Lidové noviny

Dentální hygiena se vyplatí

-

Někteří lidé ještě stále zastávají názor, že návštěva dentální hygienistk­y je zbytečný nadstandar­d. Něco, za co si musí připlatit. Něco, co jim v kostce „zařídí“jejich zubní lékař zdarma. Nebo by alespoň měl. Jenže náplní práce stomatolog­a je především provádět prevenci a zhodnocení stavu zubů a závěsného aparátu zubu, ošetřovat zubní kazy a jejich komplikace. Na důkladné odstranění pigmentací a zubního kamene nad i pod dásní, trpělivý nácvik správné techniky čištění zubů nebo hledání vhodného typu kartáčku a mezizubníc­h pomůcek už ale čas nemívá.

Tohle všechno je práce dentální hygienistk­y. Za nejdůležit­ější část považuji právě samotný výběr pomůcek a nácvik techniky

OČIMA ODBORNICE

čištění. Z praxe totiž vím, že spousta lidí kombinuje špatnou techniku čištění s příliš měkkým kartáčkem, krátkou dobou čištění a nepravidel­ným používáním mezizubníc­h pomůcek. Někteří pacienti si prostě odmítají připustit, že pravidelně znamená denně, nikoliv dvakrát týdně! Jenže když o zuby špatně pečujete doma, ani ten sebelepší stomatolog nebo dentální hygienistk­a vás před kazy a později implantáty neuchrání.

Dentální hygienistk­a se s vámi tedy postaví na startovní čáru – zuby vám důkladně vyčistí, odstraní zubní kámen nad i pod dásní, což doma sami nezvládnet­e, odstraní perfektně zubní plak i povrchové pigmentace, může vám zuby vybělit nebo provést fluoridaci. A pak vám pomůže zvládnout správnou techniku čištění správnými pomůckami, abyste se o své zuby mohli starat sami. Protože pokud ze všech zubů a dásní denně odstraníte plak a zbytky jídla, vyhnete se v budoucnu spoustě nepříjemný­ch zákroků v lékařském křesle a ušetříte poměrně velkou sumu peněz za výplně, korunky nebo implantáty. Částka, kterou zaplatíte za hodinovou návštěvu dentální hygienistk­y, je v tomhle kontextu mizivá.

A platí to nejen u pacientů, kteří mají zatím zuby v pořádku, ale i u těch, kteří už problémy se zuby řeší. Na dentální hygienu je ale vhodné brát už i děti od batolecího věku. Přijdou s maminkou, podívají se na ošetření, zvykají si na prostředí ordinace a pak se společně naučí, jak si zoubky správně čistit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia