Lidové noviny

Nad opravou bdí památkáři

Královéhra­decká stanice dostane nové zastřešení a omítky Podlahy by ale měly zůstat částečně původní

- ADRIENA BINKOVÁ HRADEC KRÁLOVÉ

Na interiér i exteriér se zaměří oprava největšího nádraží v Královéhra­deckém kraji. Ta začala loni a v současné době se opravuje prosklené zastřešení a připravuje oprava podlah v hale. To vše pod bedlivým dozorem památkářů, protože se jedná o památkově chráněný objekt.

První železniční stanici v Hradci Králové s nepříliš reprezenta­tivní staniční budovou postavili v roce 1857 na hranici katastrů Kuklen a Pražského Předměstí. Jednalo se o jednopatro­vou hrázděnou výpravní budovu v novogotick­ém slohu, kterou navrhl Vincenc Daniel. Na reprezenta­tivnější objekt si krajská metropolem­usela počkat až do roku 1871, kdy se původní budova rozšířila a stála na úrovni dnešního druhého nástupiště.

K dalšímu rozšíření nádražní budovy došlo v roce 1893, původní hrázděná budova od té doby sloužila jako provozní objekt. Dnešní nádražní budovu navrhl v duchu moderního klasicismu architekt Václav Rejchl. Stavbu uspíšila větrná smršť, která v červenci 1929 poškodila původní nádraží. Práce byly zahájeny roku 1930 a trvaly více než pět let. V květnu 1935 ji pracovníci slavnostně otevřeli.

Ve své době se jednalo omultifunk­ční budovu, která patřila mezi nejmoderně­jší ve střední Evropě. Přibližně 152 metrů dlouhá monumentál­ní stavba byla rozdělena na dvě části střední hranolovou věží. Sedlová střecha vlevo od věže byla osazena ocelovým krovem se skleněnými výplněmi, zajišťujíc­ími přirozené osvětlení odbavovací haly (mimo jiné už tenkrát byla zřízena posuvná plošina pro údržbu světlíku). V této části střechy vystupoval­o sousoší od sochaře Josefa Škody, znázorňují­cí dva světlonoše s okřídleným kolem.

Dominantou nádražní budovy byla 46 metrů vysoká věž s hodinami, zakončena helmicí z měděného plechu, na jejíž vrchol architekt navrhl vodojem pro zásobová- ní stanice vodou. V roce 1958 byla budova vyhlášena kulturní památkou. Severní část budovy ve své době sloužila jako obytná, nacházelo se zde několik nájemních bytů a hotel. Jižní část budovy byla vyhrazena kancelářím a provozním prostorám. Původní nádraží zbourali před rokem 1935.

V roce 2003 pak proběhla částečná rekonstruk­ce nádražní budovy, ještě předtím se oprav dočka- la i nádražní hala. V novém jsou věžní hodiny, čekárny i nástupiště, na nichž přibyly prosklené výtahy, které zajišťují bezbariéro­vý přístup na nástupiště.

V prostorách stanice se rovněž otevřelo několik obchodů s potravinam­i, tabákem, tiskovinam­i a lékárna.

Další rekonstruk­ce nádražní budovy se začala připravova­t po převzetí správy nádraží Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) v červenci 2016. V současné době se opravuje prosklené zastřešení a podhledy stropu haly výpravní budovy, hotovo má být v květnu. Na podzim by měla začít oprava omítek haly, plánuje se také oprava podlahy v hale.

„Při opravě zastřešení, které se skládá ze sedlové prosklené střechy a vodorovnýc­h prosklenýc­h podhledů, bude kompletně vyměněn vnější i vnitřní skleněný plášť. Původní nosné ocelové konstrukce budou ošetřeny a zachovány. Zároveň odborníci odstraní některé dřívější necitlivé opravy včetně nefunkční lávky pro čiště- ní skel,“řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Zachování části podlah

Podle ředitele Správy osobních nádraží Hradec Králové Jaroslava Špíny je budova nádraží památkově chráněná, což komplikuje zejména přípravu opravy podlah nádražní haly. „Z našeho pohledu musíme najít takové řešení, které zvládne současný provoz v hale, z pohledu památkové ochrany je preferován­o řešení se zachováním částí původních podlah,“popisuje dále Jaroslav Špína.

Všechny uvedené stavby se budou realizovat za plného provozu nádraží, plánuje se pouze usměrňován­í proudu cestujícíc­h tak, aby se nepohybova­li v pracovním prostoru. „Při opravách omítek bude v hale postaveno celoplošné lešení a ochranné prvky, abychom umožnili základní odbavení cestujícíc­h. Opravy podlah jsou plánovány v etapách, abychom zajistili základní odbavení,“doplnil ředitel krajské správy SON.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia