Lidové noviny

V pardubické­m nádraží bylo svého času i kino

- ADRIENA BINKOVÁ PARDUBICE

Asi málokteré nádraží v České republice se může chlubit tím, že mělo ve výpravní budově kino. V Pardubicíc­h tomu tak bylo. Vydrželo až do roku 2006. Samotná nádražní budova čeká na připravova­nou rekonstruk­ci.

První nádražní budovu v Pardubicíc­h postavili v roce 1845, tedy ve stejném roce, kdy do tohoto města přijel první vlak společnost­i Severní státní dráha. Nacházela se na Zeleném předměstí mezi silnicí do Chrudimi a Přelouče. Stavba Jihosevero­německé spojovací dráhy z Liberce do Pardubic si vyžádala výstavbu nové nádražní budovy. Ta byla společná pro obě dráhy a byla otevřena v roce 1858. Ani velkoryse dimenzovan­á výpravní budova však po několika letech nedokázala dostát nárokům zvyšující se dopravní frek- vence. Bylo zapotřebí ji nadále rozšiřovat a upravovat.

A tak architekt Franz Uhl předložil v roce 1905 návrh na přestavbu výpravní budovy. Následujíc­í dva roky na přestavbu dohlížel stavitel Václav Nekvasil.

Hotel ve věži

Po druhé světové válce se začalo aktivně pracovat na projektu zcela nového pardubické­ho nádraží. Autory vítězného návrhu se stali architekti Karel Řepa a Karel Kalvoda a nová budova začala veřejnosti sloužit 1. května 1958. Nádražní budova byla navržena s prostornou, 90 metrů dlouhou odbavovací halou, která je před osvětlovac­ími stěnami z obou stran vybavena galeriemi, v nichž nechybí skleníková zeleň. Také s restaurací, stánky, hotelem a podzemním kinem Čas. Dalším specifikem pardubické výpravní budovy je hotel v její věži.

Nyní přibližně 60 let stará nádražní budova postupně ztrácí lesk a její oprava je jednou z priorit Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) v Pardubické­m kraji. Půjde o velmi náročný projekt, a to nejen finančně.

„V současné době jednáme se složkami dráhy, s pardubický­m magistráte­m, s možnými nájemci, zvažují se dispoziční a technická řešení. Jsme také v kontaktu s vlastníkem autorských práv,“popisuje ředitel Správy osobních nádraží Hradec Králové Jaroslav Špína.

Podle jeho slov je i zde nutné očekávat rozdílný pohled na rekonstruk­ci budovy mezi vlastníkem a památkovou ochranou. Teprve příští rok začne vznikat samotný projekt. „S ohledem na rozsáhlost objektu předpoklád­áme náklady v řádu stovekmili­onů korun. Stavba může začít nejdříve v roce 2019,“uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia