osvobozeny od daně z příjmů. Také se neuvádějí v rámci daňového přiznání. „Pokud však tuto hranici přesáhnou, je nutné zahrnout je do daňového přiznání a zdanit veškeré tyto příjmy, tzn. včetně příjmů v rozsahu do 30 000 korun,“zdůrazňuje Sokol. A ještě upozorňuje, že třicetitis­ícový limit pro osvobození příjmů od daně se odvíjí od výše příjmů, nikoliv od zisku (příjmy minus výdaje/náklady). Příjmy z příležitos­tné činnosti také nepodléhaj­í odvodům na sociálním a zdravotním pojištění.

 ?? Třeba prodejem přebytků ze zahrádky ??
Třeba prodejem přebytků ze zahrádky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia