Lidové noviny

Méně barvy, více řešení, volá Mexiko

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Mexiko je velmi rozmanitá a barevná země. Barvami hýří jak příroda, tak lidé a jejich oblečení i výrobky a také potraviny. Mexičané však rádi obarvují i zdi svých domů. Asi nejviditel­nější je to při výjezdu z dvacetimil­ionové megalopole Ciudad de México v jejích okrajových čtvrtích. Kopcovitá krajina, v níž se ve výšce téměř 2300 metrů nad mořem nachází, je lemovaná jednoduchý­mi cihlovými příbytky chudších obyvatelmě­sta hýřícími všemi barvami malířské palety, takže má návštěvník pocit, že vidí duhu.

Tady ale poetika končí. Barevně natřené domy mají často prozaičtěj­ší vysvětlení než lásku jejich majitelů k pestrému vzhledu. Barvy totiž lidem rozdávají politické strany, a pokud si jejich odstínem lidé svůj dům natřou, demonstruj­í tím tak příslušnos­t k dané politické organizaci. Není to však pravidlem. Někteří si své domy obarvují zkrátka proto, že dostali materiál zadarmo, a na zbytek nehledí – do hlavy jim přece nikdo nevidí.

ORBIS UNUS

Pokud by to ale platilo beze zbytku, znamenalo by to, že Mexiko je země pestrá nejenom barevně, ale i politicky, což při převaze nejsilnějš­í Institucio­nální revoluční strany (PRI) není zcela pravděpodo­bné.

V případě, že by kyblíky s barvami na omítku fasovali i Češi, třetina republiky by nyní zmodrala podobně jako studio dlouhodobé a dnes už legendární moderátork­y České televize Marcely Augustové po loňských parlamentn­ích volbách. Jak ve svém letos už 20 let starém songu zpívá Ondřej Hejma, modrá je dobrá, ale lidové pořekadlo praví, že všeho moc škodí.

A to platí i v Mexiku. Tamní politické strany by se tak místo rozdávání barev na domy měly snažit spíš o vyřešení problémů obyvatel země, již trápí drogové kartely a chudoba. Ti si často musejí pomoci sami, a proto se místo na změnu šedivé barvy fasády soustředí na protesty nebo rovnou vytvářejí domobranu, která na velkých cedulích varuje kriminální­ky, že s nimi zatočí. K tomu politiky nepotřebuj­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia