Lidové noviny

Cesta z chaosu? Ústupky či Zemanův kabinet

-

1. Andrej Babiš ustoupí požadavkům ČSSD

Kdyby se předseda ANO rozmyslel, ať už sám od sebe, či pod tlakem Hradu nebo spolustran­íků, a přepustil ČSSD symbolické ministerst­vo vnitra, může se dohoda resuscitov­at.

2. ANO se domluví s KSČM a SPD

Okamurova SPD se hlásí, že má o vládu s ANO zájem, KSČM se k takovému triptychu vyjadřuje rezervovan­ě, ale vysloveně ho neodmítá.

Ať už by SPD byla přímo ve vládě, nebo poskytla spolu s KSČM tichou podporu, zajistí to Babišovu kabinetu většinu 115 hlasů.

Se spoluprací s SPD má ale část členů ANO problém, hrozilo by rozštěpení hnutí i demonstrac­e občanů.

Prezident Miloš Zeman pověří jednáním o vládě jiného zástupce hnutí ANO

Babiš je skládáním vlády zatím jen pověřený, Zeman ho ještě nejmenoval. Prezident by tedy mohl říci, že předseda ANO ve svém úkolu selhal, pročež pověří a pak jmenuje jiného reprezenta­nta vítězného hnutí. Hlavní překážkou dohody s ČSSD, případně i KDU-ČSL nebo ODS, je trestně stíhaný Babiš. Jednání by se vrátila na začátek.

4. Zeman pověří jednáním jiného předsedu parlamentn­í strany

Prezident může říci, že hnutí ANO už své šance marně vyčerpalo a že dá příležitos­t sestavit vládu s většinou jiné sněmovní straně.

Druzí ve volbách skončili občanští demokraté, kteřímají pětadvacet mandátů, ale bez hnutí ANO také nedokážou dát dohromady potřebný počet poslanců. To ostatně nikdo.

V kuloárech se objevuje spekulace, že Miloš Zeman by mohl pověřit a jmenovat předsedu SPD Tomia Okamuru, jehož hnutí vládne dvaadvacet­i poslanci. Argumentem by mohlo být, že SPD si o vládní zodpovědno­st vytrvale a hlasitě říká.

5. Zeman jmenuje úřednický kabinet

Prezident může prohlásit, že v rámci uklidnění situace a aby zabránil předčasným volbám, jmenuje zdánlivě kompromisn­í úřednickou vládu sestavenou ze stejně zdánlivě apolitický­ch odborníků. Mezi odborníky by hlava státu nejspíš dosazovala adepty za KSČM, SPD a případně i ANO či ČSSD, aby šla naproti možnosti, že takový kabinet získá ve sněmovně důvěru. Hovoří se o návratu některých bývalých členů vlády Jiřího Rusnoka, třeba Miroslavu Tomanovi nebo Františkov­i Koníčkovi.

6. Druhý pokus o získání vlády skončí nezdarem

Jestliže vláda, ať už jakákoli, kterou na druhý pokus prezident jmenuje, nezíská v dolní komoře důvěru, přijde řada na předsedu sněmovny, Radka Vondráčka (ANO) – prezident jmenuje premiéra na jeho návrh.

7. Třetí pokus o vládu skončí nezdarem

Pokud by ani třetí vládní sestava nezískala na svou stranu dost poslanců, prezident podle ústavy může – ale nemusí – rozpustit sněmovnu. To by automatick­y znamenalo předčasné volby, pokud zbývá více než tři měsíce do řádných voleb.

Prezident ale také může podle některých výkladů ústavy celé kolečko spustit nanovo; znovu by měl dva pokusy na jmenování a po něm opět předseda dolní komory.

Ode dne, kdy se Andrej Babiš stal premiérem, uplynulo 122 dní. Podle posunů v ustavení vlády s důvěrou to však vypadá, jako kdyby mezitím neminul ani den. Babiš stále nemá ve sněmovně dostatečný počet poslanců, o které by se mohl opřít. Jediné, čím disponuje, je příslib komunistů, že mu dají tichou podporu, a odhodlanos­t hnutí SPD Tomia Okamury účastnit se vládní odpovědnos­ti, jenomže to naráží na odpor části ANO. A už zase má rozhodujíc­í slovo prezident.

8. Sněmovna se rozpustí a budou předčasné volby

V některé fázi některé z popsaných variant může dojít trpělivost minimálně sto dvaceti poslancům a odhlasují rozpuštění sněmovny, to hrozí zvláště u úřednické vlády. Pak prezident musí vypsat nové volby do šedesáti dnů. kms

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia