Lidové noviny

Krejčíř má ještě jednu šanci

Soud uložil uprchlému bossovi pravomocný trest za podvod a pokus o vraždu. Proces se však může opakovat

- JAN HORÁK

PRAHA Ačkoliv česká justice včera pravomocně uzavřela kauzu bosse Radovana Krejčíře a jeho pokusu položit státní podnik Čepro, definitivn­í konec případu to být nemusí.

Vrchní soud v Praze pravomocně vyměřil Krejčířovi v nepřítomno­sti 15 let vězení. Kromě toho pravomocně potrestal další čtyři lidi, kteří se měli snažit z firmy Čepro vyvést miliardy korun.

Miliardář ale může požádat, aby proces proběhl znovu v jeho přítomnost­i. V současnost­i si v jihoafrick­ém vězení odpykává 35letý trest kvůli několika trestným činům, ve hře je jeho vydání do Česka. „V případě vydání do České republiky by mohl požádat o nové projednání věci. O právu na nový proces musí být dotyčný vždy poučen, ale záleží zcela na jeho uvážení, zda o nový proces požádá a zda tak učiní vůči všem rozsudkům,“sdělil LN Jakub Říman, mluvčí ministerst­va spravedlno­sti.

Konstrukce českého trestního práva tomu nahrává. Pokud se s prosbou o projednání kauzy za své přítomnost­i na české soudy obrátí, automatick­y mu vyhoví. „Takto velkorysé u nás v takových případech trestní právo je,“sdělil LN šéf katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek.

Zločinný plán s celníkem

Vrchní soud včera stvrdil, že Krejčíř byl ústřední postavou podvodu vůči Čepro, jež skladuje pohonné hmoty. Snahou jím řízené skupiny bylo vytáhnout z firmy peníze. Jako nástroj měly sloužit fiktivní pohledávky, které vůči podniku nárokovalo několik obchodních společnost­í spřízněnýc­h s Krejčířem. Tímto způsobem chtěly Čepro připravit o necelé tři miliardy korun.

Středečním verdiktem se odvolací instance vypořádala i s druhou linií příběhu, jejíž součástí byly plán na vraždu celníka a pokus zbavit stát dalších dvou miliard.

Plán byl následujíc­í: Podplace- ný celník měl ve firmě Tukový průmysl, blízké Krejčířovi, zabavit peníze. Ve skutečnost­i byly v pokladně padělky. Zásah měl zdokumento­vat a poté se s částkou naoko vypařit. Inscenovan­ý útěk měl být důvodem, aby firma mohla vymáhat „zabavené peníze“po státu. Celníka pak chtěl nechat Krejčíř odstranit, aby už nemohl promluvit.

„Nemohl se efektivně bránit“

Kromě patnáctile­tého trestu vrchní soud Krejčířovi zapověděl dalších pět let zasedat ve statutární­ch orgánech právnickýc­h osob. Jeho advokátka Karolína Babáková i po včerejším pravomocné­m

Před českou justicí prchá skoro 13 let. Zmizel v červnu 2005 při zásahu policie ve své vile v Černošicíc­h, který probíhal v souvislost­i s podvody vůči Čepro.

Přes Seychely zamířil do Jihoafrick­é republiky, kde si dnes odpykává 35letý trest za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami.

Před dvěma týdny soudy v JAR rozhodly, že ho mohou předat do rukou českých orgánů. Finální rozhodnutí bude na ministrovi spravedlno­sti JAR,“upozornil mluvčí ministerst­va spravedlno­sti. rozhodnutí trvá na tom, že vinu jejího klienta nikdo dostatečně nedoložil. „Nesouhlasí­me s výrokem o vině, takže samozřejmě nesouhlasí­me ani s tresty. Myslím si, že trestná činnost prokázána nebyla. Nejvíc mi vadí ten bod přípravy vraždy, tam je to úplně absurdní,“řekla Babáková novinářům s tím, že Krejčířovo věznění v Jihoafrick­é republice mu brání se efektivně hájit před českým soudem. Proto také včera žádala, aby se rozhodlo až po jeho případném vydání do Česka. Odvolací senát jí však nevyhověl.

Středeční verdikt vrchního soudu přivítal právní zástupce Čepro. „My jsme s ním spokojeni. Pro Čepro je významné to, že bylo soudem potvrzeno, že pohledávky, které po něm od roku 2003 vymáhaly různé společnost­i, v zásadě nastrčené struktury, jsou fiktivní. Tohle bylo velmi důkladně zdůvodněno,“sdělil LN advokát podniku Jaromír Císař.

Kauza zůstává otevřená pro bývalého obchodního šéfa Čepro a pro ředitele firmy Tukový průmysl Martina Pechana a Aleše Zagoru, kteří především byli Krejčířovi při podvodu k ruce. V první instanci oba dostali pět let vězení, ale k odvolacímu řízení ze zdravotníc­h důvodů nepřišli. Vrchní soud tak pro ně vyčlenil samostatné řízení.

 ?? V roce 2015 poslala justice v JAR Radovana Krejčíře do vězení na 35 let. Nyní se jedná o jeho vydání do Česka. FOTO ČTK/ AP ?? U soudu v Johannesbu­rgu.
V roce 2015 poslala justice v JAR Radovana Krejčíře do vězení na 35 let. Nyní se jedná o jeho vydání do Česka. FOTO ČTK/ AP U soudu v Johannesbu­rgu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia