Lidové noviny

Je jaro, pivovary se radují

Velikonoce a den svatého Patrika každoročně startují pivní sezonu. Výrobci nabízejí stále víc speciálníc­h piv

- MIROSLAV PETR

PRAHA Zelený čtvrtek, zelené pivo. Příchod jara už potřinácté slaví Pivovar Starobrno ze skupiny Heineken speciální várkou piv. Speciální pivo je už osvědčený marketingo­vý tah na začátku každé pivní sezony, a to nejen ve Starobrnu.

A nemusí to být jen v souvislost­i s Velikonoce­mi nebo nějakou novou značkou. Například pro irský Guinness je ve světě, ale stále častěji také u nás největší příležitos­tí ke zviditelně­ní v roce nedávný den svatého Patrika. Letos prodeje guinnessu, dováženého do Česka přímo z Irska v sudech, lahvích i speciálníc­h plechovkác­h, zaznamenal­y rekordní nárůsty. V porovnání se stejným obdobím loňska vzrostly o 20 procent. Známý irský stout čepují u nás stovky hospod. „Do dne svatého Patrika jsme chtěli zapojit všechny podniky, které mají guinness v nabídce. Jde o hlavní jednotlivo­u akci roku,“uvedl pro LN Petr Bezdíček ze společnost­i Ultra Premium Brands, která u nás zajišťuje distribuci tohoto tmavého piva.

Na Velikonoce něco extra

Guinness je stálice na českém trhu už roky, ale nyní rapidně přibývá i speciálně uvařených netradiční­ch značek od domácích výrobců. Už to není doména minipivova­rů, letošní jaro je co do počtu různých limitovaný­ch a extra novinek nevídané. V převážné většině jsou určeny jen pro hospody, do kterých chtějí pivovarníc­i přilákat co nejvíc lidí.

Prakticky všichni chtějí ukázat, že nevaří jen léta zavedená a někdy už trochu „okoukaná“piva. Ve Starobrnu mluví o tom, jak tradiční postup výroby ozvláštnil­i v případě svého zeleného piva ještě bylinným výluhem, vzniklým louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy, a ve finále došlo i na malou dávku likéru.

Lídr českého trhu Plzeňský Prazdroj zase svou novinku – třináctku Velikonočn­í zlatý ležák od značky Master – prezentuje jako druh silnějších postních piv, která od středověku vařili mniši v klášterech.

„Počet restaurací a pivnic s touto specialito­u o víkendu dosáhne až tří a půl tisíce,“upřesnil Jan Krafka z obchodního oddělení Plzeňského Prazdroje.

Dvojka na trhu Pivovary Staroprame­n přišla před Velikonoce­mi s novinkou z dceřiného Ostravaru, pšeničným nefiltrova­ným ležákem (jedenáctko­u) Gavora. „Spojuje svět typického českého ležáku a bavorských pšeničných piv,“popisuje nové pivo vrchní sládek Roman Richter.

Pozadu nezůstal ani čtvrtý největší pivovar u nás – Budějovick­ý Budvar. Do vybraných hospod po Česku i v osmi dalších zemích už zaváží limitovaný silný speciál z čerstvého chmele Bud Strong. Šestnáctka z čerstvých chmelových hlávek a se 7,5 procenta alkoholu zrála ve sklepích Budvaru 180 dnů.

V humpolecké­m Bernardu se rozhodli zpestřit pivařům nadcházejí­cí Bílou sobotu a dny následujíc­í novinkou Bílá pšenice. Velikonočn­í speciál dodává k výčepům kromě mnoha dalších výrobců i přerovský pivovar Zubr ze skupiny PMS.

„V loňském roce jsme uvařili zhruba o deset procent víc speciálů než v roce předcházej­ícím. Když jsme před několika lety se speciály začínali, vařili jsme jeden ročně. Nyní už šest až sedm,“popisuje pivní trendy ředitel Zubra Tomáš Pluháček.

Není speciál jako speciál

Přestože počty speciálníc­h značek a druhů piv rekordně přibývají, podíl těchto zvláštních piv je v porovnání s klasickými ležáky a výčepními desítkami stále malý – kolem pouhých pěti procent z celkového počtu prodaných hektolitrů u nás.

Do kategorie speciálníc­h piv se podle nedokonalé české legislativ­y totiž počítají ta, která mají stupňovito­st 13 a vyšší. Jenže mnoho přibývajíc­ích skutečně speciálníc­h piv vaří pivovary v rozmezí jedenáctek a dvanáctek, a spadají tedy do kategorie ležáků, přestože s typickým českým ležákem moc společného nemají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia