Lidové noviny

Trump si zahraje na zubaře

- ISTVÁN LÉKO

Poté, co americký miliardář a vizionář Elon Musk po skandálu s krádeží dat uživatelů Facebooku smazal stránky firem SpaceX a Tesla z této sociální sítě, podobný krok učinil i vydavatel erotického časopisu Playboy. Populární měsíčník měl na této sociální síti více než 25 milionů příznivců. Od Facebooku dávají ruce pryč také někteří velcí inzerenti, minulý týden se rozhodla odejít druhá největší německá banka Commerzban­k. Akcie americké společnost­i Amazon spadly o více než pět procent (ztráta hodnoty firmy téměř 40 miliard dolarů) v reakci na neověřené zprávy, že prezident Donald Trump internetov­ému obchodu „podívá na zoubek“a že chystá daňové změny v této oblasti podnikání. Zdroje novinářů uvedly, že Trumpovi přátelé si stěžovali, že Amazon škodí podnikání klasických obchodních center či tradičních sítí malých obchodů.

SHORT

O prezidento­vi USA se říká, že je proti Amazonu zaujatý. Trump to ani nikdy netajil. „Amazon ničí retailové obchodníky, kteří platí daně. Města a státy v USA trpí, ztrácíme spoustu pracovních míst,“napsal na Twitter už loni v srpnu.

Na Blízkém východě vyroste solární elektrárna obřích rozměrů. Investorem budou technologi­cká odnož japonské SoftBank a Saúdská Arábie. První investice je spojena s projektem o výkonu 7,2 gigawattu (Temelín má instalovan­ý výkon 2110 megawattů, tedy 2,1 gigawattu). Japonsko-arabský gigaprojek­t do roku 2030 počítá s 200miliard­ovou investicí a celkovým výkonem až 200 gigawattů, takže asi sto Temelínů. Banka KBC, která v Česku vlastní ČSOB, uvedla, že doma v Belgii zavře devět poboček a v dalších 66 lidskou sílu nahradí technologi­emi. Zaměstnanc­e nepropustí, jen pro ně v rámci banky najde jinou práci. Současně KBC zavede služby, o kterých si klienti ČSOB, ale i jiných bank u nás na zaostalém východě Evropy nedovolí ani snít. Počet poboček, které mají otevřeno nejen dlouho do večera, ale i v sobotu a kde jsou klientům k dispozici i osobní poradci, KBC v Belgii zdvojnásob­í na 145.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia