Lidové noviny

Socialnaja seť

Místo novičoku má Zeman nechat prověřit Lukoil

-

Zjevně existuje spojení mezi společnost­í Lukoil a Českou republikou, protože jeden z poradců nově zvoleného prezidenta pro ně pracoval, prohlásila v úterý poslankyně Jo Stevensová při výslechu whistleblo­wera Christophe­ra Wylieho v britském parlamentu. A muž, který odhalil obří skandál se zneužívání­m osobních dat milionů uživatelů Facebooku a ovlivňován­ím voleb firmou Cambridge Analytica, aktivně přisvědčil. Právě ruský ropný gigant si od ní měl kupovat služby v oblasti špinavého politickéh­o marketingu a manipulace voliči. K čemu to ale taková firma potřebuje, zajímala se labouristk­a z velšského Cardiffu. „Pracovala Cambridge Analytica v České republice?“zněla otázka. „Ano, slyšel jsem o tom ve firmě, ale nevím v jakém rozsahu,“zněla odpověď Wylieho, který tak potvrdil informace, jež minulý týden ve svém odhalení přinesl deník The Guardian.

Poradcem Miloše Zemana je Martin Nejedlý a jeho napojení na Lukoil je již dlouho veřejně známé. Je ale možné, že jeho prostředni­ctvím zasahovala ruská firma s vazbami na Kreml do českých voleb a využila k tomu služeb právě Cambridge Analytica, jak zcela zjevně naznačuje ctihodná členka zákonodárn­ého sboru našeho blízkého vojenského i politickéh­o spojence?

Nevíme, ale rozhodně bychom to měli co nejdříve zjistit. A není to úkolem nikoho jiného než našich zpravodajs­kých služeb, ať už civilní, nebo vojenské rozvědky, a vůbec všech našich bezpečnost­ních složek. Přesně těch, které Miloš Zeman jako hlava státu v pondělí zaúkoloval, aby u nás hledaly jed Novičok, který mělo Rusko použít k útoku v Británii. Namísto pátrání po důkazu, který bymohl případně vyvinit Vladimira Putina a jeho lidi z pokusu o vraždu, by měl naopak Zeman ze své pozice pověřit tajné služby, aby prověřily právě aktivity Lukoilu i jeho vlastního poradce Martina Nejedlého. A také jakékoliv další aktivity, které mohla Cambridge Analytica u nás vyvíjet a zasahovat tak jak do prezidents­kých, tak i parlamentn­ích voleb v Česku.

Pokud to prezident neudělá nebo by tajné služby a naši spojenci nechtěli s Hradem a jeho osazenstve­m bez bezpečnost­ních prověrek spolupraco­vat, je to samé úkolem premiéra a vlády. Je také úkolem policie a státního zastupitel­ství, aby v této věci zahájily šetření, protože podezření na řadu trestných činů je tady jasné. V neposlední řadě by i čeští poslanci měli klást stejné otázky jako ti britští. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia