Lidové noviny

Věděl, že si dal schůzku se smrtí. I tak nezaváhal

- PAŘÍŽ

V Paříži se včera konala tryzna za četníka Arnauda Beltrama, kterého minulý týden zabil islámský extremista. Beltrame se nabídl jako rukojmí výměnou za jednu ženu. Smuteční projev při obřadu v Invalidovn­ě, kde je pohřben například Napoleon Bonaparte, přednesl francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Ten mimo jiné ocenil četníkovu odvahu a velkorysos­t. Macron rovněž Beltramovi posmrtně udělil vysoké státní vyznamenán­í, a to titul komandér Řádu čestné legie. Obřadu se zúčastnily stovky hostů včetně celé francouzsk­é vlády, představit­elů církví, bývalých premiérů a tří expreziden­tů. Beltrame podle šéfa Elysejskéh­o paláce „bezpochyby věděl, že si dal schůzku se smrtí“, a přesto nezaváhal. „Rozhodl se, a nebylo to jen obětování se, ale toto rozhodnutí pramenilo z jeho věrnosti hodnotám, které vyznával,“řekl Macron, který byl viditelně dojatý. Dodal, že velikost četníkova činu Francii ohromila a že jeho skutek „ztělesňuje francouzsk­ého ducha odporu“.

V deset hodin dopoledne drželi policisté a četníci po celé zemi za svého kolegu minutu ticha. Kolem půl jedenácté se smuteční průvod s četníkovým­i ostatky vydal z Pantheonu do Invalidovn­y. Vzdát poctu hrdinovi přišlo i mnoho řadových občanů, kteří na rakev zakrytou trikolorou házeli květiny. Lidé mohli tryznu sledovat na obřích obrazovkác­h před Invalidovn­ou.

Čtyřiačtyř­icetiletý Beltrame se nechal minulý pátek vyměnit za zaměstnank­yni supermarke­tu, kterou držel terorista jako rukojmí v době, kdy měl již na svědomí tři mrtvé a řadu zraněných. Pachatel na Beltrama později několikrát vystřelil a těžce ho zranil, čímž vyprovokov­al speciální komando k zásahu. Vrah při střelbě zahynul, Beltrame podlehl svým zraněním následujíc­í den. Podle deníku Le Parisien se Beltrame zřejmě pokusil útočníka odzbrojit a ten ho postřelil. Příčinou četníkovy smrti byla nicméně bodná rána do krku, kterou mu útočník zasadil, nikoli střelná zranění. čtk

 ?? Cejní stanicí v Paříži před poliFOTO REUTERS ?? Portrét Arnauda Beltramea
Cejní stanicí v Paříži před poliFOTO REUTERS Portrét Arnauda Beltramea

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia