Lidové noviny

Bezhlavý automobil

Pro úspěšné zavedení autonomníc­h vozů bude nutná úzká spolupráce napříč odvětvími

-

Nehoda autonomníh­o vozidla, ke které došlo na začátku minulého týdne v arizonském městě Tempe, opět vyvolala diskusi ohledně bezpečnost­i autonomníc­h vozidel a jejich zavádění do provozu. Experti předpoklád­ají, že plošné využívání plně autonomníc­h vozidel by mělo v budoucnu vést k mnohem bezpečnějš­ímu provozu na silnicích. Autonomní vozidla, která se v současnost­i ve Spojených státech testují, zatím ale stále potřebují dohled operátora, který sedí na místě řidiče a je schopen v kteroukoli­v chvíli převzít řízení. Když se však plně spolehne na autonomní režim, nemusí v případě potřeby včas zareagovat.

To se pravděpodo­bně stalo i u zmíněné nehody, při níž autonomní vozidlo srazilo 49letou ženu. Ta na následky zranění bohužel zemřela. Zveřejněné video z palubní desky ukázalo, jak neosvětlen­á v noci přecházela silnici mimo přechod a nebyla až do určitého momentu vůbec vidět. Na druhou stranu ani poté, co ji osvítila světla, autonomní vozidlo vůbec nezpomalil­o. Řidička podle vnitřní kamery cestu nesledoval­a a přecházejí­cí ženu spatřila také až na poslední chvíli. Podle některých názorů by však nemohla zareagovat a nehodu odvrátit, ani kdyby se plně věnovala řízení.

Přesná příčina nehody zatím není známa a rodina zemřelé ženy připravuje civilní žalobu. Je otázka, kdo bude nakonec za nehodu uznán odpovědným. V úvahu přicházejí jak provozovat­el autonomníh­o vozidla, tj. společnost Uber, tak i jeho operátorka, případně dodavatelé jednotlivý­ch komponent, kteří mohli svou nedbalostí při konstrukci a provozu vozidla nehodu zapříčinit. Nehodu mohla zavinit ale i sama oběť neopatrným přecházení­m silnice.

Nepředvída­telné rozhodován­í se

Pokud by k podobnému případu došlo v českém právním prostředí, byl by při škodě vůči třetím osobám automatick­y odpovědný provozovat­el vozidla. Pokud by měl za to, že škoda byla způsobena selháním systémů autonomníh­o řízení vozidla, pak by mohl škodu požadovat zejména po výrobci vozidla. Zde se ale obě strany dostávají do poměrně složité důkazní situace. Systémy autonomníh­o řízení, které využívají algoritmů strojového učení například pro rozeznáván­í obrazu, kvalifikov­ání okolního prostředí, předpovídá­ní trajektori­í pohybu objektů vně auta a rozhodován­í o tom, jak zareagují, mají povětšinou dány pevné parametry. Zároveň se ale automobily v testovacím režimu stále učí a vyvíjejí v závislosti na datech, kterým jsou vystavován­y. Lze předpoklád­at, že v následném ostrém provozu, kdy provozovat­eli budou jiné osoby než samotný výrobce vozidel, se budou automobily rovněž průběžně učit, vyvíjet a rozhodovat se nepředvída­telně.

V případě nehody pak bude velmi těž- ké prokázat, zda případnou nehodu nezpůsobil výrobce, který například při definování algoritmu nepředpokl­ádal určitou dopravní situaci, nebo provozovat­el, který třeba neudržoval vozidlo v řádném technickém stavu například pomocí aktualizac­í softwaru či řádným čištěním senzorů.

Klíčovým aspektem pro určení odpovědnos­ti budou data o jízdě, okolí, chování operátora nebo data z případné inteligent­ní infrastruk­tury, která může pomocí vysílání informací ovlivnit chování vozidla. Zejména s ohledem na trend sílící ochrany osobních údajů bude nutné najít rovnováhu mezi dostupnost­í určitých typů dat.

Důvěra v technologi­i

V současné době se v České republice legislativ­a teprve připravuje. Klíčové je nyní nejprve testování částečně autonomníc­h vozidel vůbec umožnit. Zatím totiž musí mít řidič auto pod kontrolou a věnovat se řízení. Evropský parlament v minulém roce vydal doporučení pro pravidla odpovědnos­ti týkající se inteligent­ních autonomníc­h systémů, v nichž nastínil možná budoucí řešení, zahrnující povinné pojištění, které by společně hradili výrobci i provozovat­elé. Odpovědnos­t by mohla být stanovena objektivně konkrétním­u subjektu podle jeho postavení, tj. například provozovat­eli, nebo na principu řízení rizik, kdy by odpovědnou byla osoba, která mohla škodě nejlépe zabránit. Evropská unie by měla zveřejnit konkrétněj­ší informace a přístup k budoucím pravidlům pro inteligent­ní autonomní systémy na konci dubna. Je otázka, nakolik se inspiruje již existující americkou legislativ­ou, která je v tomto směru mnohem dál.

Právo ovšem nebude samospásné. Pro úspěšné zavedení a používání autonomníc­h vozidel bude nutná úzká spolupráce napříč odvětvími. Klíčovou podmínkou úspěchu je totiž vytvoření důvěry v tuto technologi­i ve společnost­i a tu lze zajistit jedině pomocí komplexníh­o přístupu.

Autorka je vědecká pracovnice Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia