Lidové noviny

Fenomén Stoch vyhrál vše, ale věří v ještě lepší sezonu

- DAVID MRZENA

PRAHA V novém komplexu v polském Zakopaném z křesla pozoruje své nástupce. Vychutnává si kvalitní bourbon a užívá si sportovníh­o důchodu. Tak vypadá lákavá představa Kamila Stocha. Pro 30letého skokana na lyžích ale zatím příliš vzdálená. Ač o ní už nyní král letošní sezony sní, dříve než za 15 let nic podobného neplánuje.

Po řadě slibů přišel pravděpodo­bně definitivn­í verdikt. Chystá se modernizac­e a vznik nového skokanskéh­o areálu v Zakopaném. A hlavní tváří by měl být právě Kamil Stoch, nejúspěšně­jší polský skokan historie, který překonal i legendární­ho předchůdce Adama Małysze, a naprostý suverén uplynulé sezony. „Jsem velmi rád, že se to konečně podaří,“řekl Stoch. „Já už to nepotřebuj­u, ale mladá generace ano. Právě tu budeme sledovat za patnáct let.“

Rozhodnutí přišlo až po této sezoně, ve které se Stoch zapsal do historie. Teprve jako druhý člověk po Svenu Hannawaldo­vi ovládl všechny závody věhlasného Turné čtyř můstků, z olympiády v Pchjongčch­angu si přivezl individuál­ní zlato a v soutěži týmů bronz, s devíti výhrami slavil podruhé v kariéře vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru.

Dlouhých pět měsíců Stoch naprosto dominoval. Jeho forma neustále gradovala. Zůstával zdravý i psychicky odolný. „Snažím se připravit na každou situaci,“vysvětlil.

V minulosti přitom u Stocha platilo: začátek sezony povedený, ale poté forma tradičně pomalu odcházela. Nyní ale přišla výrazná změna. „Byli jsme pečliví, dřeli jsme a dělali malé krůčky směrem k ideální formě, i proto jsem ji udržel tak dlouho,“pochvalova­l si Stoch.

Kromě tréninkové dřiny se Polák mohl opřít i o psychickou podporu. Už osm let mu je nablízku manželka Ewa. „Jsem jí vděčný, protože za každým úspěchem stojí silná žena,“říká. Navíc si skvěle sedl i s rakouským trenérem Stefanem Horngacher­em, který k reprezenta­ci přišel v březnu 2016.

Zejména díky nim překonává krizové momenty, nejinak tomu bylo i letos. „Nejtěžší chvíle jsem prožíval po Turné na závodě Světového poháru v Kulmu,“vzpomíná Stoch. „Bylo to hektické období, potřeboval jsem odpočinek. Naštěstí jsem se po pár dnech vrátil do normálního režimu,“řekl. Rozumějte: do toho vítězného. V neděli už si mohl Stoch oddechnout. Křišťálový glóbus dobyl o týden dříve ve Vikersundu, poté v Planici stvrdil dominanci triumfem a věděl, že emočně náročná sezona konečně skončila.

Po posledním skoku radostí vyhodil lyži do vzduchu. Nevědomky trefil i jednoho z kameramanů, za což se okamžitě omlouval. „Spadly ze mě všechny emoce. Vůbec jsem netušil, že za mnou stojí.“

Ve třiceti letech prožil skvělou sezonu. Jenže neustále skromný a přitom cílevědomý skokan tuší: „Věřím, že může přijít ještě lepší.“

Skokan na lyžích Kamil Stoch ovládl všechny vrcholy této sezony: olympiádu, Světový pohár i Turné čtyř můstků.

 ?? S křišťálový­m glóbem za triumf ve Světovém poháru FOTO ČTK/ AP ?? Kamil Stoch
S křišťálový­m glóbem za triumf ve Světovém poháru FOTO ČTK/ AP Kamil Stoch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia