Lidové noviny

Zubaře hledejte u pojišťovny

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Pokud bydlíte v některém z velkých měst, najít stomatolog­ickou ambulanci, která vás jako pacienta přijme, by – teoreticky – neměl být problém. Například v Praze vychází na jednoho lékaře či lékařku pouze 770 pacientů. V Brně a Olomouci je podle údajů České stomatolog­ické komory síť ambulancí ještě hustší. Za optimální přitom komora považuje, pokud je v jedné ambulanci registrová­no 1500 pacientů.

Celorepubl­ikový průměr je dokonce nižší než tato hranice, a to 1100 pacientů na lékaře. Pokud však odečteme stomatolog­y specialist­y, například stomatochi­rurgy nebo ortodontis­ty, kteří se zabývají rovnátky, vyjde nám, že na jednoho „běžného“zubaře připadá 1250 pacientů.

Počet lékařů v ČR

baře nebo zubařku, však naráží na jiný problém. Ambulance ochotné přijímat nové pacienty sice v jejich okolí jsou, ale nechtějí registrova­t pacienty, kteří nejsou ochotni za péči připlácet. Ministerst­vo připouští, že řada lékařů a lékařek nechce uzavírat smlouvy se zdravotním­i pojišťovna­mi. To znamená, že jejich pacienti si musí veškerou péči hradit ze svého.

Podle České stomatolog­ické komory je důvodem nízké nastavení plateb ze strany zdravotníc­h pojišťoven. Jednoduše řečeno lékaři a lékařky za svou práci z pohledu komory dostávají málo peněz. Částky, které za konkrétní stomatolog­ické úkony dostanou, jsou uvedeny v úhradové vyhlášce.

Například za preventivn­í prohlídku, na kterou má každý dospělý nárok dvakrát ročně, zaplatí letos pojišťovna 450 Kč. Pokud se však jedná o preventivn­í vyšetření dětského pacienta ve věku od jednoho roku do deseti let, uhradí pojišťovna 105 Kč.

Nijak závratné nejsou ani platby za léčbu pacientů. Ošetření zubního kazu na stálém zubu u pacienta staršího 15 let pomocí amalgámové výplně má z pohledu zdravotníc­h pojišťoven hodnotu 270 Kč. Za ošetření zubního kazu u dětí mladších 15 let a těhotných žen pomocí fotokompoz­itní (bílé) výplně pojišťovny zaplatí 495 Kč. Za vytržení stálého zubu 190 Kč a dočasného zubu 87 Kč. Pokud je třeba ránu po vytrženém zubu zašít, uhradí pojišťovny 105 Kč.

V praxi je ale běžné, že pacienti, i když docházejí do ambulance, která má uzavřenou smlouvu s jejich zdravotní pojišťovno­u, za péči připlácejí. „Povinností lékaře je nabídnout pacientovi ošetření, které je plně hrazeno z veřejného zdravotníh­o pojištění,“vysvětluje Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Všechny tyto výkony jsou obsaženy v úhradové vyhlášce platné pro dané období. „Jedná se o seznam diagnostic­kých a léčebných postupů za použití standardní­ch materiálů. U těchto výkonů je nepřípustn­á jakákoliv úhrada pacientem,“dodává mluvčí.

Lékař však pacienta také informuje o tom, jaké jiné možnosti léčení, třeba s použitím nadstandar­dních materiálů, jsou k dispozici. Pokud se pro ně pacient rozhodne, takovou péči hradí sám v plné výši. Může si tedy vybrat mezi „základem“hrazeným z veřejného pojištění, anebo zvolit „nadstandar­d“a vše zaplatit sám.

„Ceny těchto výkonů jsou určeny na základě individuál­ní kalkulace ordinace; pacient má právo být seznámen před ošetřením s cenou výkonu a nahlédnout do ceníku dané ordinace. Povinností lékaře je vystavit pacientovi potvrzení o úhradě,“shrnuje Tichý.

Česko má zubařů dostatek, přesto řada pacientů naráží v ordinacích na odmítnutí. Zejména pokud si za stomatolog­ickou péči nechtějí připlácet ze svého. Údržba a oprava chrupu přitom může vyjít i na desítky tisíc korun. Lékař může poté, co pacienta seznámí se standardní­m ošetřením, nabídnout placené ošetření s nadstandar­dními materiály

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia