Lidové noviny

Případ FAU je zpět. Nyní v režii policie

- OSTRAVA

Policie obvinila jednatele firmy FAU Vojtěcha Csabiho a několik dalších lidí z daňových úniků. Podle kriminalis­tů firma spadající pod FAU před lety neodvedla daň z přidané hodnoty ve výši přes 200 milionů z obchodu s naftou. S odvoláním na tři důvěryhodn­é zdroje to uvedl server iRozhlas.cz.

Do centra pozornosti se tím vrací kauza, která minulý rok vyvolávala intenzivní politický a mediální ohlas. FAU se ocitla v konkurzu poté, co vůči ní vydala finanční správa zajišťovac­í příkazy. Domáhala se zaplacení neodvedený­ch daní. Soud ale označil zajišťovac­í příkazy za nezákonné proto, že úředníci po firmě v podstatě vymáhali daň z přidané hodnoty za jeden obchod dvakrát. Jednatel společnost­i Vojtěch Csabi tehdy prohlásil, že postup státu považuje za šikanu.

Loni v srpnu zveřejnil anonym na twitterové­m účtu Skupina Šuman údajné důkazy, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí, nynějšího premiéra Andreje Babiše. Zveřejněna byla nahrávku, která to měla dokazovat. FAU totiž vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnost­i Precheza z holdingu Agrofert, který dříve šéfovi hnutí ANO patřil.

Babiš to několikrát důrazně odmítl a poukazoval na fakt, že společnost FAU je podezřelá z rozsáhlých podvodů. Že by jako ministr financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu, kategorick­y vyloučil. Finanční správa uvedla, že měla delší dobu důvodné podezření z vědomého zapojení firmy FAU do daňových podvodů.

Jednatel firmy FAU Csabi nechtěl trestní obvinění komentovat. Advokát společnost­i Alfréd Šrámek řekl, že o zahájení trestního stíhání jednatele informace nemá. „Pokud by to byla pravda, přijde mi postup policie úsměvný. Nechápu to. Z pozice právního zástupce FAU jsem si jist, že společnost na daních žádný dluh nemá.“čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia