Lidové noviny

Velikonočn­í smích

-

VČeňku Zíbrtovi a jeho Veselých chvílích v životě lidu českého je popisován zaniklý obyčej. Zbytek starých bujností, nevázaný, hlučný smích, který se rozléhal v kostele na Velikonoce, tak zvaný „smích velikonočn­í“(risus paschalis). Zíbrt popisuje, že tento velmi oblíbený smích byl vyhlazen mravokárci pro jeho nepřístojn­ost. Papež Pius V., asketa nosící pod ornátem hábit žebravých mnichů, bývalý velký inkvizitor, v 16. století tvrdě potíral „velikonočn­í smích“, až vymizel. K původu obyčeje Zíbrt píše, že po vážné době postní a smutném, zamlklém týdnu velikonočn­ím se kazatelé snažili „pásmo svého výkladu s kazatelny osvěžiti, potěšiti a rozveselit­i žertovnými rozprávkam­i a vtipy“. Je to proti přirozenos­ti člověka, když se lidu zakazuje smát nebo se jeho humor z mocenských pozic zesměšňuje.

Píšu to proto, že jsem byl na protestech „těch chudáčků, které je třeba litovat“, jak označil mladé občany protestují­cí proti němu prezident horních deseti milionů. Mělo to étos, nadhled i brutální humor: „Miloš mi prdel!“V kterém jazyce to zní tak poeticky a vtipně? V časech spontánníh­o občanského protestu je vidět, jakou roli hraje smíchová kultura na náměstích českých měst.

S nebožtíkem básníkem Nikolajem Stankoviče­m jsme sbírali humor sametové revoluce. Nikdy jsme to nedokončil­i, ale přesvědčiv­ě vedl můj zážitek z listopadov­é generální stávky. V hrůze z provokací StB či možného zranění lidí jsem na stovkou tisíc občanů narvaném náměstí Svobody v Brně velmi bedlivě vážil slova. Tu se k mikrofonu prodral mladičký Rom a požádal o vystoupení jménem Romů. Uvedl jsem ho slovy, že k Občanskému fóru a jeho požadavkům se přidávají naši Romové. Mladík předstoupi­l před davy a řekl: „Já jsem se včera za Lužánkama rozešel s Marcelou a chtěl bych, aby se ke mně vrátila!“Dav začal tančit a skandovat: „Marcelo, vrať se! Marcelo, vrať se!“Pochopil jsem, že tohle nemůžeme prohrát, proti nám stáli zapšklí, do sebe zahledění, nic nechápajíc­í starci. Jako dnes.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia