Lidové noviny

O pronájem volných prostor je zájem

-

„Důležitým faktorem rekonstruk­ce nádražních budov je také najít využití zrekonstru­ovaných prostor,“říká

ředitel Správy osobních nádraží Hradec Králové Jaroslav Špína.

LN Nádražní budovy v Pardubicíc­h i Hradci Králové jsou obě velmi rozsáhlé. Jednáte už s nějakými zájemci o využití volných prostor po jejich rekonstruk­ci?

Ano, v Pardubicíc­h jednáme s magistráte­m, dopravním podnikem, Českou poštou, policií, Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h a dalšími subjekty. Projednáva­li jsme i návaznost na plánovaný autobusový terminál města a lávku přes kolejiště. Budova v Hradci Králové je plně využita s výjimkou bývalé jídelny a restaurace.

LN Obě budovy jsou památkově chráněné, jak se to odráží na přípravě rekonstruk­ce? Jsou rozdílné názory především proto, že obě budovy jsou zatíženy trvalým provozem, který je násobně vyšší, než v době jejich vzniku a také jsou dnes výrazně jiné požadavky na odbavení cestujícíc­h a souvisejíc­í služby. Těžko řešitelné jsou především případné požadavky na zateplení, změnu dispozice, technické vybavení budov ale i například na konstrukci podlah a dalších velmi zatěžovaný­ch ploch, jelikož technologi­e se stále vyvíjejí.

LN Jaká další nádraží na Pardubicku a Královéhra­decku se letos již opravují nebo se začnou opravovat?

Letos opravujeme nebo začneme opravovat i nádražní budovy například v Meziměstí, Doudlebech nad Orlicí, Novém Bydžově či Přelouči. bin

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia