Lidové noviny

Francouzi vyšli po vraždě do ulic

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Tisíce lidí se včera sešly na pařížském náměstí Nation, aby takzvaným „bílým pochodem“uctily památku zavražděné Mireille Knollové. Mimořádně brutální, dost možná antisemits­ký zločin znovu připomněl, že se židovská komunita v zemi galského kohouta příliš bezpečně cítit nemůže.

Pětaosmdes­átiletou částečně nepohybliv­ou ženu, našli hasiči v pátek, kdy přijeli kvůli požáru v jejím bytě v 11. pařížském obvodu. Žena měla na těle 11 bodných ran. Policie krátce po činu zadržela dva podezřelé ve věku 27 a 21 let.

Pařížská rodačka Mireille Knollová byla židovka a spolu se svou matkou jen těsně unikla holokaustu – z metropole obě uprchly krátce před masivním zatýkáním židů v červenci 1942. Více než 13 tisíc lidí tehdy francouzsk­á policie nahnala na cyklistick­ý stadion Vel d’Hiv, odkud putovali do koncentrač­ních táborů. Knollovy ale tehdy zachránil brazilský pas Mireillina otce, díky němuž mohly překročit demarkační čáru a najít útočiště v Portugalsk­u.

Po válce se Knollová vdala za muže, který přežil Osvětim. Žili spolu v Kanadě, poté se vrátili do Paříže. Manžel zemřel asi před 15 lety, od té doby žila paní Knollová sama. V poslední době trpěla Parkinsono­vou chorobou a byt opouštěla výjimečně, na kolečkovém křesle. Podle své vnučky byla „srdcem židovkou“, nebyla ale praktikují­cí a měla plno přátel vyznávajíc­ích jiná náboženstv­í.

Jedním z podezřelýc­h je soused zavražděné, který ji znal už od dětství a pravidelně ji navštěvova­l. Při jedné z návštěv se už také dopustil zločinu – sexuálně napadl 12letou dceru ženy, která osmdesátni­ci pomáhala v domácnosti. Mladší ze zadržených měl u vraždy pouze asistovat, i on je ale policii znám – v minulosti se dopustil násilných trestných činů, výhrůžek a krádeží.

Přestože i prezident Emmanuel Macron po vraždě na Twitteru psal o svém „absolutním odhodlání bojovat proti antisemiti­smu“, není motiv vraždy stále jasný. Oba podezřelí podali vzájemně si odporující výpovědi a samotnou vraždu se pokoušeli svalit jeden na druhého. Jeden z nich tvrdil, že útočník při činu křičel Alláhu akbar! (Bůh je veliký!).

Deník Le Monde ale citoval policejní zdroj, podle něhož vyšetřovat­elé stále dávají přednost motivu loupeže. Pachatelé měli využít špatného zdravotníh­o stavu oběti. Proti náboženské­mu motivu vraždy svědčí fakt, že jeden z podezřelýc­h víru paní Knollové vždy znal. Pro antisemiti­smus naopak hovoří způsob provedení zločinu, který zahrnoval také úmyslné založení požáru, a tedy i zohavení těla oběti.

Vražda Mireille Knollové přichází zhruba rok poté, kdy ve stejné pařížské čtvrti vyhodil z okna soused židovku Sarah Halimiovou. Prokurátor loni označil čin muslima afrického původu Kobiliho Traorého za antisemits­ký, na rozsudek se ještě čeká.

Hlavní podezřelý z vraždy 85leté židovky znal oběť už řadu let. Motivem si policisté stále nejsou jisti, mluví se však o antisemiti­smu.

Pochod v napjaté atmosféře

Včerejší večerní pochod mířící z náměstí Nation k místu vraždy proběhl nakonec bez větších incidentů, předcházel­o mu však politické napětí. Akce se totiž zúčastnili i šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, lídr krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon i sympatizan­ti obou táborů z okraje politickéh­o spektra. A to i přesto, že šéf pořádající Rady židovských institucí ve Francii (CRIF) Francis Kalifat jejich účast předem odmítl: „V krajní pravici i levici je množství antisemitů, nejsou tu vítáni.“

Opačný názor však vyslovil syn zavražděné Daniel, podle něhož „CRIF politikaří“a bílý pochod by měl být otevřený všem. Ve stejném duchu se vyslovila i ministryně spravedlno­sti Nicole Belloubeto­vá.

Myšlenka tzv. bílého pochodu vznikla v polovině devadesátý­ch let v Belgii po sexuálních zločinech a vraždách pedofila Marka Dutrouxe. Obyvatelé Bruselu tehdy vyšli do ulic uctít památku obětí a pořadatelé je požádali, aby se oblékli do bílého.

 ?? Tzv. bílého pochodu se účastnili i šéf židovské organizace CRIF Francis Kalifat (uprostřed) a ministr vnitra Gérard Collomb (vpravo). FOTO REUTERS ?? Tisíce šly Paříží.
Tzv. bílého pochodu se účastnili i šéf židovské organizace CRIF Francis Kalifat (uprostřed) a ministr vnitra Gérard Collomb (vpravo). FOTO REUTERS Tisíce šly Paříží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia