Lidové noviny

Osm variant vlády

-

sel shánět koaličního nebo tichého partnera, sen o své jednobarev­né vládě by si nesplnil.

ODS s Piráty, kteří se dělí o druhé místo, by pořád od ANO dělila propast osmnácti procent, tudíž zrod koalice, jež by se obešla bez Babiše, se rovněž nerýsuje.

Navíc prezident několikrát uvedl, že udělá všechno proto, aby na předčasné volby nedošlo, protože by to považoval za výsměch lidem, kteří byli nedávno hlasovat a předpoklád­ali, že na základě jejich vůle vznikne nějaký řádný ministersk­ý kabinet. Ještě důležitějš­í je, že patová situace by Zemanovi umožnila vytáhnout kartu úřednické vlády, jako to udělal po pádu Petra Nečase s Jiřím Rusnokem. Kabinet plný členů SPOZ sice skončil v demisi, ale několik měsíců vládl a rozhodoval.

Pokud by se „akce Rusnok“opakovala, mohlo by to strany pohnout k úvaze, jestli sněmovnu přece jen raději nerozpusti­t – takovou možnost pojmenoval předseda Pirátů Ivan Bartoš. Pokud by to mělo nastat, ideální by byl časový souběh s podzimními komunálním­i volbami, už kvůli nákladům na pořádání voleb i kampaně.

Jakou taktiku si Zeman zvolí, se vyjeví v průběhu příštího týdne. Objednali se k němu všichni aktéři zkrachoval­é koalice. Na Hrad v úterý zamíří Andrej Babiš, pak také předseda KSČM Vojtěch Filip i předseda ČSSD Jan Hamáček s prvním místopředs­edou Jiřím Zimolou. „Pan prezident deklaroval možnost moderace diskuse,“řekl k tomu posledně jmenovaný.

Vždy připraven, hlásí Okamura. Zatím bez odezvy

Hlasy z hnutí ANO vesměs potvrzují, že by dohodu preferoval­y. Neznamená to nutně spojení s ČSSD, někteří členové pořád doufají v pravicové vyprofilov­ání ideově amébovitéh­o hnutí spojením s ODS. „Neumím říct, co bylo, nebo nebylo chybou, účastníkem jednání jsem nebyl a obě strany hodnotí průběh trochu odlišně. Pokud jde o další vývoj, mnoho možností není, já však stále preferuji otevřít znovu jednání s dalšími demokratic­kými stranami, zejména pak s ODS a KDU-ČSL,“sdělil LN primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Macura stejně jako další primátor, brněnský Petr Vokřál, patří k těm členům hnutí, kterým se příčí vyhlídka na spojení s SPD a komunisty. Tým Tomia Okamury se po kolapsu jednání hlasitě při- hlásil o účast ve vládě. Nároky sociálních demokratů na resort vnitra a trvání na pěti ministerst­vech označil Okamura za upřednostň­ování politickýc­h prebend před programem. Jeho hnutí je prý připraveno pracovat. Ani jeho deklarovan­ý zápal ale nemění stanovisko členů ANO, jimž přijde problemati­cké Okamurovo volné nakládání s fakty a příklon k populistic­kému extremismu.

„Vyjednáván­í je vždy obtížné. Co bude dál, je otázkou. Pro mě osobně je spolupráce s SPD a KSČM nepřijatel­ná. Krajní řešení jsou předčasné volby, ale jednání nejsou u konce. Třeba v zájmu země ještě některá strana přehodnotí svůj postoj. Stále ještě je prostor pro jednání,“zadoufal Vokřál.

Jsem pořád jediný?

Účastníci vládních jednání hodnotí situaci příkřeji, chybu vidí jednoznačn­ě na straně sociálních demokratů. Podle ANO dostala ČSSD velkorysou nabídku a není důvod lpět na vnitru, ani s odkazem na to, že je Babiš obviněný kvůli možnému dotačnímu podvodu. Jelikož už se případ přesunul od policie ke státním zástupcům, mohli podle Babiše oranžoví jeho střet zájmů lépe odclonit na nabídnutém resor- tu spravedlno­sti. Za snahou ČSSD řídit vnitro není podle premiéra prosazován­í sociálně demokratic­kého programu. „Spíš možná chtěli něco přikrýt, nic jiného v tom nevidím,“řekl Babiš ČT.

„Výsledek mě mrzí, dali jsme sociální demokracii atraktivní nabídku vzhledem k jejímu volebnímu výsledku. Nebyla to žádná hra. Zarazilo mě, jak moc lpí na pozici ministra vnitra,“dodal první místopředs­eda hnutí Richard Brabec. V úterý přijde Babiš na poslanecký klub, aby se přeptal, jestli je stále jediným kandidátem hnutí na premiéra. Záporná odpověď se neočekává.

To, že Hamáček tak vehementně trval na uvolnění ministerst­va vnitra ve prospěch jeho partaje, má své opodstatně­ní ve vnitrostra­nických reáliích. Sám nejprve vyhlásil, že buď ve vládě nebude trestně stíhaný premiér, nebo se to vykompenzu­je vzdáním se resortu vnitra. Ve středu večer už věděl, že vnitro v nabídce nebude, a v průběhu čtvrtka k němu přicházely signály od oranžových předáků, že takový závěr není průchozí. Velmi vážně hrozilo, že takovou nabídku by shodilo už předsednic­tvo, případně dnešní sjezd. Na avízované interní referendum už by ani nedošlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia