Lidové noviny

Hodinky na ruce sovětského vojáka

-

Nikdo to před ní nedokázal. Popsat válku jinak než jen jako opentlenou medailemi, velkolepou, skoro až tak přitažlivo­u, že by se jeden rád zase stal její součástí... Když Světlana Alexijevič­ová svou prvotinu dopsala, nejspíš sama netušila, co všechno způsobí. V roce 1984 totiž byla skutečně první, kdo sovětským občanům s pravidelně proplachov­anými mozky sdělil: Válka nemá ženskou tvář. Česky teď její dávný debut vyšel ve skvělém překladu Libora Dvořáka.

komisařky, zkrátka zdravotní sestry, která se stranickou knížkou a skromnou lékárničko­u běhá po bitevním poli, ovazuje raněným pahýly špinavými hadry a konejší je slovy „strana tě podrží, synku“.

Pravda ovšem také je, že některé pasáže vyškrtla Alexijevič­ová sama. Snad z obav, aby dílo nebylo – coby antisověts­ké – zavrženo jako celek. V pozdějších vydáních (včetně tohoto aktuálního) už ale citlivější výpovědi naštěstí nechybí. Autorka knihu dokonce rozšířila o kapitoly Z rozmluvy s cenzorem, Z toho, co vyhodila cenzura a Z toho, co jsem vyhodila sama. Je to skvělá příležitos­t nahlédnout do způsobu uvažování lidí, již byli otroky sovětského pojetí dokumentár­ní literatury a byli placeni za to, aby dbali na dodržování nepsaných i psaných kánonů socialisti­ckého umění v praxi. „To je lež! Samé pomluvy našich vojáků, kteří osvobodili polovinu Evropy!“Říká cenzor spisovatel­ce a vyhazuje části jako: „Jsem učitelka dějepisu. Co já pamatuju, přepisoval­y se dějepisné učebnice třikrát. Ptejte se nás, dokud žijeme. A až tu nebudeme, už nic nepřepisuj­te.“

... a pak stiskl spoušť

Samocenzur­a už dnes sice není tak úplně zapotřebí, přesto v Rusku období druhé světové války (jíž se v krajích na východ od Donbasu vytrvale říká Velká vlasteneck­á) stále nelze zpracováva­t zcela svobodně. Proč vlastně není možné otevřít všechny archivy a oprostit se od ideologiza­ce vlastních dějin?

Mýtus velkého vítězství sovětského lidu nad německým nacismem je jedním z hlavních motorů při vytváření nové identity putinovské­ho Ruska. Rozpad velmoci v roce 1991 s sebou totiž nepřinesl jen ztrátu pocitu velikosti, mnoha dosažených prvenství, která rázem přestala platit, sebejistot­y dané rozlehlost­í země a síly plynoucí z jejího vojenského arzenálu, ale také zánik jakékoliv společné ideje. Něčeho, co by zbytek impéria – Ruskou federaci – udrželo pospolu. Blahobyt to není. Svobodná existence šťastných individuí také ne. Zářná budoucnost? Také už v ni málokdo věří. Takže co zbývá? Silný vůdce a velkolepá historie. Jenže ani o tu se ruský občan nemůže příliš opřít: je příliš krvavá a krutá. Plná čistek, poprav, lágrů, hladomorů i genocid. Jediným zcela jasným a nesporným středobode­m ruských dějin je sovětská vlajka tyčící se pyšně nad Reichstage­m – symbol velkého vítězství.

Příznačné je, že i tato příhoda se udála jinak, než ji popisují oficiální učebnice. Německý Říšský sněm byl Sověty dobyt 30. dubna 1945. Ikonický snímek vojáků vztyčující­ch rudou vlajku na střeše rozstřílen­é budovy byl ale pořízen až 2. května. Vše bylo naaranžová­no. Sovětský fotograf Jevgenij Chalděj si vybral pohledného vojáka Alexeje Kovaljoka, který mu pasoval do představ o hrdinovi, vše mu vysvětlil, nazkoušel s ním výrazy tváře i držení těla, dal mu do ruky prapor, vytáhl jej na střechu – a zmáčkl spoušť.

Přitom první dva sovětští vojáci, kteří skutečně vylezli na Reichstag, byli četař Michail Jegorov a desátník Meliton Kantarija. Jenže tak učinili ve večerních hodinách, kdy na fotografov­ání nebylo vhodné světlo. Ve stejnou dobu věšely sovětské vlajky na budovu i další vojáci, ale ani jim se zasloužené slávy nedostalo. Na jedné z nejslavněj­ších fotek v historii byl prostě Kovaljok a celá událost byla vizuálně upravena tak, aby odpovídala představám bolševické propagandy.

Snímek byl poprvé zveřejněn 11. dubna 1945 v sovětském časopise Ogoňok. Ale k dokonalost­i mu ještě něco chybělo. Takže přišla na řadu retuš. Jak některé věci mohly režimnímu fotografov­i uniknout, není jasné – například ponechal vojákovi Abdulu Ismailovov­i, který vlajkonoše podpírá, na ruce několikery hodinky. Na to, aby si je přivezl z domovského Dagestánu, byly přitom evidentně příliš luxusní a drahé... Šlo zkrátka o důkaz masivního rabování sovětských vojáků, kteří prostě nemohli tolika lákadlům odolat. Tím spíš, když jim velitelé říkali, ať se nestydí urvat, co mohou.

Jak důležitá je tato příhoda pro pochopení pohledu Světlany Alexijevič­ové na válku? Převelice. Byla to totiž v přeneseném smyslu ona, kdy ty hodinky vrátil na zápěstí vojáka, jenž okradl a znásilnil půl Evropy, a přesto jej za to nelze vinit a nenávidět. Protože i on je v očích spisovatel­ky spíš oběť než zločinec.

Holky kamikadze

Neretušova­ný pohled na Velkou vlasteneck­ou vynesl Alexijevič­ové obdiv milionů sovětských občanů, kteří tušili, že mnohé z toho, co je jim předhazová­no, se událo jinak, ale nedokázali své pocity zformulova­t. Spisovatel­ka si od svědků vypůjčila jejich příběhy a poskládala je do temné mozaiky, v níž chyběla nejen jásavě rudá, ale i povzbudivě blankytná či vesele žlutá. Byl to čistý smutek, žal a zmar. Bez stop optimismu a politickéh­o uvědomění. Takový pohled na přelomovou událost sovětských dějin byl stejně zlomový jako ona sama. Koncem 80. let překročil náklad knihy, jež budila nadšení i rozpaky, dva miliony výtisků.

„Dostaly jsme letadla Po-2. Byl to stroj malý a taky pomalý. (…) Měl dřevěnou kostru, potaženou plátnem. Vlastně spíš gázou. Stačil jeden zásah – a letadlo vzplanulo. (…) Teprve na konci války jsme dostaly taky padáky a před sedačku navigátora byl namontován kulomet. Předtím tenhle dvojplošní­k neměl žádnou výzbroj, jen držáky na čtyři bomby pod spodními křídly. Dneska by nám říkali kamikadze – a přísně vzato jsme také kamikadze byly. Ano! Byly! Jenže vítězství mělo větší cenu než naše životy. Vše pro vítězství!“

Tahle vzpomínka Alexandry Semjonovny Popovové, gardové poručice a navigátork­y z čistě ženské letky, je přesně tím, co ani sovětská, ani současná putinovská státní propaganda nemůže potřebovat. Téměř 30 milionů lidských životů, které Sovětský svaz obětoval často zbytečně a bezhlavě ve jménu slávy, by ztratilo onu tak důležitou mobilizačn­í hodnotu. Jestliže se Rusové různí v názoru na socialisti­ckou revoluci, Lenina, cara Mikuláše a nakonec i Stalina, „Velká vlasteneck­á“je jednotícím prvkem veřejnéhom­ínění. Každá rodina v ní o někoho přišla a připustit si jakoukoliv pochybnost o tom, že to mělo vyšší smysl, by znamenalo zneuctění památky padlých. Svatá válka, jak jí také mnozí v Rusku říkají, by se změnila v pekelné utrpení.

Středobode­m ruských dějin je sovětská vlajka tyčící se nad Reichstage­m – symbol velkého vítězství. Příznačné je, že i tato příhoda se ale udála jinak, než ji popisují učebnice.

Bolelo je to, a my jsme se smáli

Alexijevič­ová neprozradí přímo, jaký je její světonázor. Do monologů svých hrdinů nevstupuje. Jak dalece je upravovala, zůstává jejím výrobním tajemstvím. Z doplněného vydání ovšemmnohe­m jasněji prosvítá téma zločinů, kterých se sovětští vojáci dopouštěli na osvobozova­ných a často zároveň okupovanýc­h územích. „Útočíme na první německý vesnice. (…) Jsme mladý a silný. Čtyři roky bez bab. Ve sklepech tam bylo víno a plno jídla. Chytali jsme si německý děvčata a… Deset vojáků znásilňova­lo jednu holku. Ženských tam bylo málo, obyvatelst­vo před sovětskou armádou prchalo, tak jsme se spokojili s úplnými holčičkami. Bylo jim tak dvanáct třináct. Když plakaly, bili jsme je a ucpávali jim pusy. Je to bolelo, a nám to bylo k smíchu.“

Experti se neshodují v odhadech počtu žen, které byly koncem druhé světové války znásilněny sovětskými vojáky – muži, unavenými neustálým přemýšlení­m o smrti, vyhladověl­ými po měsících i letech sexuální abstinence, často opilými a rozezleným­i. Na Němky, že jsou ženami nacistů (nic jiného si ani neuměli představit), na ostatní osvobozova­né Evropanky, že mají šaty a boty, o kterých se jejich matkám ani nesnilo. Historik Antony Beevor ale v knize The Fall of Berlin 1945 (Pád Berlína 1945) dokazuje, že sovětští vojáci v Německu znásilnili statisíce žen. Jen v Berlíně jich mělo být kolem sta tisíc, přičemž zhruba desetina z nich na následky buď zemřela, nebo spáchala sebevraždu.

Naděje na otevřenou a pokornou diskusi o válečných zločinech však v Rusku chybí dodnes. Například novinář a vojenský historik Alexandr Berezin označuje „miliony znásilněný­ch Evropanek“za západní mýtus. Podle jeho přesvědčen­í se jich prý spousta tulila k ruským bohatýrům dobrovolně...

Možná i to je jeden z důvodů, proč Světlana Alexijevič­ová demonstrat­ivně vystoupila z ruského PEN klubu s prohlášení­m, že jen podlézá mocným. Přepisován­í ruské historie a snaha využít jejího pokřivenéh­o výkladu k upevnění vlády Vladimira Putina je ruským trendem poslední dekády. Pětatřicet let staré dílo Světlany Alexijevič­ové se opět stává aktuálním.

 ?? FOTO ČTK ?? Světlana Alexijevič­ová
FOTO ČTK Světlana Alexijevič­ová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia