Lidové noviny

Letní pneumatiky: přezout se vyplatí

- DANA JAKEŠOVÁ

Uzimních pneumatik je to jasné: zákon ukládá jejich „nazutí“od 1. listopadu do 31. března. O povinném přezouvání na letní pneumatiky ale legislativ­a nic neříká. Mnoho řidičů tak na jaře přezouvání vůbec neřeší a na zimních pneumatiká­ch jezdí celoročně.

Nedělají dobře. „Pneumatika, která je vyrobena zmateriálů určených k provozu v chladném počasí, se chová v létě jinak,“upozorňuje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. Jízdní vlastnosti jsou při vysokých teplotách výrazně horší. Prodlužuje se brzdná dráha, zhoršuje se stabilita vozu. Jakmile se teploty dlouhodobě drží nad 7 °C, je namístě nechat si pneumatiky vyměnit.

„Vedlejším efektem při použití zimních pneumatik v létě je navíc vyšší spotřeba paliva, hlučnost i opotřebení,“doplňuje Čapková. Zimní pneumatiky jsou totiž vyrobeny změkčí směsi a mají vyšší valivý odpor. Při vyšších teplotách se Dlouhá brzdná dráha, větší hluk. tak u nich zvyšuje spotřeba paliva až o deset procent oproti jízdě na letních pneumatiká­ch. Rychleji se také sjíždí vzorek. Mimoto je jízda na zimních pneumatiká­ch v létě nekomfortn­í a kvůli odlišnému dezénu i výrazně hlučnější.

Pozor na rychlostní index

Přes to všechno ale za používání zimních pneu v létě žádný postih nehrozí – ani od policie, ani od pojišťovny v případě dopravní nehody. „Žádný zákon nezakazuje jejich použití. Z toho také vychází postoj pojišťovny, která za použití zimních pneumatik řidiče nebude sankcionov­at,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y.

Stejně postupují i další pojišťovny. „Jsme si vědomi určitého handicapu kvůli jiné směsi gumy, nicméně neodráží se to v žádném postihu – je-li v pořádku hloubka dezénu podle předpisů,“říká Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny. Hloubka je u letních pneumatik minimálně 1,6 mm, u zimních minimálně 4mm. Samozřejmě je třeba dodržet i další parametry.

Velikost pneumatik, jež můžete pro svůj vůz použít, najdete v technickém průkazu. Důležitý je ale také rychlostní index pneumatiky. Ten udává, na jakou maximální rychlost je pneumatika stavěna. Na pneumatice ho označuje poslední údaj za rozměrem pneumatik. Např. P = 150, R = 170, S = 180, V = 240.

U letních dezénů nesmíte použít pneumatiku s nižším rychlostní­m indexem, než jaký uvádí v kolonce maximální rychlost technický průkaz vašeho vozu. Naopak u zimních může být rychlostní index nižší. „Podle vyhlášky ale v tom případě musíte mít uvnitř vozidla na místě, které je vždy viditelné z pohledu řidiče, umístěnou nálepku s uvedenou hodnotou,“upozorňuje Káňa. „Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovan­ými zimními pneumatika­mi, která při provozu vozidla nesmí být překročena.“

U novějších vozů lze nálepku nahradit tak, že si maximální rychlost nastavíte v palubním počítači.

 ?? Nejen proto stojí za to nechat zimní pneumatiky přes léto v garáži. FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Nejen proto stojí za to nechat zimní pneumatiky přes léto v garáži. FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia