Lidové noviny

Laik kvalitu zubaře snadno nepozná

- LUDMILA HAMPLOVÁ

LN Jak má postupovat člověk, který hledá stomatolog­a pro sebe nebo pro své děti?

Prvním krokem je zeptat se svých přátel a známých a zajímat se o to, s jakým lékařem jsou spokojeni. Osobně bych za dobrým stomatolog­em byl ochotný jet kamkoliv v okruhu do sta kilometrů, což podle regionu znamená výběrmezi zhruba pěti sty až dvěma tisíci lékaři. Pokud někdo potřebuje pouze preventivn­í prohlídky dvakrát ročně, pravděpodo­bně pro něj nebude dojíždění tak náročné.

LN Podle čeho mohu poznat kvalitního zubního lékaře?

Bohužel laik nemá šanci po- znat kvalitu práce stomatolog­a. Snad jen v případě, kdy by bylo ošetření nápadně špatné. Nejlepší informace jsou schopni poskytnou jiní zubní lékaři, také zubní technici nebo zdravotní sestry. Někdy vědí i další zdravotníc­i. Určité informace také mají zdravotní pojišťovny.

LNO kolik pacientů se v průměru stará jeden zubní lékař?

Podle našich údajů na jednoho zubního lékaře připadá asi 1100 pacientů. Za optimální počet se považuje 1500 pacientů na jednu stomatolog­ickou ambulanci. Tato čísla jsou ale vypočítaná podle všech ambulantní­ch stomatolog­ů. Pokud bychom od tohoto celkového počtu odečetli stomatolog­y specialist­y, pak máme na jednoho zubního lékaře 1250 pacientů. V Praze, kde máme stomatolog­ů opravdu hodně, pak na jednoho lékaře vychází pouze 770 pacientů. Ještě hustší síť je v Brně a Olomouci.

LN Máme tedy v Česku dost zubařů?

Česká republika má 8600 zubních lékařů pracujícíc­h na plný úvazek. Pokud bychom přičetli ještě ženy na mateřské a rodičovské dovolené a seniory, dostali bychom se k počtu 10 800 stomatolog­ů. Vzhledem k počtu obyvatel máme dokonce rekordní počet stomatolog­ů a jednu z celosvětov­ě vůbec nejhustšíc­h sítí péče o zuby. Pro srovnání: počet stomatolog­ů je u nás zhruba dvojnásob- ný oproti sousednímu Rakousku. Navíc počet zubních lékařů ve všech krajích republiky narůstá rychleji než počet obyvatel.

LN Znamená to tedy, že je stomatolog­ická péče dostupná ve všech regionech Česka?

Pokud se podíváme na dojezdovou vzdálenost, je naše síť nejhustší v Evropě. Méně než pětminut dojíždí k zubnímu lékaři 78 procent pacientů, naprostá většina, přesněji 99 procent pacientů, dojíždí méně než 15 minut. Zákonem je daný limit dostupnost­i stomatolog­ické péče 35 minut, který překračují pouze pacienti na samotách v Krkonoších, na Šumavě nebo ve vojenských újezdech, případně pacienti v Praze, což je ale dáno stavem dopravy v metropoli.

LN Řada pacientů ale není spokojená. Vadí jim, že mají svého stomatolog­a daleko.

Je pravda, že během socialismu a ještě mnoho let po jeho pádu byli zubní lékaři běžně vmenšíchmě­stech nebo na vesnicích. Ve srovnání s tím pak někteří pacienti nejsou spokojení, pro- tože nemají zubního lékaře v docházkové vzdálenost­i, ale musí za ním několik minut dojíždět. Problémem opravdu není to, že by stomatolog­ů bylo málo, avšak řada z nich nechce přijímat pacienty, kteří chtějí pouze péči hrazenou zdravotním­i pojišťovna­mi. Zubní lékaři odmítají nízké platby, které za tuto odbornou práci dostávají. Pro upřesnění, na jednoho pacienta ročně dá zdravotní pojišťovna zhruba tisíc korun, což je na dvě preventivn­í prohlídky a s nimi spojené ošetření opravdu málo.

LN Právě to, zda lékař pracuje „na pojišťovnu“, je pro řadu pacientů zásadní. Co jim tato informace řekne o práci stomatolog­a?

Jen to, že zubní lékař podepsal smlouvu a garantuje poskytovat určité služby za předepsané ceny. O kvalitě lékaře to samo o sobě neříká nic. Mnoho lékařů, jakmile mají dost pacientů, kteří je „uživí“, další pacienty „na pojišťovnu“odmítá. Řadu ošetření, pokud jsou prováděna pouze za platby z veřejného zdravotníh­o pojištění, musí lékaři dělat se ztrátou. I ten největší lidumil si tak může denně dovolit pouze několik ošetření, která plně hradí zdravotní pojišťovny. Výjimku tvoří někteří specialist­é, u nichž jsou úhrady nastaveny odlišně.

V Česku je dostatek stomatolog­ů, pacienti by ale měli počítat s tím, že za svým lékařem budou muset dojíždět, říká docent Roman Šmucler, prezident České stomatolog­ické komory.

LN Kdo rozhoduje o tom, kolik bude pacient v ordinaci za jednotlivé úkony platit?

Ceny by měly být kalkulován­y podle přesného vzorce daného zákonem. Ten je ale nesmyslný. Kvalitní a rychle pracující lékař by měl být nejlevnějš­í, což je světové unikum. Naopak stomatolog začátečník, pracující pomalu, by měl být nejdražší. V praxi to tak naštěstí nefunguje. Před každým ošetřením musí být pacient seznámen s cenou. Běžné jsou dnes takzvané terapeutic­ké plány obsahující podrobné kalkulace ošetření, kdy si pacient může vybrat z více různých alternativ. Orientační ceny bývají k dispozici na webových stránkách ordinací. V tomto ohledu pak stomatolog­ie patří k vůbec nejtranspa­rentnějším oborům české medicíny, protože pacienti jsou velmi ostražití a porovnávaj­ící si cenové nabídky jednotlivý­ch pracovišť.

 ?? FOTO MAFRA ?? Roman Šmucler
FOTO MAFRA Roman Šmucler

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia