Lidové noviny

Boj o zápis do lepších škol začal

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Amálka z pražské Lhotky oslavila šesté narozeniny a již brzy se z ní stane školačka. Tento týden šla k zápisu do první třídy.

„Do školy se těší. I k zápisu si chtěla vzít aktovku s dinosaurem, kterou jsme jí pořídili na září. Paní učitelka jí řekla, ať nakreslí postavu pána, ptala se jí na písmenka. Povídaly si také o bráchovi Albertovi, jestli je starší, nebo mladší než ona,“vypráví tatínek Martin.

Ve stejné situaci bude do konce dubna asi 135 tisíc dětí, které se narodily od 1. září 2011 do 31. srpna 2012. Přesný termín zápisů určují ředitelé škol.

Do lavic podle ministerst­va školství usedne 108 tisíc prvňáků. Jejich počet zřejmě druhý rok po sobě klesne. Letos zhruba o 3500 dětí. Přesto do lavic míří silné populační ročníky.

Bude méně odkladů?

Zároveň jde o děti, které podle zákona musely projít povinným předškolní­m ročníkem. Tímto krokem zákonodárc­i chtěli dosáhnout toho, že ubude odkladů. Před minulým školním rokem o něj zažádalo přes 16 600 dětí. O rok dříve jich bylo 17 tisíc.

Zápisy se navíc druhý rok po sobě konají místo v lednu až v dubnu. „Ve vývoji předškolní­ch dětí je velmi znát každý měsíc navíc. Více času proto pomůže také rodičům, kteří pro své dítě zvažují například odklad,“říká k posunutí zápisů náměstek ministra školství pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl.

Že ale kombinace obojího počet odkladů výrazně srazí, odborníci nepředpokl­ádají.

„Stejně naprostá většina dětí poslední rok do mateřské školy chodila. Takže ty rozdíly budou minimální. Možná u někoho se to individuál­ně může projevit, ale že by to bylo jakkoli měřitelné z hlediska populačníh­o ročníku, to ne,“myslí si Tomáš Feřtek ze vzdělávací společnost­i EDUin.

Do školy letos nastoupí dokonce i 700 pětiletých. Podmínkou přijetí takového dítěte je doporučují­cí vyjádření školského poradenské­ho zařízení.

Podle některých rodičů zápisy velmi připomínaj­í přijímací zkoušky. I když děti mají podle trvalého bydliště školu určenou spádově, možné je podat více přihlášek. A o vyhlášené základky je velký boj. Někteří rodiče tak nevá- hají přepsat právě trvalé bydliště potomka například ke známým, kteří bydlí blízko takové vzdělávací instituce.

„My jsme pro Amálku hledali školu hlavně podle výuky cizích jazyků,“říká Martin.

„Rozdíly mezi jednotlivý­mi základními školami jsou bohužel velké a rodiče to vědí. Ministerst­vo školství by se mělo snažit, aby měly všechny srovnateln­ě dobrou úroveň a rodiče o výběru vůbec nemuseli přemýšlet,“řekla nedávno LN Jana Straková z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy, podle níž selekce prvňáků rozdíl mezi školami nezdravě prohlubuje.

Přeplněné třídy

Většina prvňáků ještě tak jako tak nastoupí do přeplněnýc­h tříd. Výjimkou skutečně není, že učitelé vykládají látku i třiceti dětem naráz.

Tomu má zabránit reforma financován­í regionální­ho školství, kterou současný ministr v demisi Robert Plaga (ANO) přislíbil od ledna 2019. Školy nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale odučených hodin.

„Pak by tyhle děti mohly v některých případech zažít menší kolektivy na některé předměty. Což by měla být pozitivní změna. Ale i tyhle změny zažijí spíš až ve vyšších ročnících,“sdělil Feřtek.

Někteří i kvůli přeplněným třídám v klasických školách hledají ty „alternativ­nější“: „Je velký zájem o inovativní veřejné školy, tam je setrvalý přetlak. A tam, kde rodiče takovou nenajdou, mají tendenci si založit vlastní, která jejich potřebám vyhoví. Ministerst­vo se snaží tomuto trendu bránit,“dodává Feřtek.

Letos si podle něho požádalo o zařazení do sítě 51 škol, povoleno bylo patnáct.

 ?? U zápisu, do školy už se těší FOTO MAFRA ?? Amálka
U zápisu, do školy už se těší FOTO MAFRA Amálka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia