Lidové noviny

Dostane Satoranský novou roli?

- JAKUB EICHLER

Tomáš Satoranský se s Washington­em blíží do závěru základní části NBA. Těsně před začátkem play off by se měl do sestavy Wizards po zranění vrátit John Wall, hlavní opora týmu a Satoranské­ho konkurent na rozehrávce. Jak to ovlivní pozici jediného českého hráče v soutěži?

PRAHA Když na konci ledna vyšlo najevo, že celku z hlavního města Spojených států bude kvůli zraněnému kolenu více než měsíc chybět ústřední rozehrávač John Wall, strachoval­i se fanoušci, jak hluboko se Wizards propadnou tabulkou. To se však nestalo a jednou z hlavních příčin jsou právě výkony Tomáše Satoranské­ho.

Šestadvace­tiletý rodák z Prahy chytil příležitos­t za pačesy, od zápasu s Atlantou 27. ledna nechyběl ani jednou v základní pětce Washington­u a vždy odehrál alespoň dvacet minut (bez nočního utkání se San Antoniem).

Hlavně na začátku února dokázal ofenzivu Washington­u rozhýbat svými přihrávkam­i a po osmi výhrách z prvních deseti zápasů bez Walla mluvila o Satoranské­m a spol. celá liga. „Najednou byl větší zájem ze strany amerických novinářů, silnější podporu cítím i od fanoušků v hale. Ti nečekali, že budeme po zranění Johna Walla podávat takové výkony,“říkal Satoranský minulý týden.

Hned třináctkrá­t během tohoto období zaznamenal bývalý hráč Sevilly či Barcelony dvoucifern­ý počet bodů a třikrát dosáhl alespoň na deset asistencí. V duelu s Chicagem dokonce o bod vylepšil české střelecké maximum v NBA a 25 body překonal Jiřího Welsche.

Díky kvalitní hře se dostal do povědomí nejen fanoušků, ale i soupeřů. Už se připravují speciálně na něj. „Je poznat, že si týmy na mě dávají pozor. Hrají na mě jiné obrany, snaží se mi zabránit, abych využíval své silnější stránky,“popisuje dvoumetrov­ý Čech.

Zlepšené výkony Wizards dokonce způsobily malou rozepři v kabině, když si spoluhráči Bradley Beal s Marcinem Gortatem pochvalova­li, jak si tým najednou více přihrává. „Dáváme si parádněmíč z ruky a všichni mají volné střely,“řekl Beal po jednom ze zápasů. Nakonec si musel vyříkávat s Wallem, že to nebyla kritika mířená na hlavní hvězdu týmu.

Satoranské­ho kouzlo ale jako by přestávalo fungovat, Wizards v březnu do včerejška prohráli osm z dvanácti zápasů a fandové začínají volat po Wallově návratu do sestavy. Ten už s týmem trénu- je bez omezení a měl by nastoupit ještě před koncem základní části.

Experti se ale shodují, že by trenér Scott Brooks měl pro Satoranské­ho najít větší prostor na hřišti i s Wallem v sestavě. Dojde tak zřejmě na slova z konce minulé sezony, kdy dostal Satoranský pokyn, aby trénoval hru na jiných pozicích než pouze na rozehrávce. „Probírali jsme to s trenéry a zřejmě bychom mohli s Johnem hrát vedle sebe a já bych hrál na křídle,“usuzuje podle tréninků. Satoranský simyslí, že právě tuto variantu zvolí Washington v play off, které začne v polovině dubna.

Trenér Brooks vminulosti ukázal, že v klíčových chvílích nerad experiment­uje se sestavou a spíše sází na osvědčené hráče. Loňská sestava, ve které Satoranský v play off prakticky nefigurova­l, ale vypadla už v 2. kole vyřazovací­ch bojů, a Satoranský se tak může stát tajnou zbraní Wizards pro cestu k většímu úspěchu. „Jen ať nedostanem­e LeBrona,“vybírá soupeře na úvod Satoranský. „Má zase úžasnou sezonu a v play off ještě pozvedne svou hru,“smeká před tahounem Clevelandu.

 ?? Sice Washington se Satoranský­m (v červeném) vyhrál, poté však následoval­y tři porážky v řadě a Wizards ještě musí o play off zabojovat FOTO ČTK/ AP ?? Proti Indianě
Sice Washington se Satoranský­m (v červeném) vyhrál, poté však následoval­y tři porážky v řadě a Wizards ještě musí o play off zabojovat FOTO ČTK/ AP Proti Indianě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia