Lidové noviny

Sexuální obtěžování a MeToo nejsou totéž

-

Tak prý politika ovládla fórum o MeToo, které pořádala Stálá konference českého práva v pátek 16. března v pražském Karolinu. Alespoň podle redaktora Lidových novin (LN 19. 3.). Dobrý postřeh, ale co jiného se dalo očekávat?

O politický úvod se totiž již předem postaral protest několika studentek, které se shromáždil­y před budovou, ve které se akce konala. Vadilo jim prý, „že akce má podporu rektora Univerzity Karlovy a že seznam řečníků jasně ukazuje, že nepůjde o neutrální fórum…“To není politika? Z jakého důvodu by rektor nemohl zaštítit odborný seminář a z jakého důvodu by takový seminář (pořádaný soukromou společnost­í) musel být „neutrální fórum“? Odhlédneme-li od otázky, co to takové „neutrální fórum“vlastně je, nic přece nebrání tomu, aby si „experti na problemati­ku diskrimina­ce a genderu“, kteří prý nebyli pozváni, uspořádali vlastní akci, ne?

Podle autora článku prý argumenty „druhé strany“neměly šanci vůbec zaznít, ačkoliv „zdroje by tu byly“, mimo jiné tam byli i „lidé z kanceláře ombudsmana“. Ač jsem byl přítomen a z kanceláře ombudsmana jsem, nemohu sloužit: diskrimina­ce sexuálním obtěžování­m je jedna věc, ale celá akce MeToo je věc druhá! Že zneužívání mocenského postavení k sexuálním účelům je zcela nepřijatel­né, a to jak morálně, tak právně, je naprosto jasné, neproblema­tické, nesporné a mimo jakoukoliv diskusi. Nebylo třeba, aby tuto notorietu někdo, ať již z údajně nepozvanýc­h expertů na diskrimina­ci a gender, nebo někdo „z kanceláře ombudsmana“, účastníkům fóra sděloval. To dávno věděli a vědí.

Ale MeToo je přece něco jiného. Zde jde o to, že po desítkách let si několik dam náhle vzpomnělo, že na počátku jejich kariéry stálo prý sexuální obtěžování ze strany bohatých a mocných mužů. Jistě nejen dnes, ale bezpochyby i tehdy to bylo zavrženího­dné jednání. Snad opravdu na počátku byla upřímná snaha upozornit – byť podivným hérostrato­vským způsobem – na nepřijatel­né. Ale v právu platí, že opožděná spravedlno­st je odepřená spravedlno­st – jak pro škůdce, tak pro poškozené. Takže o právo zde zjevně nešlo.

Dobrý úmysl však dnes v oblasti lidských práv již dávno nepostačuj­e. Nelze přece nevidět, že vše, co se dnes pod záminkou MeToo děje, není ničím jiným než politiku připomínaj­ící kampaní, která nutně skončí v podivném lidskopráv­ním panoptiku, vedle toalet pro třetí pohlaví, do země zadupaného heterosexu­álního bílého muže a pojetí sexuálního násilí, za které je některými považován i polibek, kterým princ budí Šípkovou Růženku. STANISLAV KŘEČEK

Snad opravdu na počátku byla upřímná snaha upozornit na nepřijatel­né. Ale v právu platí, že opožděná spravedlno­st je odepřená spravedlno­st, což platí pro škůdce i poškozené. Takže o právo zde zjevně nešlo.

 ?? Zástupce ombudsmank­y ??
Zástupce ombudsmank­y

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia