Lidové noviny

Lalůčky, boltce, pozor!

- ADAM JUNEK

Náušnice, náušnice, všude samé náušnice… Chtělo by se při pohledu na svět módy říci v parafrázi ikonické reportáže Jana Tuny o hromadění ojetých pneumatik, v níž zuřivý reportér vyskakoval zpoza hromady gum a vždy jednu odhodil.

ČEKSTAJL

Ozdoby v uších se totiž staly alespoň podle různých fashion magazínů novým statusovým symbolem. V 90. letech to byly boty. Čím nápadnější, tím lepší. Po přelomu tisíciletí se nákup „statusu“ještě prodražil, když se vrcholovou metou staly kabelky. Čím ikoničtějš­í, tím lépe. Takže zatímco nejviditel­nější a nejznámějš­í jsou možná „vuittonky“(i ty z tržnice), královnou mezi kabelkami zůstává „birkinka“, byť je to pro mnohé nepříliš vzhledná záležitost za statisíce (minimálně – jsou i verze s cenou přesahujíc­í šest nul).

A protože fashionist­i jsou ještě zpovykaněj­ší než Pražáci v dopravě, potvrzení role znalce, nebo tedy spíš znalkyně módy se teď prodraží ještě víc.

Náušnice, které ukážou, že se v módě vážně vyznáte, totiž mají jedno společné. Vskutku nejsou malé.

ku to pár třeba je, ale jsou to nestejné náušnice. Příklad dal na své poslední přehlídce módní dům Chanel, kdy modelkám jedno ucho zdobil (samozřejmě drahými kameny vytuněný) symbol značky, tedy dvojité „c“, a v druhém se houpal řetízek s perlami.

Variantou téhož je odkaz 80. let: je velice „in“sáhnout po jediné náušnici (respektive ozdobit jen jedno ucho, na počtu šperků nezáleží). Většinou se to pojí s výčesem na jednu stranu. Takže výsledkem je, že z jednoho profilu dámu zdobí nepřehlédn­utelný šperk v uchu, z druhého pak jen kadeře. Přes všechno, co bylo řečeno, hrozí pár drob- ných faux pas. Ne každá obří náušnice je totiž šik. Takže: obří kruhy (někdy ještě vylepšené dalším houpavým ornamentem uvnitř) jsou hodně ošemetné a zavánějí střelnicí. A střapce nechte klasickým zámeckým závěsům.

Jestliže právě při pohledu do své klenotnice propadáte trudnomysl­nosti a chcete vyhazovat klasické perlové pecky… zadržte. Možná že teď nejsou největším hitem, ale jsou nesmrtelné. Stejně jako chanelovsk­ý kostýmek, ke kterému ty trendy ušní šperky vážně nikdy sedět nebudou.

Autor je redaktorem Seznam TV

 ?? V módě se vytížená moderátork­a Adela Vinczeová (dříve Banášová) vyzná. A tak k jednoduché říze na předávání slovenskýc­h televizníc­h cen OTO zvolila jediný, o to však nápadnější šperk. FOTO PROFIMEDIA ?? Jeden stačí.
V módě se vytížená moderátork­a Adela Vinczeová (dříve Banášová) vyzná. A tak k jednoduché říze na předávání slovenskýc­h televizníc­h cen OTO zvolila jediný, o to však nápadnější šperk. FOTO PROFIMEDIA Jeden stačí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia