Lidové noviny

ČSSD na cestě k procitnutí

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Dnes je tomu přesně 140 let, kdy dělníci v pražském hostinci U Kaštanu položili základy ke vzniku sociální demokracie. Právě v tento slavnostní den se straníci scházejí v Hradci Králové, aby pokračoval­i ve volebním sjezdu. Program je ale poněkud odlišný, než bylo v plánu. Očekávalo se, že půjde o hlavní politickou událost jara, na které se Česko posune k vládě s důvěrou. Jenže těsně před sjezdem jednání s hnutím ANO krachla. A tak nejstarší českou stranu svírají po loňském volebním propadáku nadále obavy o další vývoj a postavení v politickém životě země.

Být slyšet

Debatou, zda vstoupit do vládní koalice trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, žila ČSSD od počátku roku. Část členské základny vehementně protestova­la, druhá souhlasila. Tento svár však bude jednou považován za přínosný. Sociálním demokratům pomohl hledat tvář.

Měsíce strávené vyjednáván­ím posloužily straně k programové­mu vyprofilov­ání. A navíc díky programový­m střetům s ANO mohla ČSSD patrně hlasitěji než v době předvolebn­í kampaně veřejnosti sdělit, co si vlastně myslí o daních nebo nemocenské.

ANALÝZA

O sociálních demokratec­h zkrátka bylo po dočasném podzimním oněmění zase slyšet. Když si koncem roku strana lízala rány po volebním debaklu vyčísleném 7,27 procenty hlasů, prakticky se po ní slehla zem. Až zákulisní mašinerie kolem únorového sjezdu ji probudila.

Souboj se vedl o to, zda se do čela prosadí kandidáti naklonění vyjednáván­í s hnutím ANO, nebo naopak ti, kteří „koketování“s Babišem odmítnou a striktně zavelí: Opozice! Zvítězili Jan Hamáček a Jiří Zimola. A zaveleli: Vyjednávat!

Co teď? Pokud Andrej Babiš nezmění svůj postoj, ČSSD zamíří do opozice. Právě před tím na únorovém sjezdu stranu varoval prezident Miloš Zeman – tam čeká sociální demokraty jen „suchá skýva“. A nejde zdaleka jen o exekutivní křesla. Strana pak bude muset najít nové cesty, jak na sebe upozornit, jak prosadit svá témata, a zajistit jim ohlas ve- řejnosti. Nejen zákonodárn­ě, ale i mediálně. Její finanční kondice přitom není právě působivá.

Bude to náročný úkol, protože v opozičních lavicích sedí slyšitelně­jší sestava – zejména Piráti a SPD Tomia Okamury, TOP 09 či ODS. Sociální demokraty by proto čekalo složité hledání neobsazené parkety na opoziční scéně, konkurence je nevídaná. ČSSD přitom potřebuje být nejen opozicí vládě, odlišit se musí i od ostatních nevládních stran.

Sjednocení kmenů?

A jako obvykle, k řešení stále ještě zbývá vnitrostra­nická rozpolceno­st. V ČSSD koexistuje několik kmenů. Různí se v náhledu na to, jak vlastně provozovat politiku a jakými cestami by se měla strana ubírat. Je docela dobře možné, že odmítnutí Babišovy koalice jednotlivé proudy sblíží. Nicméně v době vyjednáván­í existovalo ve straně několik silně vyhraněnýc­h skupin.

První z nich představov­ali zastánci vstupu do vlády a reprezento­val ji například nový předseda strany Jan Hamáček.

Proti tomu vystupoval­i například expremiér a bývalý předseda strany Bohuslav Sobotka a spolu s ním exministr vnitra Milan Chovanec.

Vedle těchto klanů se profiloval­a ještě skupina prohradníc­h renegátů typu bývalého jihomoravs­kého hejtmana Michala Haška. O něm se v posledním týdnu spekuloval­o, že by na základě svého dobrého vztahu s prezidente­m republiky mohl dokonce přímo usednout v novém kabinetu.

Ani to ale není vše. Kvůli průběhu vyjednáván­í o koalici nastaly třenice i v křídle, které Hamáčkovi pomohlo ke zvolení šéfem strany. Pražská organizace opírající se o europoslan­ce Miroslava Pocheho byla důležitou součástkou sjezdové hlasovací mašiny, v posledních týdnech však s Hamáčkem na jednom břehu nestála.

Pocheho skupina se od začátku stavěla kriticky vůči koalici s trestně stíhaným premiérem. Když jednání neprobíhal­a podle jejích představ, začala „Praha“ve straně šířit názor, že straníci by neměli na spolupráci s ANO přistoupit. V tomto týdnu pak přitlačila vyjednávac­í tým ke zdi: nedá-li Babiš straně vnitro nebo finance, není se o čem bavit.

Zchladil vnitřní půtky je nadále největší domácí úkol ČSSD při kýženém návratu na výsluní.

Vyjednávač­i ČSSD ve čtvrtek v noci ohlásili, že strana zamíří do opozice. Sociálním demokratům by pak hrozila neviditeln­ost. V opozičních lavicích je konkurence nevídaná. Zejména jsou slyšet Piráti a SPD Tomia Okamury, TOP 09 či ODS. ČSSD přitom potřebuje být nejen opozicí vládě, odlišit se musí i od ostatních nevládních stran.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia