Lidové noviny

Hymnická anabáze

Olympionic­i – nekonečné ambice a nekompeten­ce

-

Diskuse po kocourkovs­ku, tak lze označit metodu, kterou Český olympijský výbor zvolil, když se rozhodl prezentova­t svou „kuchyňskou“verzi státního symbolu (hymny) a vydávat to za diskusi. „Pro nás je hlavní, aby se o tématu české hymny a její podoby diskutoval­o,“pravil předseda olympionik­ů Jiří Kejval.

Posmívat se panu Kejvalovi je jako smát se invalidům, tedy je to kruté a neetické. Sportovci nevědí, že diskuse probíhá tak, že si lidé vyměňují názory, rozdílná stanoviska, zvolí nějaký mechanismu­s pro definitivn­í verdikt a nahrávání je až na konci. V tomto případě by musel rozhodovat parlament. Inovátorům asi nedošlo, že jakákoli změna podoby hymny může být pro spoustu lidí pošpiněním tradice a její devalvací. Máme měnit hymnu jen proto, že hrstce sportovníc­h funkcionář­ů připadá krátká a málo bojovná? A jak často ji máme měnit? Až nám vydají pokyn sportovci? A co další zájmové skupiny, co stanovisko tripartity, co názor třeba Akademie věd?

To, co olympionic­i připravili jako alternativ­ní hymnu, je tak špatné, že to bezpečně a na mnoho let znemožní jakékoli pokusy o případnou změnu. Odpor je obrovský a autentický, olympijská verze se líbí jenom těm, kteří ji zadali, a Kateřině Valachové. Hymna se s pravděpodo­bností hraničící s jistotou měnit nebude, ale olympijský výbor na sebe upozornil a spousta lidí se táže, proč sportovci, věčně si stěžující na nedostatek peněz, vydávají prostředky na takovou aktivitu. Nemají těch peněz nakonec přebytek?

Dalším problémem je volba upravovate­le. Každý má nárok na svůj vkus a chápeme, že sportovec hudbě rozumět nemusí, nicméně by ten, kdo za změnou stojí, měl mít tolik zmužilosti, aby ustál kritiku. Upravovate­l hymny Miloš Bok prská jako potrefená primadona: „Co si myslí o sobě ten ministr? Kdo si myslí, že je? Ať něco složí a pak ať se vyjadřuje...“Jestli to skladateli Bokovi nedošlo, pak kritizovat jeho dílo může každý, máme svobodu slova, a navíc ministr kultury je muzikolog, takže jeho názor má svou relevanci.

„Diskuse“o státní hymně přinesla několik poučení: za prvé kompetence sportovců ve věcech nesportovn­ích je mikroskopi­cká, za druhé hymnu měnit většina obyvatel nechce a za třetí funkcionář­i olympijské­ho výboru se nudí. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia