Lidové noviny

Sen o cestě na letiště po kolejích

- MICHAL PAVEC

Dva spoje navíc přiklepli k 1. dubnu radní na jedné z nejvytížen­ějších linek v Praze. Autobusy s číslem 119 často ani nemohou dovřít dveře, jak jsou přecpané. Jezdí od zastávky metra Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla a už teď je jasné, že dva vozy navíc nebudou stačit.

Nepomůže ani do budoucna slibované zařazení velkokapac­itních autobusů, které Praha v minulosti na této trase zkoušela. Všichni zájemci o cestu na letiště hromadnou dopravou se ani do těchto vozů nemohou vejít.

Letiště k světu

Každý den projde ruzyňskými terminály okolo 40 tisíc lidí. Rok od roku jich přibývá, loni si Letiště Václava Havla připsalo dokonce skoro pětinový nárůst cestujícíc­h, celkem více než 15 milionů.

Manažery terminálů zase šlechtí snahy o zkrášlován­í a modernizov­ání. Jenže to, že největší české letiště vypadá celkem k světu, nestačí. Neexistuje k němu důstojná cesta hromadnou dopravou. Když se tam cestující z Česka nebo z ciziny chtějí dostat jinak než taxíkem nebo vlastním autem, musí využít některou z autobusový­ch linek. Kromě Veleslavín­a odjíždí ještě z konečné metra linky B na Zličíně.

A ona důstojná cesta? Ještě dlouho nebude. S vlakovou odbočkou na letiště z nové trati Praha–Kladno se počítá až v roce 2029. A v posledních dnech zmiňované metro je při vší úctě pouze logicky zdviženým tématem před podzimními komunálním­i volbami. Myšlenky na prodloužen­í linky A zavrhli radní už jednou, před deseti lety. Není snadné odhadovat, jak dlouho jim zápal pro záměr vydrží nyní.

Projekty a tunely

Reálnější variantou je každopádně vlak, který nyní alespoň prochází fází projektové přípravy.

Takzvaná rychlodráh­a Praha–Kladno je záměr, jehož historie sahá k 11. lednu 1996, kdy jej schválili pražští zastupitel­é. Primárně jde omoderniza­ci a elektrifik­aci spojení dílem chystaným ve stopě stávající Buštěhrads­ké dráhy. Zajistit má lepší spojení Kladna s metropolí. A důležitou součástí plánu byla téměř po celou dobu i odbočka na letiště.

Pomineme-li fakt, že si projekt jako téma v průběhu let osvojovali různí politici před volbami, stíhala ho i řada komplikací. Dlouho se řešilo třeba vedení Letnou či Dejvicemi, kde se místní báli hluku. Proto je nyní trať v těchto místech naplánován­a v podzemí. Kvůli tunelu je také nutné změnit územní plán, což vyplní díl z čekání do roku 2029. Zatím posledního slíbeného data otevření trati.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia