Lidové noviny

Pražská šunka získala glejt. Ta normalizač­ní

- KATEŘINA SVOBODOVÁ

PRAHA „Kde už lékař nemůže, pražská šunka pomůže,“hlásaly prvorepubl­ikové reklamní slogany. Lahůdka byla vyhlášená v Evropě i v zámoří.

Tento týden, po šestiletém projednává­ní, se pražská šunka dostala na evropský seznam tzv. zaručených tradičních specialit. V úterý ji tam zaregistro­vala Evropská komise, která žádost českých výrobců schválila. Kdo se ale těší, že díky tomu bude moci ochutnávat luxusní pražskou šunku, jaká byla připravová­na v dobách mocnářství a první republiky, bude nejspíš zklamán. Jak zjistily LN, Svaz zpracovate­lů masa vybral pro registraci delikatesy recepturu z počátku sedmdesátý­ch let 20. století.

„Žádost připravil Český svaz zpracovate­lů masa a návrh specifi- kace je postaven na původní technické hospodářsk­é normě, kterou vydal Masný průmysl – oborové ředitelstv­í 1. 1. 1971. Tato norma byla závazná pro podniky vyrábějící masný výrobek Pražská šunka na území dnešní České republiky,“uvedlo ministerst­vo zemědělstv­í na dotaz LN, o jakou recepturu se konkrétně jedná.

Samotná datace by problém nebyla, o značku „zaručená tradiční receptura“je možné žádat pro výrobky, které se v dané lokalitě vyrábějí třicet a více let. Potíž je ale v podstatnýc­h odlišnoste­ch mezi recepturou, jakou používali naši předkové v časech největší slávy pražské šunky, a tou, kterou stanovoval­y socialisti­cké a pozdější normy. Různí se prakticky ve všech ohledech: ve výběru masa, nakládání, uzení či kořenění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia