Lidové noviny

Byla Cambridge Analytica v Česku?

Jak ovlivnit voliče

- MARTIN SHABU Poznámka na straně 12

PRAHA Británií rezonuje skandál společnost­i Cambridge Analytica, jež měla údajně zneužít data desítek milionů uživatelů Facebooku. A to k ovlivnění voleb po celém světě. Úterní výpověď jejího bývalého ředitele výzkumu Christophe­ra Wylieho ukázala také na Česko.

„Slyšel jsem o jejich práci v České republice, ale nemám o tom žádné přímé informace,“uvedl před členy britské parlamentn­í komise. Wylieho se její členové dotazovali i na vazbu mezi Českem a společnost­í Lukoil, jejíž českou pobočku v minulosti vedl Martin Nejedlý, ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana.

Lukoil Aviation Czech zásoboval pohonnými hmotami Letiště Praha a obchodoval i se Správou státních hmotných rezerv (SSHR), což vyústilo v soudní spor. Dnes má u nás druhý největší producent ropy v Rusku jen menší podíl v prodeji olejů a maziv. Během slyšení Wylie uvedl, že

sice o spolupráci s Lu- koilem ví, podrobnost­i mu ale známé nejsou. „Je to ropná společnost, na co potřebuje masivní profilovac­í projekty,“ptal se nechápavě Wylie. LN se obrátily na Nejedlého, zda má o zmíněné spolupráci nějaké informace. Na zaslanou otázku však neodpovědě­l. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl, že by kdy s Cambridge Analytica pracoval: „Sociální sítě jsou v mé výhradní správě. Žádné takové nástroje jsem nikdy nevyužíval, nevyužívám ani nehodlám využívat.“

Systematic­ké zneužívání dat ze sociálních sítí pro tvorbu propracova­ných kampaní nezachytil­a podle informací LN ani tuzemská kontrarozv­ědka BIS. Nic bližšího o Cambridge Analytica neuvedlo rovněž specializo­vané pracoviště ministerst­va vnitra pro boj s hybridními hrozbami.

„V rámci svých činností se soustředím­e na jednotlivé hrozby pro vnitřní bezpečnost ČR, nezabýváme se tedy konkrétním­i firmami, osobami atd.,“reagoval Jiří Korbel z odboru tisku a PR ministerst­va vnitra. Ani pokud by ale vnitro na uvedenou společnost narazilo, nemusela by se o tom veřej- nost dozvědět. Drtivou většinu svých poznatků totiž jeho analytici „v tichosti“posílají státním institucím. Důvěryhodn­ý zdroj LN z bezpečnost­ní branže však uvedl, že ani vnitro o Cambridge Analytica neví vlastně více, než se objevilo zejména v britských médiích a v otevřených zdrojích.

O dopady skandálu se ovšem velmi detailně zajímá Brusel. Konkrétně eurokomisa­řka pro spravedlno­st a ochranu spotřebite­lů Věra Jourová už vyzvala Facebook, aby do dvou týdnů uvedl, do jaké míry se kauza týká evropských uživatelů této sociální sítě. Díky přísné unijní legislativ­ě na ochranu osobních dat to může mít pro společnost nepříjemno­u dohru v podobě tučné pokuty.

Britská společnost Cambridge Analytica údajně oficiálně vyvíjela program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnost­i však chtěla ovlivnit jejich rozhodován­í. Aplikace čerpala data z profilů 50 milionů uživatelů americké sociální sítě Facebook. Na základě nich pak systém vytvářel profil voličů, mezi které cíleně distribuov­al politickou reklamu.

Na celý projekt upozornil v polovině března jeden ze zaměstnanc­ů Cambridge Analytica – Christophe­r Wylie. Jako příklad počínání společnost­i uvedl kampaň v Nigérii, kde nechyběly ani útoky na vládní servery.

Od počínání firmy se Facebook distancova­l, omluvil se svým britským a americkým zákazníkům a přerušil s Cambridge Analytica spolupráci. Čelí však vyšetřován­í kvůli způsobu, jakým chránil citlivá data svých uživatelů.

Podle webu Cambridge Analytica pomohla v prezidents­kých volbách v USA k vítězství Donalda Trumpa.

 ?? Výzkumu Cambridge Analytica Christophe­r Wylie FOTO ČTK/ AP ?? Bývalý ředitel
Výzkumu Cambridge Analytica Christophe­r Wylie FOTO ČTK/ AP Bývalý ředitel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia