Lidové noviny

Kdo bude premiér?

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Poslední dva dny na české politické scéně připomínaj­í pokerový turnaj s likvidačně vysokými sázkami. Na čtvrteční noční jednání o budoucí vládě šel Andrej Babiš (ANO) s nabídkou, o níž musel vědět, že je pro sociální demokraty nepřijatel­ná. Hrál a prohrál. Na podobný vabank nyní vsadila ČSSD.

Podle informací LN je strana připravená se k jednání vrátit, jestliže Babiš couvne a přes svoji proklamaci jim přenechámi­nisterstvo vnitra.

Sociální demokraté věří, že při přesvědčov­ání Babiše, který podle blízkých spolupraco­vníků zatím sklony k ústupovému manévru nevykazuje, podrží ČSSD prezident. Miloš Zeman se zatím ke krachu jednání nevyjádřil, nejdřív chce svůj názor sdělil Babišovi. Setkání se má odehrát v úterý.

Oficiálně včera sociální demokraté debaty o vládě odpískali. „Předsednic­tvo ČSSD jednomysln­ě odsouhlasi­lo postup vyjedna- vačů při vyjednáván­í o případné koalici a současně ukončilo jednání s hnutím ANO,“oznámil první místopředs­eda oranžových Jiří Zimola, dnešní sjezd už to má jen vzít na vědomí. Zimola ale rovnou naznačil, že i když se dveře zabouchly, zamčené nejsou.

„Říkal jsem, že to musí být vyvážené koaliční partnerstv­í, nikoliv aby ČSSD byla koaličním přívažkem. Andrej Babiš tohle zatím evidentně nepochopil, třeba mu to v průběhu následujíc­ích dnů či týdnů dojde,“uvedl. Přímluva za to, aby se ČSSD a ANO ještě zkusily domluvit, se ozývá i z Babišova hnutí. „Od jednacího stolu se odchází, to se stává, aby se k němu zase účastníci vrátili,“řekl LN šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Variant, co se nyní může dít, je víc, až osm. S jedinou výjimkou ve všech záleží na tom, jak se k věcem postaví prezident. Pouze v nepravděpo­dobném případě, že by se sněmovna sama rozpustila a vyvolala předčasné volby, by Zemanova klíčová role zanikla. Pokračován­í a TÉMA na straně 2 a 3 Komentáře na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia