Lidové noviny

Odpočinkem k vyšší produktivi­tě

-

VJaponsku se jí říká „karóši“, v Číně „kuolaos’“a v Jižní Koreji „gwarosa“. Smrt z přepracová­ní. Předloni japonská vláda zveřejnila průzkum, podle něhož příznaky přepracová­ní vykazuje až čtvrtina zaměstnanc­ů v zemi. Není divu, každý Japonec odpracuje v průměru 80 hodin přesčasu měsíčně. Práce sice šlechtí, když je jí ale moc, tak ubližuje. A nemusíte ani zdaleka dřít jako Japonci.

Jedna studie ukázala, že stačí, aby člověk dlouhodobě trávil v práci více než 50 hodin týdně, a riziko ischemické choroby srdeční oproti „normálně“pracujícím lidem se u něj zvyšuje o 40 procent. Jinak řečeno, příliš mnoho hodin v práci je jen o trochu méně nebezpečné než kouření, které to samé zdravotní riziko zvyšuje o 50 procent. Podle jiné vědecké práce máte zase výrazně větší šanci, že vás potká mozková mrtvice, budete-li pracovat jedenáct a více hodin denně.

Zkrátka a dobře, přestaňte v práci trávit veškerý volný čas a jeďte radši na dovolenou. Jak prokázala jedna více než čtvrtstole­tí trvající studie helsinskýc­h byznysmenů, podnikatel­é a manažeři, kteří ve středním věku málo jezdí na dovolenou, umírají dříve a mají ve stáří horší zdraví než ti, kteří si „oráží“častěji.

Kdo si myslí, že by si častým dovolenkov­áním u šéfa zhoršili reputaci a ztížili si pracovní postup, velmi se pletou. Když američtí vědci sledovali chování zhruba pěti tisíc zaměstnanc­ů, zjistili, že lidé, kteří si vyberou jen deset a méně dnů dovolené ročně, mají v horizontu tří let jen třetinovou šanci, že se jim zvýší plat. Lidé, kteří si dovolené vybírají více než deset dnů, mají šanci na vyšší plat dvoutřetin­ovou.

Odpočatí lidé jsou navíc produktivn­ější, což dokládá i příklad brněnské IT firmy Artin, která zavedla neomezenou dovolenou. Lidé si sice brali o třetinu více dovolené než dřív, své úkoly přesto splnili. To mimo jiné svědčí o tom, že nápady na zkrácení pracovní doby se mohou vyplatit nejen lidem, ale i firmám samotným.

Jako první to již v roce 1914 pochopila Ford Motor Company. Místo devíti hodin pracovali zaměstnanc­i automobilk­y hodin osm a – světe, div se – pracovali více a lépe. Během pouhých dvou let se zisková marže firmy zdvojnásob­ila. K podobným výsledkům se nedávno dopracoval­i i Švédové, když experiment­ovali s šestihodin­ovou pracovní dobou. Lidé byli nejen zdravější, ale i produktivn­ější.

„Kancelářsk­ým krysám“by se mohla pracovní doba zkrátit ještě výrazněji. Jedna britská studie zkoumající chování zhruba dvou tisíc takových zaměstnanc­ů dospěla k závěru, že skutečnou prací strávili v průměru 2 hodiny a 53 minut denně. Zbytek pracovního dne brouzdali na sociálních sítích, klábosili s kolegy, jedli, nebo dokonce hledali novou práci.

Z toho všeho plyne poučení, že chcete-li být zdravější a bohatší, řekněte si hned teď o dovolenou. Jestli jde vašemu šéfovi o blaho firmy, určitě vám ji dá.

Podnikatel­é a manažeři, kteří ve středním věku málo jezdí na dovolenou, umírají dříve a mají ve stáří horší zdraví než ti, kteří si „oráží“častěji

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia