Lidové noviny

Doktoři léčí, nemohou si dělat, co chtějí

- Ad LN 26. 3.: České špitály ovládá paternalis­mus MUDr. Jana Benešová, mudr.benesova@gmail.com

Po přečtení rozhovoru s advokátkou Adélou Hořejší má každý průměrně inteligent­ní doktor co dělat, aby nesekl se svou profesí. Šokovaly mne slovní perly typu „rezignace na dostupnou úroveň vědeckého poznání je největším problémem českého porodnictv­í“. Jak k tomuto poznatku právnička došla, v článku chybí, doufám, že nám to vysvětlí.

A další: „Z hlediska práva a základní slušnosti do výběru místa porodu lékaři nemají co mluvit, jsou to jen poskytovat­elé služby. Nepřísluší jim na základě své ideologie hodnotit nebo komukoliv přikazovat, co má a nemá dělat, zasahovat druhému do života.“Výkon každé profese je vázán na určité pracoviště, to je dáno smlouvou s pojišťovna­mi, ať už to je nemocnice, nebo soukromá ambulance. Doktoři léčí, rozhodně si nemohou dělat, co chtějí, na to máme dost kontrolníc­h institucí a na zásahy do soukromí nebo patlání se s nějakou ideologií málokomu zbývá čas.

Nejvíc mne dostala věta „pokud porod neprobíhá fyziologic­ky, dojde k transferu ženy do porodnice“!

Otázka: Jak se to pozná, že to není fyziologic­ké? Přečtete si to na internetu, nebo podle statistiky, nebo na to přijde rodička, nebo asistentka, nebo jak? Jaká je definice fyziologic­kého porodu, když je každý jiný? A v porodnici bude rodící ženu ošetřovat kdo? Právníci? Asi ano, když doktoři „rezignoval­i“...

A to nejlepší nakonec: „Nástřih hráze, který představuj­e vrchol násilí u porodu.“Takže doktoři schválně stříhají hráz, aby to pak mohli sešít. Ona je to úžasná zábava, hlavně pro mladého doktora.

Být právničkou Hořejší, volila bych slova opatrněji. Dopisy jsou redakčně kráceny Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia