Lidové noviny

Příspěvek na péči se posuzuje přísně

- DANA JAKEŠOVÁ

Příspěvek na péči je sociální dávka určená lidem, kteří z důvodu dlouhodobě nepříznivé­ho zdravotníh­o stavu potřebují pomoc druhých. Jen skutečnost, že už je člověku třeba 80 let, pro její udělení nestačí. Může být totiž klidně výrazně soběstačně­jší než třeba nemocný pětašedesá­tník.

Dávka se vyplácí přímo tomu, kdo péči potřebuje. A ten si z příspěvku může hradit služby blízké osoby nebo pečovatels­kou službu – terénní, odlehčovac­í nebo i tu v domově pro seniory. Zaplatit za péči ale můžete třeba i obětavé sousedce. V tom případě s ní ale musíte mít uzavřenou písemnou smlouvu o poskytován­í pomoci, jež upřesňuje rozsah pomoci, místo a čas jejího poskytován­í i výši úhrady za tuto pomoc.

„O příspěvek na péči můžete požádat na kontaktním pracovišti úřadu práce podle vašeho trvalého bydliště,“říká Miroslav Strej- ček, vedoucí DPS v Černošicíc­h. Žádost můžete podat osobně nebo někdo za vás, musí být ale vybaven plnou mocí. Úřad práce pak provede sociální šetření, kterým si ověří, co senior (příp. člověk se zdravotním postižením) zvládne a nezvládne sám.

Deset aspektů samostatno­sti

Míru závislosti přitom posuzuje podle deseti základních životních potřeb. „Konkrétně se hodnotí míra samostatno­sti v mobilitě, orientaci, komunikaci, stravování, oblékání a obouvání, tělesné hygieně, ve výkonu fyziologic­kých potřeb, v péči o zdraví, v osobní aktivitě a péči o domácnost,“vyjmenováv­á sociální pracovnice Monika Lípová.

V praxi to znamená, že sociální pracovník zjišťuje, zda senior zvládne například chůzi po schodech či po bytě, zda se dokáže orientovat a srozumitel­ně komunikova­t s okolím, zda se zvládne sám najíst, nalít si nápoj, obléci se, dodržovat stanovený léčebný režim, v případě potřeby si zavolat pomoc, ale i jak se o sebe dokáže postarat v praktickýc­h věcech, zda zvládá např. vaření, úklid nebo obsluhu topení apod.

Na základě sociálního šetření a také zdravotní dokumentac­e následně posudkový lékař České správy sociálního zabezpečen­í určí stupeň závislosti, tedy to, nakolik je člověk závislý na pomoci druhých. Konečné rozhodnutí pak vydá úřad práce.

Jde tedy o poměrně složitý pro- ces, což znamená, že na výsledek si počkáte měsíce, a není výjimkou, že přijde třeba až za půl roku. Pokud vám příspěvek přiznají, doplatí vám ho zpětně. Do té doby si ale musíte poradit sami. Na což bohužel v praxi do- platí často lidé, jejichž stav se náhle prudce zhorší.

Více nutné pomoci znamená více peněz

V jaké výši budete příspěvek na péči dostávat, záleží na stupni zá- vislosti. Ty jsou celkem čtyři. Pokud senior nezvládne tři nebo čtyři úkony z uvedených deseti, jde o lehkou závislost (I. stupeň). Výše příspěvku je v tomto případě 880 korun měsíčně. „Nezvládnut­í pěti nebo šesti životních potřeb se hodnotí jako II. stupeň – středně těžká závislost,“říká Lípová. Příspěvek zde je 4400 korun měsíčně. Těžká závislost (III. stupeň) znamená nezvládnut­í sedmi nebo osmi potřeb a příspěvek 8800 korun měsíčně. Při úplné závislosti (IV. stupeň) je výše příspěvku 13 200 korun měsíčně.

S vyšším věkem člověku ubývá sil. Často pak začne mít problémy zvládnout dříve zcela běžné činnosti a je odkázán na pomoc druhých. Na její úhradu mu však stát může přispět. Udělení příspěvku na péči má ale přísná pravidla.

Víc než jeden formulář

Kromě žádosti o příspěvek na péči je třeba dodat i další dokumenty, například oznámení o poskytovat­eli pomoci, kde se uvádí, jestli bude péči zajišťovat poskytovat­el sociálních služeb, například terénní pečovatels­ká služba, asistent sociální péče (to může být i zmíněná sousedka), nebo osoba blízká.

Pečovatele můžete měnit, musíte o tom ale dát vždy vědět úřadu práce. Pokud se váš zdravotní stav zhorší, je možné požádat o zvýšení příspěvku. Průběh je ovšem stejný jako v případě prvotní žádosti: sociální šetření, posouzení posudkovým lékařem ČSSZ a následně konečné rozhodnutí úřadu práce.

Přehledně zpracované podrobnějš­í informace najdete např. na webu ombudsmana – veřejného ochránce práv https://goo.gl/nVKCnN.

 ?? Pokud s ní budete mít uzavřenou smlouvu, můžete její služby uhradit z příspěvku na péči, pokud vám bude udělen. ?? Pečuje o vás sousedka?
Pokud s ní budete mít uzavřenou smlouvu, můžete její služby uhradit z příspěvku na péči, pokud vám bude udělen. Pečuje o vás sousedka?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia