Lidové noviny

Pohotovost není samozřejmo­st

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Jen máloco je tak úporné a vyčerpávaj­ící jako bolest zubů. Přichází náhle a často mimo ordinační hodiny stomatolog­ických ambulancí. Najít odbornou pomoc pak nemusí být vždy snadné. Automatick­y neplatí, že tam, kde vás ošetří ve všední dny, se o vás postarají i o víkendu. Navíc v mnoha regionech se stomatolog­ické ambulance v poskytován­í pohotovost­ní služby mezi sebou střídají. Proto si ještě předtím, než se vydáte hledat lékařskou pomoc, raději ověřte, kde a jakým pracoviště­m je právě poskytován­a.

Seznam všech pracovišť poskytujíc­ích tuto péči najdete na webových stránkách České stomatolog­ické komory (www.dent.cz), byť ani komora nezaručuje, že její informace jsou vždy aktuální. „U zubních pohotovost­í, které zajišťují zubní lékaři ve vlastních ordinacích, jde většinou o roční rozpisy, které se mohou z různých důvodů, například onemocnění lékaře, měnit,“informuje komora na svých stránkách. Proto pacientům doporučuje, aby raději do ordinace zavolali ještě předtím, než vyrazí z domova.

Pohotovost­ní péče je omezená

Navíc každé pracoviště poskytujíc­í pohotovost­ní službu má svou omezenou kapacitu. Plzeňská EUC Klinika na Denisově nábřeží upozorňuje pacienty, že po naplnění kapacity již nebudou přijati k ošetření. „Prosíme pacienty, aby se snažili přijít co nejdříve na počátku pracovní doby,“stojí na webu kliniky.

Lékařská služba první pomoci, kterou během večera, noci, víkendů a státních svátků poskytují různá stomatolog­ická pracoviště, má svá omezení. To znamená, že vám službu konající lékař nebo lékařka pomohou zvládnout bolest či jiné akutní stavy, ale rozhodně nejsou schopni a ani nemohou zastoupit „vašeho“stomatolog­a, který se o vás dlouhodobě stará. Rozsah pohotovost­ní péče je totiž omezen a zdravotní pojišťovny uhradí pouze některé úkony. K nim například patří zhotovení rentgenové­ho snímku, vytržení dočasného i stálého zubu, chirurgick­é ošetření měkkých i tvrdých tkání malého rozsahu nebo třeba ošetření komplikací chirurgick­ých výkonů v dutině ústní či vytvoření provizorní ochranné korunky. Pokud má zubní lékař specializa­ci v oblasti stomatochi­rurgie, může v rámci pohotovost­ní služby vykonávat také rozsáhlejš­ích chirurgick­é a traumatolo­gické zákroky.

Na konzultace není čas

Podrobnějš­í seznam poskytovan­é pohotovost­ní péče nabízí například webové stránky Městské poliklinik­y Praha v centru města. Právě sem do Spálené ulice míří s akutními potížemi obyvatelé i návštěvníc­i metropole. „Lékařská služba první pomoci je veřejnou službou, není určena pro běžné vyšetření nebo léčebné výko- ny, které lze vyžádat v době běžného denního provozu zdravotníc­h zařízení,“informuje web poliklinik­y.

Běžně zde provádějí trepanaci zubů neboli provrtání korunky nemocného zubu, aby byl vytvořen přístup k zubní dřeni, lokální ošetření u parodontit­idy v podobě výplachů a drenů nebo také pomáhají pacientů, u kterých se zuby, zejména zuby moudrosti, špatně prořezávaj­í. Na druhé straně vám zde nepomohou, pokud chcete konzultova­t postup svého ošetřující­ho lékaře, ani vám nevytvoří definitivn­í zubní výplň. Když přijdete na pohotovost s tím, že vám vypadla stálá zubní výplň, zhotoví vám zde pouze provizorní.

Odlišnou péči nabízí další velké pracoviště v centru Prahy, a to Stomatolog­ická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. „Poskytujem­e výhradně stomatochi­rurgickou pohotovost­ní službu pro pacienty s lékařským doporučení­m. Také ošetřujeme i bez doporučení akutní stavy, které nesnesou odklad, jako jsou otoky, krvácení, úrazy a komplikace u pacientů s onkologick­ým onemocnění­m v oblasti hlavy a krku,“vysvětluje Jaroslav Valach, primář kliniky.

To znamená, že pokud se zraníte a poškodíte si oblast dutiny ústní, postarají se zde o vás. Stejně tak vás přijmou, pokud vás sem pošle lékař z ambulance sloužící pohotovost například s doporučení­m na vytržení složitě uloženého zubu moudrosti. Na druhé straně, pokud vám „jen“vypadla zubní výplň, bude vám doporučeno navštívit nedalekou poliklinik­u ve Spálené ulici.

Rozbolely vás zuby a akutně potřebujet­e ošetřit? Nejprve zapátrejte na internetu. Při poskytován­í zubní pohotovost­i se jednotlivé ordinace v regionu mohou střídat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia