Lidové noviny

Kim si vyjel do Číny pro podporu

Tajuplný vlak o 21 vagonech skutečně přivezl do Pekingu vůdce KLDR Ten hledal oporu k summitu s Jižní Koreou a USA

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PEKING/PRAHA Konec spekulací. Tajuplný opancéřova­ný vlak, který začátkem týdne za mimořádnýc­h bezpečnost­ních opatření dorazil do čínské metropole, je skutečně tím, čím se zdál být. Kovový kolos o 21 vagonech přivezl z Pchjongjan­gu severokore­jského vůdce Kim Čong-una. Poté, co včera v doprovodu své manželky Ri Sol-ču a několika vysokých představit­elů z Pekingu odjel, to oficiálně potvrdila agentura Nová Čína a vypustila do světa záběry ze setkání s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem.

Načasování přísně utajované návštěvy v pořadí již třetího vůdce z dynastie Kimů naznačuje, že zřejmě hledá podporu před nadcházejí­cími ostře sledovaným­i summity s představit­eli Jižní Koreje a Spojených států. Kim Čong-un se má nejprve koncem dubna sejít s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem a do konce května i s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem.

Od nástupu Kim Čong-una vztahy s Čínou ochladly

Na dnešek Soul s Pchjongjan­gem avizovaly přípravnou schůzku na vysoké úrovni v demilitari­zované zóně, která od konce války v roce 1953 dělí Korejský poloostrov podél 38. rovnoběžky. Jde o dosavadní vrchol znovuobnov­ených kontaktů mezi Severem a Jihem poté, co po měsících napětí a opakovanýc­h jaderných a balistický­ch testech naznačil severokore­jský vůdce ochotu vyslat sportov- ní výpravu na olympijské hry v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu.

Čerstvá návštěva Pekingu je jeho vůbec první prokazatel­nou cestou za hranice od chvíle, kdy se v prosinci 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila ujal moci. Není ani známo, že by se lídr izolacioni­stické totalitní země osobně potkal s některým ze svých za- hraničních protějšků. Dokonce ani s tím čínským. Čína je přitom historicky nejbližším spojencem Severní Koreje. Stála na její straně v korejské válce, kdy Mao Ce-tung podpořil dědečka současného severokore­jského vůdce Kim Ir-sena, a dodnes mezi oběma zeměmi platí vzájemná obranná smlouva.

V posledních letech ale spojenectv­í mezi KLDR a Čínou, která je zároveň i největším obchodním partnerem, notně ochladlo. Pekingu jednak zřejmě začala docházet trpělivost se severokore­jským zbrojením a s často nepředvída­telnými kroky tamního mladého vůdce. Od svého nástupu do čela země nechal Kim Čong-un ve světle mocenské konsolidac­e odstranit několik klíčových představit­elů z vládnoucí garnitury dob svého otce. Mezi nimi byli i lidé s blízkými vazbami na Peking, jako například jeho vlastní strýc Čang Song-tchek. Na mezinárodn­í půdě se začal Peking vůči Pchjongjan­gu podobně jako i další mocnosti vymezovat a v reakci na pokračujíc­í severokore­jské zbrojení se připojil k mezinárodn­ím sankcím. Je však veřejným tajemstvím, že Číňané nikdy nestáli o to, vystavovat Kima přílišnému tlaku. Pokud by totiž režim v KLDR padl, byla by to právě Čína, kdo by čelil nejen vlnám severokore­jských uprchlíků, ale optikou vládnoucí komunistic­ké partaje i podstatně většímu problému. A tím by bylo sjednocení Korejského poloostrov­a pod taktovkou Soulu, blízkého spojence největšího čínského rivala, USA.

Peking je znovu na koni

Navzdory doposud spíše vlažným vztahům Kim Čong-una s Pekingem si zřejmě severokore­jský vůdce dobře uvědomuje závažnost situace. Pokud naplánovan­é schůzky s USA a Jižní Koreou skončí fiaskem, na řadu může přijít další, radikální řešení. V nejkrajněj­ším případě i to vojenské. Na výpravě do říše středu tak v zásadě nemohl tratit, jen získat. Dost možná si nyní i slibuje, že by Čína mohla sankce zmírnit.

Jestliže se ještě před pár dny po smírných signálechm­ezi Pchjongjan­gem a Washington­em zdála být Čína odsunuta na druhou kolej a pro ni tolik žádoucí role hlavního vyjednavač­e marginaliz­ovaná, po návštěvě Kim Čong-una je opět na koni. Slova o ochotě k jadernému odzbrojení výměnou za zastavení vojenského paktování Jižní Koreje a USA navíc přesně korespondu­jí s největším přáním Pekingu: odsunout svého největšího rivala co nejdál od vlastních hranic.

 ?? Vůdci KLDR a Číny Kim Čong-un (uprostřed vlevo) a Si Ťin-pching se v doprovodu manželek setkali ve Velké síni lidu v Pekingu. FOTO ČTK/ AP ?? Poprvé tváří v tvář.
Vůdci KLDR a Číny Kim Čong-un (uprostřed vlevo) a Si Ťin-pching se v doprovodu manželek setkali ve Velké síni lidu v Pekingu. FOTO ČTK/ AP Poprvé tváří v tvář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia